zelf fair trade Nutella maken

Een recept van Yousra Rifi (Aichacreafood.be). Aichacreafood brengt mensen graag bij elkaar. Door het aanbieden van een wereldkeuken is er voor ieder wat wils. Boek Yousra voor catering, afhaalgerechten, events, bedrijfslunchen, kookworshops of als homechef: 0487/856379 – info@aichacreafood.be
Aichacreafood verwerkt zoveel mogelijk fairtradeproducten in haar creaties.


In Ferrero’s Nutella zit 7,4% cacaopoeder, in deze variant 60 gram – Nutella bevat 2 eetlepels suiker per boterham, deze 5 eetlepels honing in een hele pot.
De combinatie van hazelnoten en chocolade werd door chocolademakers in Turijn en omstreken al in de vroege negentiende eeuw ontwikkeld om te besparen op de hoeveelheid cacao. Echte Nutella bevat naast veel suiker ook veel vet uit palmolie. Samen maken ze 72% uit van de pot Nutella.


Ow yes! We are making Nutella baby! Nu ja, chocolade hazelnootpasta eigenlijk, want deze is een stuk gezonder dan de conventionele pot uit de supermarkt.
En ook nog fair trade🙂

Hazelnoten bevatten heel wat gezonde vetzuren, vitaminen en mineralen. Onderzoek wees al uit dat ze protectief kunnen zijn tegen kanker en hartfalen. Bovendien verlagen ze ook nog eens de slechte cholesterol en verhogen ze de goede cholesterol. De gezonde vetzuren zorgen trouwens ook voor een mooie huid en gezond en stevig haar – yes please! Ook de magnesium waarden zijn hoog, en daarvan hebben heel veel mensen een tekort, en dat tekort zorgt voor inflammatie (de grote boosdoener van zowat alles).

Verder bevat de rauwe cacao heel wat antioxidanten, die we nodig hebben om de vrije radicalen die zorgen voor oxidatie te neutraliseren. Ook deze heeft een gunstig effect op de cholesterol. Rauwe cacao bevat ook veel calcium en potassium of kalium en in het algemeen is rauwe cacao gewoon zeer rijk aan vitaminen en mineralen.

Uiteraard gebruik ik geen geraffineerde suiker maar wel honing. Don’t fool yourself, ook honing bevat natuurlijk veel suikers. Maar het zijn ten minste geen lege calorieën, er zitten ook gezonde stoffen in – wat bij gewone suiker niet het geval is. Bovendien zal deze zelfgemaakte Nutella een heeeeeeeeeeeeeeel stuk minder suiker in totaal bevatten. En geen bewaarmiddelen. En geen gluten, geen soja of lactose! Bring it on!

Ook gebruik ik kokosolie voor deze hazelnotenpasta. Kokosolie is goed voor zooooveel dingen. En geen nood, geen kokossmaakje te bespeuren bij deze chocopasta.

Voor dit recept week ik de hazelnoten een nachtje in de koelkast om alle slechte stofjes – nu ja, diegenen die zwaar zijn voor ons spijsverteringsstelsel – eruit te halen en belangrijker nog: om al het goede actief te maken. Daarna gaan ze even in de oven voor de smaak te versterken en te dehydrateren.

Ingrediënten:

– 170 gram hazelnoten
– 1 theelepel zout
– 1 grote eetlepel vanille extract
– 60 gram RAW fairtrade / bio cacao poeder
– 5 grote eetlepels Oxfam Fair Trade honing (meer of minder naar believen)
– 5 eetlepels fairtrade kokosolie (lopend)
– 130 a 150 ml amandelmelk (lukt ook met gewone melk of hazelnotenmelk of kokosmelk van Oxfam Fair Trade, indien je de smaak graag hebt)

  1. Week de noten ‘s nachts. Zet de noten in water met een theelepeltje zout voor ongeveer 12 uur. Spoel ze de volgende dag goed af. En droog ze ook af met een handdoek of keukenpapier.
  2. Doe de gedroogde noten in een handdoek en wrijf ze over elkaar zodat de bruine pelletjes eraf vallen. Kan geen kwaad dat er nog wat aanhangen hoor!
  3. Leg de hazelnoten op een bakplaat en plaats ze in de oven voor 20 minuten op 150 graden.
  4. Rommel ze af en toe goed door elkaar zodat ze niet aanbranden.
  5. Haal de noten eruit en laat ze 20 minuten afkoelen.
  6. Doe de noten in een blender (een goede blender is hier aan te raden). Haal ze door de blender tot ze goed fijn zijn.
  7. Voeg vanille extract, cacao, honing en kokosolie toe en blend tot een pasta.
  8. Giet nu beetje bij beetje de amandelmelk erbij. Tot de chocopasta de gewenste consistentie heeft. Ik heb graag nog wat stukken hazelnoten in de mijne, als je hem graag wat smeuïger hebt, blend dan iets langer en voeg meer melk toe.
  9. Bewaar in de koelkast!

Enjoy! Yousra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s