het eerlijke impactverhaal achter je Max Havelaarwijn uit Zuid-Afrika

Documentairemaker Emma Lesuis reed met onderzoeker Lieve Sonderen langs vier Zuid-Afrikaanse wijnboerderijen om het effect van het Max Havelaar-keurmerk te peilen: ‘Van de goeddoenerij bij Fairtrade is weinig over. Ze zijn commercieel geworden.


DE IMPACT VAN FAIRTRADEWIJN IN ZUID-AFRIKA

FAIRTRADEWIJN IN ZUID-AFRIKA


Wat is precies het ‘eerlijke impactverhaal’ van ‘organic’? Ik haal het niet uit je blog,” vroeg lezer Paul via LinkedIn, als reactie op mijn vorige post.

Gelijk had hij. Ik doelde o.m. op de humoristische “Organic, Naturally Different” advertentiecampagne, waar het artikel op Foodnavigator naar verwees.

een eerlijk impactverhaal

Eergisteren verscheen op De Correspondent: “Het eerlijke verhaal achter je Fairtradewijn uit Zuid-Afrika“.

De positieve effecten van een Fairtradecertificaat waren duidelijk, voor de auteurs. Europese consumenten kunnen een eerlijker wijn drinken, Zuid-Afrikaanse wijnverkopers krijgen er een markt bij, werkers krijgen door het premiegeld betere zorg en educatie.

Die laatsten lijken niet meer zonder te kunnen, maar de kleine boeren zijn minder tevreden over het keurmerk: grote, succesvolle boerderijen nemen de plek in van kleine, kwetsbare wijnboerderijen waar Fairtrade oorspronkelijk voor was bedoeld.

Daarbij komen nog de dure, ingewikkelde en vaak veranderende standaarden, waarmee het management van elke wijnboerderij zegt te worstelen.

Verder een interessant artikel voor Vlaamse wereldwinkeliers, met de aandacht voor Stellar Organics Winery en Koopmanskloof. Lees hier het hele verhaal.

wat heb ik geleerd?

Plus Supermarkt en Max Havelaar Nederland gunden het u en mij niet binnen te kijken in het huishouden van hun Braziliaanse sinaasboer Luiz. Die levert hen zijn sap aan via voedselgigant Louis Dreyfus. De gelijkenis met hoe Max Havelaar ook hier klein heeft ingeruild voor mega is treffend.

Een eerlijk impactverhaal kan of mag ik van Max Havelaar en haar verdelers dus niet verwachten. Gelukkig hebben we daarvoor goede online-kranten en dito journalisten.

Op je gezondheid, Paul 😉

Advertenties

Een gedachte over “het eerlijke impactverhaal achter je Max Havelaarwijn uit Zuid-Afrika

  1. Pingback: hebbes! Luiz, de geheime sinaassapboer van PLUS&MAX | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s