stijlvol feesten met recepten Oxfam-Wereldwinkel Stevoort, uit kookavond met KVLV

De Oxfam-Wereldwinkel van Stevoort organiseerde 23 november samen met KVLV een kookavond met producten van Oxfam Fair Trade.
Fijne ideeën om eens uit te proberen voor de eindejaarsfeesten!

Download de recepten in WORD-document

1. Alle recepten, zie hieronder,
2. Quiche met palmharten

RECEPTEN met Oxfam Fair Trade(*) -producten

Aperitief

(Petra)

1) Sinaas-koko drank (alcoholvrij)

Bereidingstijd : 10 min
(voor 1 persoon)

Ingrediënten :
• Sinaasappelsap*
• Limoensap
• Kokosmelk*
• IJsblokjes

Bereiding :
Meng een hoog glas sinaasappelsap in een shaker met een scheutje limoensap, twee ijsblokjes en een scheut kokosmelk naar smaak.
Schud goed en serveer in een mooi glas.

2) Groggy rooibos met rum en kaneel

Bereidingstijd : 15 min
(voor 1 persoon)

Ingrediënten :
• 1 theelepel honing*
• ½ appelsien
• 2 shots Bio rum*
• Rooibosthee*
• Kaneel*

Bereiding :
Bestrijk de binnenkant van het glas met honing.
Knijp een halve appelsien uit in het glas.
Voeg de rum toe.
Vul de rest van het glas met hete rooibosthee.
Werk af met een snuifje kaneel.

Geluk is… lekker koken voor de mensen die je lief hebt. In Sri Lanka weten ze daar alles van. Met kokosmelk maken ze de meest geurige gerechten. En wij kunnen dat hier nu ook. Met de fairtrade ontwikkelingspremie leren de boeren om de bodem en hun kokosnootbomen met nog meer zorg te behandelen. En kokosmelk is gezond, het bevat veel voedingsstoffen.

Borrelhapje (of als bijgerecht)

(Anita)

Groentecouscous met noten en specerijen

Ingrediënten : als bijgerecht
(voor 6 personen)

• 250 gr couscous*
• 500 ml groentebouillon
• Olijfolie*
• 1 tl lookpasta*
• ½ tl paprika
• ¼ tl cayennepeper
• 1 blik kikkererwten
• 100 gr amandelnoten*
• 100 gr rozijnen*
• 30 wortels of 200 gr pompoen (in kleine stukjes)
• 1 rode ui
• 1 rode paprika
• 1 citroen
• Bieslook om af te werken

Bereiding :
Breng 3 grote koppen bouillon aan de kook. Voeg er 2 grote koppen couscous aan toe.
Laat dit 5 minuten koken tot al het vocht door de couscous is opgenomen.
Snij de ui , de wortels en de paprika in kleine stukjes.
Verhit in een pan een eetlepel olijfolie en stoof de kruiden samen met de lookpasta.
Voeg nu de groenten toe.
Voeg eventueel nog wat extra vocht toe en laat alles garen. Wanneer de groenten beetgaar zijn de kikkererwten, de amandelen (in kleine stukjes) en de rozijnen toevoegen.
Voeg nu de couscous toe en laat alles doorwarmen.
Voeg als laatste het sap en de zeste van de citroen toe.
Werk af met een beetje bieslook.
Kan zowel warm als koud geserveerd worden.

Couscous wordt in Noord-Afrika als het nationaal gerecht beschouwd zoals rijst in de meeste Aziatische landen en aardappelgerechten voor veel westerse landen.
Fairtrade couscous is 100% afkomstig van een partner waarmee Oxfam een eerlijke handelsrelatie heeft.
Couscous is iets voedzamer dan rijst. Het bevat veel koolhydraten, ook eiwit, magnesium, ijzer,vitaminen B en voedingsvezels maar 0 g verzadigd vet.
45 g couscous komt overeen met 1 (gekookte) aardappel.

