vrijwilligers van wereldwinkel Houthalen bewijzen dat het kan: lokaal, sociaal, fair trade

DRUKKERIJ LEFRERE KRIJGT NIEUWE BESTEMMING

DRUKKERIJ LEFRERE IN HOUTHALEN-CENTRUM KRIJGT NIEUWE BESTEMMING

COMPANI, je las er eerder deze week hier over. Vandaag in de Standaard:

Wie dat wil kan vanaf december binnenspringen bij de eerste coöperatieve bakkerij van Limburg. De alternatieve economie uit de vorige eeuw maakt daarmee een comeback. ‘Hier draait het niet om winst, wel om sociale tewerkstelling, gezondheid en een lage ecologische voetafdruk’, zo klinkt het. In de bakkerij wordt straks zelfs echte Limburgse ‘fairtrade vlaai’ te koop aangeboden.

GILBERT CLAES: “Waarom een coöperatieve bakkerij? Omdat we onder meer met een aantal vrijwilligers uit de wereldwinkel van Houthalen-Helchteren iets willen bewijzen.”

GILBERT CLAES: Vrijwilligers van de wereldwinkel willen bewijzen dat het anders kan: lokaal, sociaal en fairtrade.

OXFAM-WERELDWINKEL HOUTHALEN - Foto: Ria Coeckelberghs

OXFAM-WERELDWINKEL HOUTHALEN – Foto: Ria Coeckelberghs

Dichtbij

“We willen laten zien dat het ook anders kan. Daarom hebben we een aantal ‘coöperanten’ gezocht, die mee geld willen steken in dit project. Gelijktijdig zijn er heel wat vrijwilligers aan de slag gegaan, om dit pand aan de Dorpsstraat in Houthalen op te knappen. Deze oude drukkerij moet in december omgetoverd zijn in een bakkerij”, zegt Claes. “Winst maken wordt niet het doel, maar wel mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, een kans geven. We zullen bovendien werken met producten van lokale grondstoffen en producten – waar mogelijk ook biologische grondstoffen -, voor minimale verpakking, voor een goed water- en energiebeheer en voor vermijden van voedselverspilling.

Hebben we ‘verre’ producten nodig, dan kiezen we bewust voor fairtrade, zodat arbeiders in verre landen een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. Zo zal er eveneens Limburgse ‘fairtrade vlaai’ uit de oven komen: alleen met eerlijke producten gemaakt.”

Experiment

Het pand aan de Dorpsstraat, tegenover de kerk, is voorlopig nog een bouwwerf. “Er is nog veel werk aan de winkel, en we zijn bezig met de zoektocht naar personeel. Maar in december zijn we zeker klaar, en openen we feestelijk de deuren”, zegt Claes.
“Natuurlijk is het een experiment, maar we steken tenminste de handen uit de mouwen en we proberen iets. We kunnen de aarde niet blijven uitmelken, het is nodig dat we bewijzen dat het op een andere manier kan. Er komt hier trouwens niet alleen een bakkerswinkel met brood en vlaai, maar ook een cafetaria met wereldwinkelkoffie en gebakjes. Het goede doel mag toch ook best gezellig zijn?”

Lees meer op de website van COMPANI.

Tijdens de Week van de Fair Trade mocht op 10 oktober Gilbert Claes bij Radio 1 hierover vertellen. Herbeluister het geluidsfragment op www.radio1.be.

Compani cvso (coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk)

Dorpstraat 45, 3530 Houthalen

Email : info@compani.be

Tel.: 0472 58 35 47

Advertenties

2 gedachtes over “vrijwilligers van wereldwinkel Houthalen bewijzen dat het kan: lokaal, sociaal, fair trade

  1. Pingback: FairtradeLimburg-toffee 2016: winnaars zijn GROS Halen, Compani, Muna Cookers en Konings NV i.s.m. Mali Muleba | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Compani, El Parachutero, de Wroeter, de IJsboetiek en de Bakkerijschool van Hasselt werken met Oxfam-biosuiker Manduvirá (Paraguay) | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s