Mali Muleba en Konings NV produceren sap in Tanzania – Tony’s en Moyee vallen in de prijzen

Na de Week van de Fair Trade in België tijd om wat nieuwsjes te brengen van enkele buitenbeentjes in de eerlijke handel. Over Tony’s Chocolonely en Moyee Coffee uit Amsterdam, die beide een mooie notering kregen in een belangrijk lijstje. Maar we beginnen met de samenwerking tussen Mali Muleba vzw en Konings NV uit mijn respectievelijke buurgemeenten Heusden-Zolder en Zonhoven.

1. Mali Muleba en Konings NV werken samen in Tanzania

Zondag 18 oktober was het Werelddag in Zonhoven. Daar werd aan het grote publiek de samenwerking voorgesteld tussen Mali Muleba vzw en het Zonhovense bedrijf Konings nv, leverancier van private labels in gedistilleerde dranken en frisdranken.

Mali Muleba vzw in België werkt samen met de boerenorganisatie ‘Mali’ in Tanzania. Door de uitbouw van een fruitverwerkingsbedrijf ‘Mali Juice’ in Tanzania wordt gewerkt aan duurzame, eerlijke én sociaal economische ontwikkeling.

Ongeveer 20 jaar geleden startte Mali Muleba het project in het westen van Tanzania (Kagera regio), nadat honderdduizenden vluchtelingen in die streek terechtkwamen, op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Rwanda.

Daar groeide veel fruit, maar er gebeurde weinig mee. Zo ontstond de idee om met zijn allen een boerenorganisatie op te richten. Er werd beslist om met een fruitsapfabriekje te beginnen, om al dat fruit een hogere marktwaarde te kunnen geven. Doordat het fruit direct bij de kleine boeren werd gekocht, kregen die boeren een nieuwe bron van inkomsten. Honderden families konden hun fruit verkopen aan een eerlijke prijs en zagen hun inkomen meer dan verdubbeld.

Ondertussen wordt er in de fruitsapfabriek van Mali al vele jaren (h)eerlijk en gezond fruitsap gemaakt van vers geperste ananas, mandarijnen, mango, sinaasappelen en passievruchten. Daarbij wordt er gekozen om het fruitsap in de regio zelf te verkopen. Lokale ontwikkeling stimuleren betekent immers ook een lokale markt uitbouwen.

Twee managers van Konings NV uit Zonhoven – ook bekend als de afvuller van de sapjes en frisdranken van Oxfam Fair Trade – zijn al verschillende keren naar het project geweest. Ze brainstormen/lichten door/geven advies – allemaal gratis – op maat van het fabriekje. Ze zijn sinds kort ook allebei bestuurslid in de vzw Mali.

Lees meer over Mali Muleba op hun website.

DEEL UIT EEN INFOPANEEL OVER DE SAMENWERKING KONINGS-MALI MULEBA

DEEL UIT EEN INFOPANEEL OVER DE SAMENWERKING KONINGS-MALI MULEBA

2. Tony’s Arjen Boekhold nummer 9 Duurzame 100 Nederland

Arjen Boekhold (°1978), ketenregisseur voor Tony’s Chocolonely, kwam begin oktober – vanuit het schijnbaar niets – de top tien van de Duurzame 100 binnen. Trouw publiceert de lijst in de krant, ter gelegenheid van de nationale Dag van de Duurzaamheid.
Deze zevende Duurzame 100 biedt opnieuw een overzicht van de personen, die sinds afgelopen najaar tot nu het meest hebben gedaan om Nederland te ‘vergroenen’.

Arjen is bij Tony’s verantwoordelijk voor de strategie. In de afgelopen vier jaar is het bedrijf jaarlijks met meer dan vijftig procent gegroeid. De omzet over 2009 was ongeveer 1 miljoen euro, in 2015 is er al voor ruim 16 miljoen euro aan Tony’s chocola verkocht. Boekhold zag het bedrijf groeien van vier naar vierentwintig werknemers. Tony’s Chocolonely is nu de op twee-na-grootste chocolademaker van Nederland. Met een marktaandeel van 4,5 procent, laat het Ritter en Nestlé definitief achter zich en heeft het Verkade bijna ingehaald.

Boekhold volgt een routekaart en die is drieledig: bewustzijn creëren over euvels in de chocoladewereld, het goede voorbeeld geven door zelf ‘impactvolle chocola’ te maken, en anderen inspireren om datzelfde te gaan doen.

3. Moyee meest innovatieve food-bedrijf MKB innovatie top 100

Op donderdag 1 oktober presenteerde de Kamer van Koophandel in Nederland, in samenwerking met De Financiële Telegraaf, voor de 10e keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft gerealiseerd. Moyee werd vierde overall en eerste in de sector agrofood.

Moyee gaat voor grote stappen in de koffieketen. De eerste stap was het openen van een eigen branderij in Ethiopië. Dit verschaft veel werk en kennis aan de lokale bevolking, en een hogere verkoopprijs aan de koffiedrinkende landen. Het streven van Moyee is om ook in andere landen, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika, bonen lokaal te gaan branden. In een joint-venture, een 50/50 samenwerking met koffieproducerende landen. Fair Trade wordt zo Fair Chain.

Guido van Moyee was te gast bij Amsterdam FM om te vertellen over het innovatieve karakter van Moyee.

Advertenties

3 gedachtes over “Mali Muleba en Konings NV produceren sap in Tanzania – Tony’s en Moyee vallen in de prijzen

  1. Pingback: FairtradeLimburg-toffee 2016: winnaars zijn GROS Halen, Compani, Muna Cookers en Konings NV i.s.m. Mali Muleba | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s