Halen behaalt wereldrecord chocolademozaïek leggen, met biochocolade Oxfam Fair Trade

Het Limburgse Halen heeft een bijzonder wereldrecord gebroken. De vijfdejaars van de basisscholen van Halen, Loksbergen en Zelem hebben er met biochocoladerepen van Oxfam Fair Trade, de grootste chocoladen mozaïekvorm ooit gelegd. En die staat vanaf 16 oktober in het Guinness Book of Records. Deze recordpoging was meteen de apotheose van een geslaagde Week van de Fair Trade in de Limburgse scholen.

Klik op de prent voor de reportage over de recordpoging op TV Limburg.

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GEFILMD BEELDVERSLAG OP TVL.BE

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GEFILMD BEELDVERSLAG OP TVL.BE

Kris Mantels van Dienst Welzijn Stad Halen:

“Onlangs lazen we dat er steeds meer chocola met een duurzaam keurmerk op de markt verschijnt, maar de positie van arme boeren in de productieketen van cacao blijft dramatisch slecht. Fusies en overnames hebben ertoe geleid dat slechts een handjevol bedrijven 80% van de keten domineren, terwijl er miljoenen boeren zijn die slecht georganiseerd zijn. Als er één sector is waar verandering mogelijk moet zijn, is het wel cacao. Er is overleg, tussen alle spelers, en dat is bijzonder. Veel van die spelers zijn niet beursgenoteerd, maar zijn familiebedrijven.

Wij wilden tijdens de week van de fair trade mét deze recordpoging duidelijk maken dat ons handelssysteem eerlijker moet verlopen!”

Van harte gefeliciteerd Kris, Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerkig Halen en Oxfam-Wereldwinkels Herk de Stad (inhoudelijke begeleiding van de basisscholen) en Hasselt (logistieke ondersteuning), voor deze bijzondere samenwerking in onze bijzondere provincie 🙂

Advertenties

5 gedachtes over “Halen behaalt wereldrecord chocolademozaïek leggen, met biochocolade Oxfam Fair Trade

  1. Helder statement van Kris Mantels. De organisatie van boeren is een uitstekend idee, de vraag is alleen: hoe doe je dat? Ik sprak laatste met een vrouw die een prachtig boek heeft geschreven over de geschiedenis van cooperaties in Nederland. Cooperaties – mits KLEIN – zijn volgens mij vooraslnog de beste vorm van organisatie. Juist het uitgroeien tot grote organisaties – zoals FrieslandCampina – maakt dat boeren er niks meer te zeggen hebben. Weg nut van de cooperatie. Als het in Nederland al zo droevig gesteld is met de krachenbundeling van boeren die hun eigen belangen behartigen, hoe moeilijk moet dat dan wel niet zijn in minder strak georganiseerde en infrastructureel goed ontwikkelde landen. Dit is iets waar ik me de laatste tijd het hoofd over breek….

    • Dank je wel voor deze reactie, Janneke. Ik denk niet dat groot of klein op zich echt uitmaakt. Kern blijft dat wie bulk produceert, bulkprijzen oogst. Sommigen kunnen daar toch goed van leven, de meerderheid moet zien te overleven. Op een zondagmiddag, weg van alle gekte, durf ik me voorstellen dat overleven de komende jaren de norm voor het merendeel van de wereldburgers zal worden. Dat hoeft een goed leven niet uit te sluiten. Misschien is het wel eerder de voorwaarde, dan jacht op grote sommen geld en hoog aanzien.

      Groetjes uit de bronsgroene provincie
      Steven

  2. Pingback: FairtradeLimburg-toffee 2016: winnaars zijn GROS Halen, Compani, Muna Cookers en Konings NV i.s.m. Mali Muleba | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s