fairtradekatoenen eurobiljet ECB: keurmerken instrumenteel voor apathie of duurzaamheid?

Fairtrade Belgium gooide haar doopnaam “Max Havelaar” overboord. Zoals Agalev zich van “Anders GAan LEVen” ontdoopte naar “GROEN(!)”. Wie niet in de muil van het beest durft kijken, inzake imperfecte markten of klimaatsverandering, moet toch iets.

En zo reageerde men vanuit het stadsbestuur in Hasselt pas nog euforisch op het nieuws dat Tesla overweegt in de Limburgse hoofdstad te komen investeren.
Hoewel hiermee niets te vieren valt. Hoofdredacteur Dick Veerman op Foodlog:

De Tesla is een notoir onduurzaam ding. Maar ja, de Urban Myth wil dat elektrische auto’s onze lifestyle gaan redden.

Ook de financiële sector loopt bepaald niet voorop bij het indammen van de klimaatopwarming,” bericht de Volkskrant zaterdag. Dus schakelt het een keurmerk in: de eurobiljetten in 2019 zullen van 100 procent fairtradekatoen zijn gemaakt.

Er zit al ‘eerlijke’ katoen in de papieren biljetten, maar de ambities van de Europese centrale banken reiken verder: over enkele jaren moet elke niet duurzame katoenvezel uit het eurogeld verbannen zijn.

Tot daar de ambities. “Verder moeten de ijsberen het doen met loffelijke strevens en goede intenties. En vooral: heel veel commissies, werkgroepen en taskforces,” concludeert de Volkskrant.

Enkel afgeven op bestuurders allerhande, die niet in de muil van het beest durven kijken (zoals Dick Veerman dat plastisch omschrijft), is natuurlijk wat te makkelijk.

Dirk Zavel, ook op Foodlog, na een dagje winkelen in de stad:

In de Action was het helemaal bingo en psychose, had niet de indruk dat die driftig in vakken graaiende mensen op zoek waren naar nieuwe beschrijvingen van probleemstellingen, wel naar heel iets anders.

Fairtradekatoenen kleedjes aan 99 eurocent kan je er nog niet meegraaien, maar zouden keurmerken dergelijke goedkoopzaamheid überhaupt een beletsel vinden? Chocolade aan 1 euro / 100 gr bij duurzame katoenkampioen IKEA, blijkt alvast geen beletsel voor UTZ*. Een inkomen van 0,125 euro per dag voor de cacaoboer, dat moet volstaan. Weldra ook uitbetaald in fairtradekatoenen bankbiljetten? Zeker wel, als het van de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties mag afhangen.

* UTZ-chocolade blijkt bij bezoek aan de website van ACTION ook daar te koop:

GOEDKOOPZAME CHOCOLADE GOEDGEKEURD DOOR UTZ

GOEDKOOPZAME CHOCOLADE GOEDGEKEURD DOOR UTZ

DE EURO STINKT NIET MEER !/?

DE EURO STINKT NIET MEER ! / ?

Advertenties

Een gedachte over “fairtradekatoenen eurobiljet ECB: keurmerken instrumenteel voor apathie of duurzaamheid?

  1. Pingback: COCAMAR: het verhaal achter het PLUS Fairtrade sinaassap | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s