Dinah’s theefabriek in Kayonza ontvangt prestigieuse milieu-award Verenigde Naties

Celebrating hard work. For their effort in reducing poverty and saving the environment, Kayonza tea factory bagged a UN award.

Zo meldt de Oegandese onlinekrant monitor.co.ug het nieuws, waar jij en ik blij van worden.

Kayonza Growers Tea Factory workers pick tea. The factory engages in tree planting as a way of integrating climate strategies in its tea farming systems. Inset is Gregory Mugabe, board chairman, Kayonza Growers Tea Factory

Kayonza Growers Tea Factory workers pick tea. The factory engages in tree planting as a way of integrating climate strategies in its tea farming systems. Inset is Gregory Mugabe, board chairman, Kayonza Growers Tea Factory – By Rosbell Kagumire

The Kayonza Growers Tea Factory, uit het Kanungu District, heeft de “Equator Prize 2015” gewonnen, een award van de ontwikkelingsorganisatie binnen de VN (United Nations Development Programme – UNDP).

Gregory Mugabe en Donata Turyamwesimira vertegenwoordigden de boerengroep in Parijs, waar ze de prijs ontvingen, met 21 andere inheemse, lokale gemeenschappen uit 19 landen. Alle werken ze aan innovaties om de armoede te verminderen, de natuur te beschermen en hun veerkracht te versterken, m.b.t. de verandering van het klimaat.

De Equator Prize beschrijft hen als

“courageous indigenous and local communities who, despite limited resources and no government support, have employed innovative solutions to protect their forests, fields, coasts and waterways from destruction”.

Dat er geen steun vanuit de overheid zou komen, klopt gelukkig niet voor Kayonza. Toch echt wel belangrijk om even aan te stippen is dat eind 2011 er een investering van 2,5 miljoen dollar werd gedaan door de Ugandese overheid. Met daarbij nog eens de gift van 6 miljoen jonge theeplantjes.

Dit is eveneens een succesverhaal, waaraan fair trade en Oxfam-Wereldwinkels heeft mogen bijdragen. We zouden er wat trotser mogen mee uitpakken.

Kayonza en Dina zijn twee begrippen in de scholenwerking van Oxfam-Wereldwinkels. En al helemaal in die van ons in Hasselt.

Dina Ndyamuhaki figureerde in de DVD “from Dinah with love”. Bekijk de inspirerende schooldocumentaire onderaan dit artikel.

We nodigden Dinah driemaal uit, om de fairtradescholen in Hasselt te bezoeken. Ze maakte een indruk voor het leven op ons.

De DVD gaf een inkijk in het leven van Dinah (toen 16 jaar), als de dochter van een familie van theeplukkers in Oeganda. Dinah kreeg bezoek van Stien, een leeftijdsgenote uit België. De meisjes volgden o.m. het traject van de theeblaadjes tot in de verwerkingsfabriek elf kilometer verderop.

Die theefabriek is voor de volle 100% in eigendom van de 7,205 aangesloten kleine theeboeren. Oxfam-Wereldwinkels verkocht de thee van Kayonza, maar de logistieke kosten die Oxfam Fair Trade moest maken waren te hoog in verhouding tot de verkoop.

Sinds 2011 is de thee niet langer te koop in Vlaanderen, maar Kayonza verkoopt jaarlijks nog altijd ongeveer 15 ton thee aan fairtadevoorwaarden, aan andere fairtradeorganisaties. Ze verkopen tegenwoordig overigens ook hun thee in de plaatselijke supermarkten.

Eén van de belangrijke acties die Kayonza ondernam, was het aanplanten van bomen. De theefabriek gebruikt veel stookhout en alle boeren moeten nu bomen planten.

Dankzij subsidies van de Belgische overheid investeerde Oxfam-Wereldwinkels in ondersteuningsprogramma’s en ook rond energiebeheer en algemene capaciteitsopbouw bij Kayonza.

Enkele voorbeelden:

2007-2008

Een vogel- en insectengaas rond de overdekte afspanning waar de groene thee droogt is een must. De HAACCP-norm (Hazard Analysis Critical Controle Point) vereist dit.
Een internetinstallatie via satellietverbinding.
Isolatie van de buizen van de boiler naar de oven.
Installatie van spaarlampen.

2009

Een geïntegreerd info- en managementsysteem. Dit zijn onder meer kleine computertjes die het gewicht van de oogst en de namen van de boeren kunnen registreren om zo een efficiënte administratie te krijgen.

2011-2013

De uitvoering van een waterbeheersplan, dat zowel de fabriek als de burgers van zuiver water voorziet.

DVD ‘From Dinah with Love’

From Dinah with love from VIZZIbe on Vimeo.

 

Advertenties

7 gedachtes over “Dinah’s theefabriek in Kayonza ontvangt prestigieuse milieu-award Verenigde Naties

  1. Dag Steven,

    Ik weet niet of er collega’s van de marcom-afdeling op jouw nieuwsbrief geabonneerd zijn. Maar je suggestie om eens wat trotser met zulke verhalen uit te pakken, is iets wat ik zelf al jaren probeer te verkondigen. Stuur dat eens rechtstreeks door ☺.

    Alvast een fijne (en drukke) eindejaarsperiode.

    Frank

  2. Pingback: Fairtradewindei kandidaat product v/h jaar 2016? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: PLUS en MAX antwoorden | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  4. Pingback: hoera! Dinah heeft haar tweedegraadsdiploma vroedvrouw | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s