Filosofische flik Bert Gorissen doet westerse democratie en ontwikkelingssamenwerking in Afrika de broek af

Bert Gorissen, een Brusselse politie-inspecteur, werkte in 2010 zijn ervaringen uit in een kleine show getiteld ‘De Filosofische Flik’.

Op de WereldMorgen.be stelde hij zich voor: “Ik woonde en werkte zesentwintig jaar als dierenarts en consulent in Afrika. Elk jaar verergerde de situatie. Het enige dat verbeterde, was mijn loon. Ik was het beu, en ben politie-inspecteur geworden.

Deze week liet hij van zich horen op PALA.be, de website van Dirk Barrez:
Ikzelf heb jarenlang in ontwikkelingslanden gewerkt als dierenarts voor FAO, ABOS, WB, EU en ben uiteindelijk eruit gestapt omdat ik het (vooral bij de EU) een hypocriet wereldje vond. Mijn grieven en bedenkingen heb ik toen samengevat in de vorm van een artikel.

Het is een intelligent en leerrijk document, dat je hier kan DOWNLOADEN (.DOC)

Dit citaat, daar moeten we met zijn allen eens goed over doordenken:

Een laatste aspect is de ‘Afrikaanse democratie’. Die is gehavend door de westerse politieke systemen die op de dorps- en clanstructuren gesuperposeerd werden, maar nog levend en relevant.
De moderne westerse democratie is een fenomeen vol tegenstrijdigheden. Tegenover de anderen doen we erg verwaand over ons algemeen ‘stemrecht’ maar diep vanbinnen knaagt er iets. Onze stem wordt wel geteld maar nooit gehoord. Als een dor blad tussen miljoenen anderen dwarrelt ze de stembus in, geruisloos, gewichtsloos. Een onpersoonlijk statistisch gegeven in plaats van, zoals in de traditionele Afrikaanse democratie, een unieke, persoonlijke bijdrage.
Tegenover de kapitalistische superstructuren en de internationale maffia’s van morgen zal de Europeaan daar staan zonder clan, zonder stam of land, misschien zonder familie, zonder gezin. Met alleen die gewichtsloze democratie.
Misschien moeten we eens heel erg goed kijken naar de Afrikaanse traditionele democratische systemen van consensus en palaver, zonder dwaze westerse vooroordelen, alvorens ze definitief naar het rijk der primitieve nevelen te verbannen.

...

2 gedachtes over “Filosofische flik Bert Gorissen doet westerse democratie en ontwikkelingssamenwerking in Afrika de broek af

  1. Pingback: Artikel over ontwikkelingssamenwerking: zie Lorenz’ brief uit Wamba – blz. 308 – Dagboek van een flik

  2. Pingback: Lorenz’ artikel over ontwikkelingssamenwerking: zie U4 – Dagboek van een flik – Bert Gorissen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s