over fairtrade obesitas en sjoklatte muizekeutelkes

De verkoop van Fairtradesuiker is met meer dan een derde in elkaar geklapt in het Verenigd Koninkrijk in 2015, als gevolg van veranderingen in de EU-regelgeving.

Gisteren liet de nieuwe CEO van de Engelse Fairtrade Foundation, Michael Gidney, zich in The Guardian dan ook opnieuw scherp uit over de suikerpolitiek van de EU:

“Sales in many commodities remain strong for Fairtrade, yet the irony of the EU flooding the market with cheap sugar at a time of increased concern over obesity is surely lost on no one, with the added risk of pushing 200,000 farmers in developing countries back into poverty.”

Stuurt hij hiermee aan op een fairtradevariant van de obesitasplaag?

Toch zegt Gidney dat zijn stichting “voorzichtig optimistisch” is wat betreft de verkoopsvooruitzichten voor 2016, want

This year will also see the first full year of sales of Mars bars sourced with Fairtrade cocoa, which first hit supermarket shelves in the autumn of 2015.

Herinner je dit aangaande een artikel dat ik in oktober 2015 aanhief met:

Het bekendste fairtradekeurmerk blijft zwaar van haar oren maken, over de nieuwe suikerpolitiek van de EU t.a.v. de rietsuikerproducerende landen. Ondertussen levert het maatwerk voor de lobbyisten achter deze politiek: de snoepindustrie.

The Guardian noemde toen Mars als één van de drie grote lobbyisten, die Europa ervan overtuigden om haar suikerbeleid aan te passen. Europese bietsuiker gaat – flink gesubsidieerd door de EU – de wereldmarkt verder verzieken.

Toch mag MARS voortaan een nieuwe versie van het bekende Fairtradekeurmerk op de wikkels afdrukken. Het bedrijf gaat vanaf 2016 jaarlijks twee miljoen US$ aan fairtradepremies betalen (i.e. 1.3 miljoen Britse pond) voor cacao, in de UK.

http://www.foodbev.com/news/mars-chocolate-makes-first-mars-bars-featuring-fairtrade-certified-cocoa/

NIEUWE VERPAKKING REPEN MARS IN HET VERENIGD KONINKRIJK

Een MARS-reep weegt 51 gram, waarvan 33 gram suiker. Hoeveel procent cacao in de reep verwerkt zit, vond ik nergens terug. Maar reken er nog een flinke partij vet bij en je begrijpt dat MARS platcommercieel gezien veel te winnen heeft met de suikerprijs te slopen. De omgerekend schamele premie van 0,002 dollarcent per reep (= twee miljoen $ premie verdeeld over 1 miljard repen in de UK) voor de fairtradecacao is dan gewoon spotgoedkope gecertificeerde greenwashing.

de sjoklatte muizekeutelkes van FTO

Lezer Nick schreef gisteren een commentaar op deze blog, die toevallig in lijn ligt met bovenstaande. Hij stelde een vraag en ging dan zelf op onderzoek uit.
Zo kan ik het wel hebben 🙂

Neem nu het succesproduct (in NL toch) hagelslag fto

Chocolade_Hagelslag_Puur-Fair_Trade_Original-schuin

daar staat nergens een ft label op (wel het roodomkaderde “fairtrade original” met n’n uitleg waarom er geen rietsuiker in zit, die zou nl te stroperig zijn om hagelslag mee te maken wat flauwe kul is want het merk De Rit kan het wel met 100% rietsuiker …) en dan denk ik: “ja, aan d’n ene kant klagen dat ge uwe ft rietsuiker niet verkocht krijgt op de wereldmarkt maar zelf wel gesubsidieerde bietsuiker gebruiken in uw succesprodukt waar 60% suiker in zit; hoeveel tonnen suiker zou dat kunnen schelen aan +_ 250 gr per dozeke van 400gr …”
Ze zullen er wel een “goeie” reden voor hebben maar ik denk niet dat die reden voor mij aanvaardbaar zal zijn. Is er nu een groter symbool van scheefgetrokken landbouw-derdewereld-toestanden dan het contrastpaar biet- /rietsuiker?
Hoe kunt ge nu als ft organisatie een product maken en verkopen waar 64% bietsuiker inzit terwijl dat (of dan toch minstens een deel) ft rietsuiker zou kunnen zijn ???

Hij stuurde FTO prompt een mail en bezorgt ons het antwoord dat hij kreeg:

Uw fto hagelslag wordt nog steeds gemaakt met bietsuiker. Naar verluidt omdat rietsuiker te stroperig is. – Heeft u al naar een oplossing gezocht?
– Waarom kan De Rit het wel met rietsuiker en jullie leverancier/ fabrikant niet?
– Hoeveel tonnen ft rietsuiker zou u extra kunnen op de markt brengen indien uw hagelslag wèl met rietsuiker zou worden gemaakt.

en dit is hun antwoord (een politieker zou het niet “beter” doen):

Geachte heer,

Bedankt voor uw mail.

