Fairtradewindei kandidaat product v/h jaar 2016?

In de ‘faire sappenhandel’ gelden wel eens vaker “de trukken van de foor“.

Geheel in lijn daarvan lijkt het Max Havelaar sinaassap van supermarkt PLUS nu al kandidaat voor het Nederlandse Gouden Windei 2016. Of is dat flauw?
Ik zoek het uit.

Op TWITTER ontspint zich deze discussie:

Max en PLUS zonder verhaal

De Nederlandse supermarkt PLUS verkoopt sinds enkele maanden Max Havelaar fairtrade-gecertificeerd sinaasappelsap. Het werd al meteen verkozen tot Beste Product van het Jaar in de categorie fruitdranken.

Die verkiezing wordt georganiseerd door Q&A Research & Consultancy. Ruim 19.500 consumenten vertelden Q&A welk product hun favoriet is.

Max Havelaar noemt het een win-win; een hoge waardering van de consument en een eerlijke prijs voor de sinaasappelcoöperatie in Brazilië.

Hoe de prijs tot stand komt en waarom die prijs eerlijk is, wordt niet gezegd. Ook wordt er niet vermeldt wie de gelukkige, eerlijk behandelde coöperatie in Brazilië is. Dat werd overigens ook niet verteld bij de lancering van het sap eerder dit jaar.

Toch zou je willen weten aan wie je extra geld ten goede komt. Het aantal bezoekers voor deze blogpost – over de milieu-award, die theecoöperatie Kayonza ontving van de Verenigde Naties – toont dat betrokkenheid en verhaal een sterk motiverende factor zijn.

Ook eigenaardig, voor een marketingbedrijf als Max Havelaar: op de website van het keurmerk is het sap niet te bespeuren in de categorie ‘vruchtensap en fris‘.

fairtrade windei?

Het met water aangelengde “Appelsientje halfzoet” werd door Foodwatch genomineerd voor het Gouden Windei 2015.

Wanneer mijn Twitter-vragen van hierboven niet (duidelijker) worden beantwoord; Mag ik dan het voorstel doen dit PLUS sinaasappelsap te nomineren voor de editie 2016?

Of is dat niet eerlijk?

NOOT: het Duitse GEPA’s Fairer Preis voor Braziliaans sinaasconcentraat:

COOPEALNOR erhält für eine Tonne fair gehandeltes Orangensaftkonzentrat den aktuellen Weltmarktpreis (mindestens 2.300 US-Dollar) plus eine Fairtrade-Prämie (200 US-Dollar). Die Kleinbauern erhalten für ihre Orangen höhere Preise als in der Region üblich und die Weiterbildung wird gefördert.

NIEUWS VAN DE WEEK OP MAXHAVELAAR.NL

NIEUWS VAN DE WEEK OP MAXHAVELAAR.NL

moeten wij eerlijke tomaten uit Tunesië willen?

Foodlog stelde vorige week die vraag. Ik lust die Tunesische tomaten wel.
Ook andere reacties antwoordden affirmatief.
Daarover volgende week meer op deze blog.

4 gedachtes over “Fairtradewindei kandidaat product v/h jaar 2016?

  1. Pingback: grootste Fairtrademarkt neemt duik voor het eerst in 20 jaar | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: PLUS en MAX antwoorden | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: COCAMAR: het verhaal achter het PLUS Fairtrade sinaassap | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  4. Pingback: biologisch immiteert en kannibaliseert fairtrade middels eerlijk impactverhaal | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s