Roomsoepje met palmharten

(Anita)

Ingrediënten :
• 1 bokaal palmharten*
• 2 sjalotten
• ½ liter gevogeltebouillon
• 1 eetlepel olijfolie*
• 15 cl room
• ½ stokbrood
• 1 theelepel lookpasta*
• Peterselie
• Zout
• Peper*

Bereiding :
Laat de palmharten uitlekken en snij ze in dikke plakken.
Pel de sjalotten en hak ze fijn. Verwarm de gevogeltebouillon.
Verwarm de olijfolie in een kookpan. Laat de sjalotten 2 tot 3 minuten op een zacht vuurtje garen zonder dat ze bruin worden.Voeg de palmharten toe en roer goed om gedurende 2 tot 3 minuten.
Giet de gevogeltebouillon ook in de pan en laat gedurende 15 min op een zacht vuurtje koken.
Mix de soep met de room. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Toast : Verwarm de oven op 180° C. Snij het stokbrood in dunne sneetjes. Smeer de sneetjes brood in met lookpasta. Leg ze op een ovenplaat en laat gedurende 10 minuten in de oven goudbruin kleuren.
Giet de roomsoep in de borden en bestrooi met peterselie. Serveer de toast erbij.

Palmharten zijn het “hart” van de stam van een dwergpalm. De boeren, waar men de palmharten opkoopt om ze te verwerken, kiezen voor milieuvriendelijke teeltmethoden. Ze gebruiken palmen die niet afsterven na één oogst.
Tip : Je kan palmharten ook als asperges gebruiken.

Kroketjes van paarse rijst met lente-uitjes en een pittig sausje

(Lutgarde)

Ingrediënten : (voor 4 personen)
• 100 g paarse rijst*
• 1 bosje lente uitjes
• 2 eetl Olijfolie*
• 2 dl groentebouillon
• 2 scharreleieren
• Enkele blaadjes basilicum en koriander
• 1 dl chilisaus*
• Een beetje citroen- of sinaasappelsap
• 2 eetl bruine suiker of ongeraffineerde rietsuiker*

Bereiding :
Verwarm de friteuse voor op 170°.
Kook de paarse rijst gaar in twee keer zijn volume water.
Was de lente-uitjes en snipper ze fijn.
Verhit de olie in een pan en stoof de lente-uitjes aan. Meng met de rijst, wanneer die klaar is en nog warm, met de bouillon.
Klop de eitjes los en meng ze met de rijst.
Snipper de koriander en het basilicum fijn en doe ze met de chilisaus, de suiker en het citrussap in een klein pannetje. Breng even aan de kook en laat afkoelen tot op kamertemperatuur.
Schep de rijst met behulp van 2 lepels in kleine porties in het frituurvet. Bak de kroketjes ongeveer 2 minuten tot ze vanbinnen gaar zijn en dien ze op met de chilisaus.

Ongeraffineerde suiker (vb de Oxfam Bio Mascobado) is een volle suiker. Daardoor bewaart deze rietsuiker het volle aroma en alle natuurlijke ingrediënten van de plant (minerale zouten, vitamines , eiwitachtige stoffen, restjes van de rietstengel).
Deze suiker heeft een hoger vochtgehalte en is een volwaardig voedingsprodukt.

Kipfilet en risotto van porei en noten

(Erna)

Ingrediënten:
• 4 kipfilets
• 1citroen
• 1 zakje cashewnoten* Cashewnoten zijn rijk aan magnesium, fosfor, ijzer, vitamine B1 en eiwit.
• 400 g rijst* Hom Mali Jasminrijst is een typisch Thaise rijstsoort met een stevige korrel, een fijne smaak en een natuurlijk parfum. Een perfecte keuze voor zeer uiteenlopende rijstgerechten.
• +/- 30 cl BIO La Posada Torrontés* Deze droge witte wijn is een blend van torrontésdruiven met een eerder bloemrijke, kruidige toets en sauvignon blancdruiven met een hint van citrus. Het resultaat is een verrukkelijke frisse wijn met een fijn aroma van tropische vruchten.
• 2 wit van prei (eventueel 1 courgette)
• 1 liter kippenbouillon
• Peper*, zout
• Olijfolie*
• 1 dl room
• Een scheut water
• 2 el gehakte peterselie
• 100 gr geraspte parmezaankaas
Voor versiering kan je plakken parmaham laten drogen in de oven

Bereidingswijze :
Snij de porei in plakjes en de courgette fijn en stoof glazig in wat olijfolie. Voeg de rijst toe en laat kort meestoven. Blus de warmte met het grootste deel van de wijn en laat het vocht al roerend verdampen. Voeg dan een pollepel warme kippenbouillon toe en laat weer verdampen. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is (ca. 17 minuten). Voeg de geraspte parmezaan toe, de rest van de wijn en wat room, en roer tot een smeuïg geheel. Snij de noten in stukjes en meng onder de risotto met de peterselie

Snij de citroen in schijven. Bak de kipfilets aan beide kanten in olijfolie of boter en kruid met peper en zout. Leg telkens een schijfje citroen op de kip, zo blijft hij sappig en krijgt een lichte citroensmaak.

