Oxfam-rapport: levensstijl 10% rijksten (jij en ik) goed voor 64% uitstoot door consumptie

FOODLOG.NL: Er blijft volgens Lowtech Magazine maar één oplossing over als we de geïndustrialiseerde wereld draaiende willen houden: het energieverbruik met minstens een factor 10 tot 100 omlaag brengen. Maar dat hoor je voorlopig geen enkele milieuorganisatie zeggen.

In een nieuw rapport koppelt Oxfam data over het aandeel in het inkomen van een land aan deze van de totale nationale CO2-emissies. De gebruikte CO2-data zijn vertaald naar uitstoot door consumptie in plaats van door productie. Hieruit blijkt dat individuele consumptie – de persoonlijke levensstijl, zeg maar – wereldwijd staat voor ongeveer 64 procent van de totale uitstoot. De grootte-orde en verhoudingen verschillen per land.

De rijkste 10 procent van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor de helft van voor het klimaat schadelijke emissies door verbranding van fossiele brandstoffen. De armste helft draagt slechts 10 procent bij aan de totale uitstoot.

Wie deze blog leest, hoort bij de 10% rijksten, want deze groep leeft merendeels in OESO-landen (een derde daarvan in de USA).

Terwijl de totale uitstoot per hoofd van de bevolking in China inmiddels deze van de Europese Unie overtreft, is de uitstoot door consumptie per hoofd van de 10% rijkste Chinezen toch merkelijk lager dan die bij ons. Dat is te verklaren: een groot deel van China’s uitstoot komt voort uit productie van goederen geconsumeerd in rijke landen.

Oxfam schat dat de rijkste 10% Indiërs per hoofd slechts een vierde uitstoten van de armste 50% inwoners van USA, terwijl de armste 50% in India een CO2-voetafdruk heeft die een twintigste is van de 50% armste Amerikanen. Met hun 600 miljoen hebben ze een even grote voetafdruk als de rijkste 10% Japanners (zo’n 12 miljoen mensen).

Oxfam zegt dat de rijkste wereldburgers hun levensstijl kunnen en moeten aanpassen om hun persoonlijke voetafdruk te verminderen. Toch waarschuwt het ervoor geen foute conclusies te willen trekken uit haar cijfers. De individuele keuzes die burgers maken zijn sterk onderhevig – en beperkt – door het kader dat hun overheid creëert, door de beslissingen die het neemt en de marktkrachten die het schept.

Rijke burgers zouden dit volgens Oxfam ook steeds beter begrijpen. Het geeft het voorbeeld van de vele deelnemers uit de globale top 10% die meestapten in de klimaatbetoging van 400.000 mensen in New York vorig jaar.

Voor wie bekommerd is om het lot van de landbouwer, nog dit. Terwijl 91% van de boeren in de USA een verzekering heeft om verliezen te compenseren bij misoogsten door extreem weer, geldt dit voor slechts 15% van de boeren in India, 10% in China en slechts 1% of minder in Malawi en de meeste lage inkomenslanden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s