Nestlé kan twee Californische rechtszaken inzake slavernij niet ontlopen

Even een korte tussenstand van de twee rechtszaken, die tegen Nestlé zijn aanhangig gemaakt in de Amerikaanse staat California.

In 2010 slaagde Nestlé erin een wetsvoorstel in het Amerikaanse Congres af te stoppen, dat chocolademakers zou hebben verplicht om met een label te garanderen dat er geen kinderarbeid aan te pas kwam.

Dat maakte dat aanklagers de bestaande anti-slavernijwetgeving in California zijn gaan gebruiken. Met succes.

ex-cacaoslaven versus Nestlé

Ik meldde in januari 2014 hoe drie ex-cacaoslaven uit Mali de duurzame cacao-kampioenen Nestlé en Cargill, evenals ADM, voor de rechtbank hebben gedaagd.

Nestlé probeerde recentelijk de zaak opnieuw onontvankelijk te doen verklaren, maar maandag j.l. heeft op haar beurt ook de US Supreme Court dit verzoek afgewimpeld. Dit meldt DW.com.

Juni j.l. had de gewraakte rechtbank in California zelf al een eerste verzoek, om de rechtszaak af te blazen, afgewezen met twee stemmen tegen één.

Volgens rechter DW Nelson toen, hadden de geviseerde bedrijven, gedreven als ze waren om op alle mogelijke manieren de kosten te drukken, slavendrijvers vrij spel gegeven.

Rechter Rawlinson, die het niet eens was met haar twee collega’s, voorspelde toen een boycot tegen Ivoorkust. Ze zei:

“Wanneer de ex-slaven de rechtszaak zouden winnen, dan is het voorspelbare economische gevolg dat er een embargo tegen Ivoorkust komt.”

advocatenkantoor versus Nestlé

Nestlé wordt ook nog geconfronteerd met een aparte groepsaanklacht, die vorig jaar door het advocatenkantoor Hagens Berman – gespecialiseerd in consumentenrecht – werd ingespannen, namens enkele klanten van chocolade.

Nestlé, Mars en Hershey’s – van merken als Kit Kat, M&M’s, MilkyWay – hebben volgens Hagens Berman de Californische wet overtreden, door niet te melden dat hun leveranciers in Ivoorkust kinderen tewerkstellen.

Eveneens eergisteren hebben Nestlé en Hershey een motie ingediend, om ook deze zaak te seponeren, na een vergelijkbare stap van Mars eerder.

rechtszaken kneden Nestlé een geweten

Wel moet gezegd, dat Nestlé haar leven probeert te beteren. Het is in 2012 begonnen met een uniek monitoringprogramma. Dat kwam maar langzaam op gang, tot een onaangekondigde inspectie in 2015 – door de Fair Labor Association, waar Nestlé lid van is – bewijzen bovenbracht van gedwongen kinderarbeid op boerderijen in Ivoorkust, waarvan het bedrijf cacao aankoopt.

Het monitoring- en saneringsproject, dat kinderarbeid uit de wereld moet helpen, wordt uitgevoerd door het International Cacao Initiative i.s.m. UTZ Certified. Eén of meerdere aangewezen personen binnen de cacaoproducerende gemeenschappen moeten gevallen van onrechtmatige kinderarbeid opspeuren en met de coöperaties tot corrigerende maatregelen komen. In dit artikel wordt het uitgebreid besproken.

Dat onwettige kinderarbeid ondertussen een groot probleem blijft, heeft uiteraard alles te maken met dat veel cacaoboeren onder de absolute armoededrempel leven, en dus jongere familieleden inschakelen om te helpen op de boerderij.

certificering versus teveel marktmacht Nestlé

Tot op heden is kinderarbeid in de cacao vooral aangepakt door het betalen van premies in ruil voor certificering.

Maar de situatie van het gros van de cacaoboeren blijft slecht. Om en bij de 16% van de chocolade in de wereld wordt gemaakt van gecertificeerde cacao. Dit ondanks het feit dat Nestlé en Mars, bijvoorbeeld, de afgelopen jaren veel publiciteit wisten te bekomen door Fairtradegecertificeerde cacao te verwerken.

Op de website van MO* benadrukte Arne Schollaert, in oktober 2014, het verschil tussen Fairtrade en Oxfam Wereldwinkels in deze:

‘Fairtrade zou best een heel klein deeltje van de producten van Nestlé kunnen certifiëren als Fairtrade terwijl wij weten dat Nestlé – en vooral de omvang van dat bedrijf – gewoon een deel van het probleem is. Je mag het nooit zo ver laten komen: dat bedrijf heeft gewoon teveel marktmacht; je moet de marktstructuur veranderen.’

Advertenties

3 gedachtes over “Nestlé kan twee Californische rechtszaken inzake slavernij niet ontlopen

  1. Pingback: sapboer Luiz en het spook van de Suco Justo | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Rankabrand geeft A-attest aan Tony’s, Zotter, GEPA en FTO | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: Sint mogelijk voor de rechter met zijn Fairtradechocolade | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s