FairtradeLimburg-toffee 2016: winnaars zijn GROS Halen, Compani, Muna Cookers en Konings NV i.s.m. Mali Muleba

Afgelopen maandag werd de ‘FairtradeLimburg-toffee’ uitgereikt. Twee organisaties die ik nomineerde werden waarempel gelauwerd: de coöperatieve bakkerij Compani en de samenwerking tussen Mali Muleba vzw en NV Konings.


Om het gebruik van fairtradeproducten in onze provincie aan te moedigen, gaat de deputatie, sinds 2011, elk jaar op zoek naar inspirerende fairtrade-initiatieven. Zowel personen als organisaties en bedrijven komen in aanmerking voor de Limburgse FairtradeToffee: een eetbare trofee vol lekkernijen uit de wereldwinkel.

Maar liefst 24 personen of initiatieven uit 18 verschillende gemeenten werden genomineerd! Gedeputeerde van Ontwikkelingssamenwerking Frank Smeets was dan ook in zijn nopjes. De 4 laureaten zijn:

de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking uit Halen: zij verbraken in oktober het Wereldrecord van de grootste chocoladerepenmozaïek, met bio-fairtradechocolade van Oxfam. Bekijk hier de geslaagde recordpoging.
de coöperatieve Compani uit Houthalen-Helchteren: deze bakkerij kiest voor kleinschaligheid, milieuwinst en lokale samenwerking d.m.v. fairtrade grondstoffen. Hier stelde ik het initiatief voor.
Ilse Maes uit Opglabbeek: voor haar cateringbedrijf Muna Cookers gebruikt ze fairtrade-ingrediënten en lokale seizoensgebonden producten. Ze werkt hiervoor samen met jongeren met een beperking.
de samenwerking tussen vzw Mali Muleba uit Heusden-Zolder en de nv Konings uit Zonhoven: de managers van nv Konings zijn bekend als de afvullers van de sapjes en frisdrank van Oxfam Fair Trade. Ze zijn ook bestuurslid in de vzw Mali Muleba, die mee een sapbedrijfje in Tanzania beheert. Ik schreef er al over.
Maar toch deze korte update: Mali Muleba is een boerenorganisatie en een fruitsapfabriekje in Tanzania, dat gestuwd wordt door Marie-Claire Claes met advies van fruitsappenproducent Konings uit Zonhoven. Vorig jaar ontwierpen en bouwden de technici van Konings een kleine installatie op maat voor Tanzania. Die werd naar Tanzania verscheept in een container samen met andere materialen voor de fruitsapfrabriek, maar ook met tweedehands rolstoelen, computers, kleding, speelgoed, … Twee mensen van Konings zijn achterna gereisd om alles te installeren en te starten. En ze blijven via mail alles verder opvolgen. Goed dus voor de toekenning van de Fairtrade Toffee.

De toffee werd uitgereikt in de Bistro Bis in Tongeren. Zij werken voornamelijk met lokale producten. In 2015 won de Fairtrade-trekkersgroep van Tongeren deze trofee en dat in de categorie “Inspirerende fairtradegemeente” en daarom was Tongeren dit jaar de gaststad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s