Ecobank adviseert Afrika na “slash & burn” in de cacao nu “pick & burn” in de koffie #turmcoffee

Het is slecht gesteld met de koffieprijzen op dit moment.

De Pan Afrikaanse Ecobank, bij monde van Edward George, liet in mei 2014 weten dat er één recept is, om de cacaoprijzen snel te verdubbelen: “de helft van de cacaobomen moeten in de fik” in Ivoorkust.

Deze week publiceerde diezelfde bank een rapport over de onrust op de koffiemarkt. Daar luidt het advies even ferm: “Afrika, zoek de oplossing op je eigen thuismarkt“. Naast slash and burn in de cacao, pick and burn in de koffie dus.

Ik stelde zelf al dat de toekomst van de fair trade niet op de wereldmarkt ligt. Edward George zegt het zo:

“The key to capturing the full value of African coffee will be in building robust value chains that ensure that the beans flow seamlessly from farmers to African traders and roasters, and onwards to African consumers.”

Kort: bouw aan korte ketens van boer tot consument op de eigen thuismarkt. In het rapport [PDF] “Rise of the African consumer heralds new dawn for coffee sector” staat net niet letterlijk:

“laat de export naar Europa voor wat die is en bouw aan een eigen koffiemarkt.”

En die eigen koffiemarkten zijn in volle ontwikkeling. Starbucks heeft het zelfs in de mot. Daarover schrijf ik de volgende dagen nog.

In veel landen in de Sub-Sahara verhinderen vandaag echter zwakke en inefficiënte agrarische waardeketens, samen met hoge productiekosten en het ontbreken van een binnenlandse markt voor het eindproduct, dat Afrikaanse producenten de volledige waarde van koffie opstrijken. En dus gooien ze aan bulkprijzen koffiebonen – van vaak zeer hoge kwaliteit – op de wereldmarkt. De toegevoegde waarde is voor de eerste wereld merken en branders. Klinkt oneerlijk? In essentie is dit zoals handel hoort te werken. Handel kent geen ethiek noch waarden, buiten toegevoegde waarde.

Tegenwoordig is dat makkelijker uit te leggen dan ooit. Christine Mungai (journaliste en schrijfster van het Afrikaanse verhaal, zegt ze op Twitter) analyseert het als volgt:

Je zag het eerder met olie: toen de prijzen begonnen te dalen, reageerde Saoedi-Arabië (de grootste exporteur ter wereld) met de productie op te voeren om zijn marktaandeel te beschermen, in plaats van op de conventionele manier de productie aan banden te leggen en de prijzen terug naar het gewenste niveau te sturen.

Nu ontvouwt zich hetzelfde scenario in de koffiemarkt. Koffie futures maakten een duik nadat Colombia aangekondigd had, dat het – in het licht van de lage prijzen op de wereldmarkt – haar aandeel zou beschermen met het dumpen van wat resteert van haar laatste goede oogst. Door de droogte, die El-Nino meebracht in Zuid-Amerika, wordt de kwaliteit van de Colombiaanse koffie hard geraakt. Colombia is de op twee na grootste koffieproducent, na Brazilië en Vietnam.

Daar bovenop komt dan ook nog eens dat de Braziliaanse real en de Colombiaanse peso met meer dan 50 procent in waarde zijn gedaald t.a.v. de dollar, sinds september 2014. Wat boeren daar nog eens extra stimuleert om overbodige – en dus waardeloze – koffie op de markt te gooien.

Arabica koffie is momenteel de grootste daler onder de 22 grondstoffen in de Bloomberg Commodity Index met – 24% dit jaar. Robusta koffie is gedaald met 16%.

En de Afrikaanse koffieproducerende landen ondergaan dit alles. Die wereldwijde prijsschommelingen zou Afrika moeten aanzetten tot de ontwikkeling van haar eigen interne markt voor wat bij de beste van ’s werelds kwaliteitsbonen zijn. Morgen meer.

TURMCOFFEE

TURMCOFFEE

Advertenties

Een gedachte over “Ecobank adviseert Afrika na “slash & burn” in de cacao nu “pick & burn” in de koffie #turmcoffee

  1. Pingback: Ethiopische koffieboeren Herman Brusselmans bepalen eigen prijs, wars van wereldmarktrend | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s