Tony’s bouwt eigen chocolade-fabriek – Giovani tovert met chocolade Oxfam Fair Trade

Tony Chocolonely gaat een chocoladefabriek bouwen in Amsterdam. Zo krijgt het definitief alle stappen van de chocoladeketen onder controle. En Annelies en Giovani van het Smaaksalon serveren n.a.v. 10 jaar FairTradeGemeente Hasselt maandelijks het favoriete fairtradegerecht van een bekende Hasselaar of Vlaming.


Tony’s Chocolonely bouwt eigen fabriek

De macht in de cacao- en chocoladeindustrie is in handen van een paar grote spelers. Ook wie onder eigen merk chocolade op de markt wilt brengen, is voor de productie afhankelijk van een klein aantal fabrieken, dat daarop uitgerust is.

Om chocolade te maken heb je cacaomassa en cacaoboter nodig. Beide producten worden gemaakt van cacaobonen. Cacaomassa geeft de lekkere chocoladesmaak en .. de bruine kleur. Cacaoboter maakt de chocolade zacht en romig.

De bonen die Tony’s gebruikt voor zijn cacaomassa kopen ze direct in bij partnercoöperaties in Ghana en Ivoorkust. De cacaoboter is echter nog niet traceerbaar. De boter die ze gebruiken is wel Fairtrade, maar ze kopen de bonen hiervoor nog niet rechtstreeks in. Barry Callebaut – de fabriek waar Tony’s zijn chocolade laat maken – ziet het nut van traceerbaarheid niet. Tony’s zegt dat die traceerbare cacaoboter er nu toch staat aan te komen (LEES UPDATE 21 juli 2016: Tony’s Chocolonely komt naar Hasselt met eerste traceerbare fairtrade chocolade ).

Daarna rest hen dan nog de verwerkte suiker traceerbaar te krijgen. Daar rammelt hun verhaal ook nog, maar dat moet met de eigen fabriek een koud kunstje worden.

Eigenaar van Tony’s, Henk Jan Beltman, wil dat zijn fabriek over drie jaar open gaat en wil er ook ten minste 500 duizend bezoekers per jaar ontvangen.

‘Het moet de Heineken Experience voor chocolade worden. We willen zo transparant mogelijk zijn over de productie van onze chocolade. Onderdeel van de experience is een achtbaan die door de fabriek gaat,’

zegt hij op marketingonline.nl

Dat alles is fijn nieuws voor onze buren Paplou, in de Dorpsstraat. Paplou is het enige verkooppunt in Hasselt van Tony’s Chocolonely. Verder maak ik voor een keer nog wat reclame voor chocolade uit de eigen zaak op nummer 31 🙂

Giovani Oosters serveert fair trade menu’s

In 2016 vieren we onze tiende (!) verjaardag als FairTradeGemeente Hasselt. Annelies Santens en Giovani Oosters van het Smaaksalon in de Maastrichterstraat serveren dit feestjaar maandelijks het favoriete fairtradegerecht van een bekende Hasselaar of Vlaming, telkens met een hoofdingrediënt uit onze wereldwinkel.

FAIRTRADEGEMEENTE HASSELT VIERT TIENDE VERJAARDAG IN STIJL

FAIRTRADEGEMEENTE HASSELT VIERT TIENDE VERJAARDAG IN STIJL

Raymond Polus zette het nieuws op de voorpagina van de Weekkrant. En Lutje Bex schreef een uitgebreider verslag voor haar blog. Bedankt beiden!

Maandelijk komt er een kaartje op alle tafels van het Smaaksalon, met daarop het fairtradegerecht van de maand, met een citaat. Hieronder dat van Giovani zelf, die graag werkt met de chocolades van Oxfam Fair Trade. SMAKELIJK!

Advertenties

7 gedachtes over “Tony’s bouwt eigen chocolade-fabriek – Giovani tovert met chocolade Oxfam Fair Trade

 1. Een chocoladefabriek in A’dam van Chocolonely, da’s interessant nieuws. Het doel om jaarlijks ten minste 500.000 bezoekers te willen ontvangen vind ik wel raar, (indien ze 7/7 open zijn en mensen ontvangen zijn dat er 1.369 per dag). Voor een bedrijf dat voedselwaren produceert en verplicht is om strenge hygiënische voorschriften na te leven vind ik het een ietwat vreemde ambitie (ik zou een doelstelling verwachten i.d.z.v. “we willen jaarlijks zoveel chocolade produceren” … ) maar dat is waarschijnlijk heel ouderwets gedacht van mij. Het wordt dus een soort pretpark-chocoladefabriek, met een achtbaan doorheen de fabriek: “Charlie and the Chocolate Factory” …
  Wie weet, een nieuw vervolg van een groot succesverhaal. De grootste (fairtrade) chocoladefabriek van NL mét ook nog de grootste funfactor … dat kan alleen maar goed gaan!

  • Of je de chocoladesector zo tot meer fair trade gaat kunnen bewegen? Het gevaar bestaat erin dat Tony’s – ondanks wat ze zelf uitdragen – toch vooral een doel op zichzelf gaat worden. Anderzijds heb ik veel respect voor mensen die met hun eigen geld aan alternatieven werken. Het doet me ook aan Zotter in Oostenrijk denken. Al richten die zich minder op doordeweekse chocoladefans maar meer op een duurder segment: http://www.zotter.at/de/startseite.html

 2. Als Tony staat waarvoor ze in het leven is geroepen, dan sticht ze een fabriek in Ghana. Zo blijft ze een traditionele Westers bedrijf, met weliswaar een uitstekende marketingmachine. Lokaal werk genereren. Dat kan. Nu zijn de meeste cacaoproducenten kleine, meest oude boeren. Broers, zussen en kinderen zijn naar de steden getrokken omdat cacao – ook met Tony – onvoldoende oplevert. Enfin, dan ‘ontstaan’ vanzelf economische vluchtelingen. Als Tony maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, start ze in Ghana een fabriek. Het kan. Madécasse doet het op Madagaskar, het armste Afrikaanse land.

 3. Norbert, dank voor de link achter je naam hierboven, ik geef ‘m nog even expliciet hier: https://clearchox.com/brand/madecasse/ Mogelijk vinden de lezers hiermee de weg beter naar de chocolades van Madécasse in de webwinkel.

  Graag deel ik deze link nog: http://oikos-international.org/publications/madecasse/ Helemaal onderaan vindt men een pdf “Inspection Copy” welke dateert van 2013, maar het meest volledige document is dat uitlegt wat maakt dat Madécasse 4x de impact van Fair Trade genereert. Ik haalde er deze prent uit. Mss ook interessant om jouw klanten.

  Steven

 4. Pingback: Madécasse laat 7 keer meer geld in Afrika dan Fairtrade-chocolade gemaakt in Europa | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 5. Pingback: vragen bij Johnny Doodle en de UTZ Certificatie voor zijn cacaoboeren in Ghana | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 6. Pingback: Madécasse laat 7 keer meer geld in Afrika dan Fairtrade-chocolade gemaakt in Europa | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s