Zoals wij inderdaad ook op de verpakking vermelden, is het ons nog niet gelukt om goede hagelslag te maken met rietsuiker. Het heeft echter zeker onze aandacht.
Om de fairtrade cacaoboeren hiervan niet de dupe te laten worden, hebben wij indertijd gekozen voor een product zonder rietsuiker en daardoor ook zonder keurmerk.

Intussen zoeken wij naar wegen om alsnog hagelslag met rietsuiker te maken. In dat geval zal ook onze hagelslag het keurmerk gaan dragen.
Met vriendelijke groet,

Karin Schat
Klantenservice en Inkoop

Net als het fairtradekeurmerk schermt FTO met het lot van de cacaoboer, die zijn cacao moet gesleten krijgen. Daar zijn we niet ongevoelig aan. Helaas draait men hierbij echter de hand niet om voor kromspraak en regelrechte zelfcensuur.

Terwijl Fairtrade jubelt over de cacaopremie, die MARS jaarlijks gaat doorstorten, zwijgt het over de gemene rol die MARS speelde in het slopen van de rietsuikerprijs, terwijl het een forum krijgt in de krant.

En Nick zijn gedacht over het antwoord van FTO:

een politieker zou het niet “beter” doen.

meer muizenissen

De wereldwinkels in Vlaanderen verkopen hagelslag met fairtradecacao en -rietsuiker. Dat valt niet op te maken uit wat op hun website staat. Daar wordt niet gesproken over van waar of wie de ingrediënten komen.

Wil je weten wie of wat er achter de bewering “85 % afkomstig van een partner waarmee Oxfam een eerlijke handelsrelatie heeft” schuilgaat, moet je googlen naar de website van hun bedrijf Oxfam Fair Trade en de productfiche downloaden.

Het wordt de fairtradeklant bepaald niet gemakkelijk gemaakt.

hagelslagoxfamfairtrade

Advertenties

7 gedachtes over “over fairtrade obesitas en sjoklatte muizekeutelkes

 1. Ik kon het niet laten om een aantal vragen waar ik geen antwoord op gekregen had opnieuw te stellen (zie onder) en raad eens, hun antwoord is weer even beleefd en nietszeggend … 😦
  (de kapotte plaat ahw, “op de duur druipt hij wel af”)

  Bedankt voor de super snelle respons Karin 🌞
  Zojuist verneem ik dat er in de hagelslag van Oxfam Fairtrade

  http://www.oxfamwereldwinkels.be/sites/default/files/styles/product_detail/public/product/24502.jpg?itok=lzQMOk2P&c=0b6bab6d51935ede4243c153e8201ddb

  wel rietsuiker verwerkt zit. Zij kunnen het dus ook (De Rit eveneens).
  Wat is dan toch het probleem voor FTO?
  Hoeveel hagelslag brengen jullie jaarlijks op de markt m.a.w. hoeveel tonnen rietsuiker zou u zo kunnen verwerken ipv gesubsidiëerde Europese bietensuiker?

  Vriendelijke groet
  Nick

  en dan het uiterst beleefde antwoord (eigenlijk een herhaling van het vorige couplet):

  Beste Nick,

  Nogmaals bedankt voor je respons.
  Ons streven is altijd om in al onze producten zo veel mogelijk Fair Trade ingrediënten te verwerken en zodoende het Fair Trade percentage zo hoog mogelijk te maken.
  Wij zijn ons ervan bewust dat wij hierbij bij de hagelslag nog winst kunnen behalen en zijn ook zeker bezig om wegen te zoeken om dit te verbeteren.
  Met vriendelijke groet,

  Karin Schat
  Klantenservice en Inkoop

   • Steven, ik heb hier geen aandacht aan geschonken maar eigenlijk is het dus niet toegestaan deze berichten openbaar te maken. (zie onder)
    Dit e-mail bericht, inclusief eventuele bijlagen, is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n) en kan vertrouwelijke informatie bevatten. Ongeautoriseerd gebruik van deze informatie alsmede openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van deze informatie aan derden is niet toegestaan.
    Misschien toch beter om dit te respecteren.
    grt
    Nick

   • ik weet niet wat de OFT kost maar ik vermoed dat de prijs wel (serieus) zou stijgen en dat daar misschien ook een reden te vinden is dat het zolang duurt bij FTO om een manier te vinden etc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s