mollige fairtradekruidenier Mark Price nieuwe minister van handel Cameron

De benoeming van de voormalige Waitrose directeur Mark Price, als minister van Handel en Investeringen, wordt in het Verenigd Koninkrijk verwelkomd als goed nieuws voor de boeren en voedselproducenten.

Eind oktober vorig jaar werd al aangekondigd dat Price zou aftreden, na een somber jaar voor Waitrose, waarin de winst tuimelde en bijna elke supermarktbaas in de UK werd vervangen. Dat nieuws volgde toen op kwartaalcijfers, waarin Aldi en Lidl hun omzet met 17 procent zagen stijgen.

Maar volgens de Fairtrade Foundation brengt Price “een schat aan ervaring en geloofwaardigheid mee vanuit zijn tijd in de retailsector.”

Zijn opkomen voor Fairtradeproducten en oog voor een eerlijke behandeling van de leveranciers getuigde van een vooruitziende blik en was een sterk signaal aan de industrie inzake lange-termijnsbenadering van duurzame, zakelijke relaties,klinkt het bij de Britse Max Havelaar.

Enige scepsis is echter op zijn plaats. Zo wordt Price eigenlijk minister voor de Export in de regering Cameron. De Britse handelsbalans kent een recordtekort van £ 125 miljard, wat mogelijk weinig ruimte laat voor de sociale inborst van de man.

Price vond als baas van Waitrose dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben naar de samenleving waarbinnen zij opereren.

Verstandige samenlevingen kunnen niet worden gemaakt zonder rechtvaardigheid, gelijkheid en het delen van macht; het bedrijfsleven heeft daar een cruciale rol te spelen“, citeert retailgazette.co.uk de woorden van ‘Chubby Grocer‘ Price.

We blijven nog even in de sfeer van de retailsector.

“Choco nut” van Oxfam wel choco volgens rechter, niet volgens Test-Aankoop

Het is geen nieuws meer: Nutella-producent Ferrero diende een klacht in tegen winkelketen Delhaize. De Italianen vonden het niet kunnen dat Delhaize een hazelnootpasta van het huismerk ‘choco’ noemt, ook al zit er… geen chocolade in. De Brusselse handelsrechtbank stelde de beroemde chocoladepastafabrikant echter in het ongelijk.

Delhaize gebruikt ‘choco’ enkel om aan te geven hoe de pasta smaakt en insinueert nergens dat chocolade een ingrediënt is. Daarenboven, zo oordeelde de rechtbank, is het gebruik van het woord ‘choco’ niet wettelijk gereglementeerd. De benaming geeft met andere woorden duidelijk aan hoe het product smaakt: naar choco, dus.

Na deze opvallende uitspraak bekeek verbruikersorganisatie Test-Aankoop (TA) de webshops van de 3 grootste supermarktketens. TA onderzocht steekproefsgewijs een aantal choco smeerpasta’s om na te gaan of ze al dan niet chocolade bevatten: lees hier de vaststellingen. Opmerkelijk, het was mij althans ontgaan: “Choco nut” van Oxfam bevat geen chocolade, enkel cacaopoeder. TA vindt dat de omschrijving “smeerpasta met chocolade”, “choco” of dergelijke enkel mag worden gebruikt voor smeerpasta’s die ook effectief chocolade bevatten.

Ieder zijn gedacht bij voorgaande. In Nederland wordt er voor dit soort spitsvondig-heden ieder jaar een prijs uitgereikt: Het Gouden Windei. “Aldi pasta met truffel” – 0,0003% truffel wel te verstaan – dong eind 2015 mee naar de ludieke troffee.

Goed Gevoel

Uit het magazine Goed Gevoel van ergens halverwege 2011.

Klik je op de onderstaande prent, dan kun je lezen, dat de Oxfam Fairtrade-choco goed scoorde. Er wordt nogal eens gezegd, dat fair in de eerste plaats lekker moet zijn, wil het goed verkopen. Wel dan, toch nog een goed gevoel zo 😉

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GOED LEESBARE WEERGAVE

Advertenties

2 gedachtes over “mollige fairtradekruidenier Mark Price nieuwe minister van handel Cameron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s