Snij de kipfilet in plakken en verdeel over warme borden. Lepel de risotto in een dresseerring op het bord, druk de rijst aan, verwijder de ring en versier met een plakje gedroogde ham.

Quinoa met peterseliepesto (lekker bij een stukje witte vis)

(Erna)

Ingrediënten :
• 100g Quinoa* Het is een traditioneel en zeer voedzaam gewas uit de Andes. Glutenvrij, licht verteerbaar en een goede bron van eiwitten. Biologisch verbouwd.
• 80 g Parmezaanse kaas (in blok)
• 60 g peterselie
• 1 teentje look
• 15 cl olijfolie* Oxfam Fair Trade koopt deze ‘Virgin’ biologische olijfolie in de Westelijke Jordaanoever. Landbouw is voor de Palestijnen de belangrijkste bron van inkomsten. Dankzij de eerlijke handel vinden de Palestijnse boeren toch enige afzetmarkt en kunnen ze investeren in de uitbouw van hun organisatie. Met de verkoop van deze olijfolie steunt Oxfam Fairtrade het recht van het Palestijnse volk op een leefbare staat
• 1⁄2 citroen
• Zakje Macadamianoot* Wat deze noot zo bijzonder maakt is zijn subtiele en boterachtige smaak. Bovendien is deze Macadamianoot rijk aan enkelvoudige vetzuren (of ook wel de ‘goede vetten’genoemd).

Bereidingswijze :
Quinoa aan de kook brengen met twee keer hoeveelheid water met een bouillonblokje . Gedurende 5 minuten op een zacht vuurtje laten sudderen. Daarna nog 7 minuten laten staan.

Snij de Macadamianoot in stukjes op een plank. Neem de blender erbij en vul de mengbeker met de Macadamianoot, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse peterselie. Schenk er vervolgens de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde peterseliepesto.

Voeg ten slotte een beetje citroensap toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.
Lepel de Quinoa in een dresseerring op het bord, druk aan, verwijder de ring en lepel de peterseliepesto er rond.

Mousse van cremisse

(Myriam)

30 minuten + 2 uur opstijven
4 personen

Ingrediënten :
• 150 ml Pisco Cremisse*
• 375 ml volle room
• 4 eidooiers
• 50 g Mascobado-rietsuiker*
• 1 vanillestokje*
• 1 blaadje gelatine

Bereiding :
Verwarm een mengsel van 50 ml room, de eierdooiers, de zaadjes van het vanillestokje en de suiker in een klein steelpannetje op een matig vuur. Blijf kloppen gedurende ongeveer 8 minuten of tot het mengsel begint in te dikken. Laat het mengsel vooral niet koken! Zet opzij.
Laat het blaadje gelatine oplossen in 25 ml koud water. Klop het gelatinemengsel door het eigeelmengsel en voeg de cremisse toe. Klop de resterende room tot slagroom en voeg toe. Hou een beetje slagroom apart om te garneren.
Klop alles nogmaals door elkaar en giet in 4 kommetjes of glazen. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Kokospannenkoekjes

(Myriam)

20 minuten
2 personen
Ingrediënten :
• 125 g bloem (volkoren, spelt…)
• 1 el rietsuiker*
• 2 tl bakpoeder
• 1/4 tl zout*
• 2 el geraspte kokos
• 250 ml kokosmelk*
• 1 ei
• 1 1/2 el boter of olijfolie

Bereiding :
Meng de droge ingrediënten. Klop het ei, de kokosmelk en de olijfolie in een andere kom. Meng de droge met de natte ingrediënten en bak de pannenkoeken in de pan (met olijfolie of boter). Lekker met vers fruit en honing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s