hebbes! Luiz, de geheime sinaassapboer van PLUS&MAX

LEES HIER het hele relaas over mijn zoektocht naar Luiz en zijn coöperatie.


Vandaag krijgt PLUS&MAX-fairtradesinaassapboer Luiz Antonio Genoves eindelijk een gezicht en doet hij voor ons zijn verhaal. Em Português. Ik plak het hieronder.


LUIZ ANTONIO GENOVES, DE FAIRTRADESINAASSAPBOER VAN PLUS

LUIZ ANTONIO GENOVES, DE FAIRTRADESINAASSAPBOER VAN PLUS


In december 2015 werd het Max Havelaar-sinaasappelsap van PLUS Supermarkt verkozen tot “Beste Product van het Jaar” in een nationale consumentenenquête.

Dan wil je als PLUS met gepaste trots een foto met een woordje uitleg over je Braziliaanse sinaasboer. Om bij het dankwoordje voor de man te plakken, op de PLUS Facebook- en Twitterpagina’s. Zo zou je denken.

Doch MAX en PLUS hielden de lippen stijf op mekaar en gunden ons geen glimp van Luiz. Want voluit Luiz Antonio Genoves heet hij, liet MAX me via Twitter weten en ook nog dat hij lid is van de coöperatie Cocamar en 42 ha land bezit, waarvan 12 ha sinaasappelbomen. Daar moesten u en ik het verder dan maar mee doen.

Tevergeefs probeerde ik anderhalve maand lang om Max Havelaar Nederland en PLUS Supermarkt er toe te bewegen ons het verhaal van Luiz te doen. Met foto en sfeerbeelden vanuit zijn boomgaard. Die kwamen er dus niet. Mijn eigen speurwerk leidde in eerste instantie enkel naar de Franse voedselgigant Louis Dreyfus.

Mogelijk hield MAX dat laatste liever als een geheimpje voor zich.
In augustus 2012 was de overname van Cocamar door Louis Dreyfus immers onderwerp van een fikse rel in fairtradeland.
Mét Cocamar – pas Fairtradegecertificeerd toen – werd Dreyfus (één van de grote drie bedrijven die de wereldmarkt voor sinaassap domineren) meteen een door Max Havelaar gecertificeerde verwerker.


Maandag j.l. berichtte ik nog hoe in Zuid-Afrika grote, succesvolle boerderijen de plek innemen van kleine, kwetsbare wijnboerderijen waar Fairtrade oorspronkelijk voor was bedoeld. Dat nieuws bracht De Correspondent. Als we de impactverhalen niet uit de neus van MAX gepeuterd krijgen, gaan we er gewoon zelf achteraan.

Maak dus ook vooral zelf uit, hoe dat nu zit met onze verloren sinaasboer Luiz. Ik leerde o.m. dat hij al richting de 60 jaar gaat en pionier was in zijn streek, met de teelt van sinaasappelen. Kopiëren uit onderstaande PDF en plakken in google-translate, dat laat ik verder aan jou en de marketeers van MAX of PLUS.

Download hier de volledige PDF van “Jornal de Serviço Cocamar JUL2014“.

Of klik op de prenten voor de afzonderlijke pagina’s van het artikel. Em Português!

Advertenties

2 gedachtes over “hebbes! Luiz, de geheime sinaassapboer van PLUS&MAX

  1. Pingback: PLUS hoogste Fairtradepremie impact van supermarkten in NL | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Guest Blog: Mass Balancing vs Producer Story? by Eve Broadis | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s