Lidl krijgt Duitse Fairtradeprijs en ik de wubbes

Lidl België beweert dat het zijn Rainforest Alliance bananen helemaal zelf stréng controleert; geen sprake van audits door derden, en dat is belangwekkend nieuws.TransFair Duitsland roemde en huldigde discounter Lidl tijdens de vijfde editie van de Fairtrade Awards begin maart 2016:

Lidl contributes significantly to the improvement of living conditions and working standards of farmers and workers in the world.

Goed gedocumenteerd onderzoek op bananenplantages in Latijns-Amerika trekt deze boude bewering echter in twijfel.

Ook niet bedoeld als slechte grap was wat Luc @Bananas4All op 1 april tweette:

Lidl België zou bananen verkopen mét Rainforest Alliance-label, maar zonder dat de herkomst ervan gewaarborgd wordt? Hallo Lidl België??

Ik heb Lidl in één moeite ook nog eens gevraagd naar het beloofde antwoord op mijn bede over de prijssetting van chocolades in de retail. Gisteren in de mailbox:

Geachte heer Schepers,

Wij danken u voor uw vraag betreffende het artikel BANANEN.

Lidl België verkoopt 100% duurzame bananen. Enerzijds verkopen we Rainforest Alliance bananen en anderzijds verkopen we Bio-Fairtrade bananen. Lidl België engageert zich om zijn assortiment zo duurzaam mogelijk te maken naar de toekomst toe.

Van bij de productie tot de verkoop in onze winkels voeren wij strenge controles uit zodat u alleen producten van de beste kwaliteit in onze rekken vindt.

Wij rekenen erop u met dit antwoord geholpen te hebben en wij kijken ernaar uit u in de toekomst als trouwe Lidl-klant te blijven begroeten.

Met vriendelijke groeten
Tako Vanneste

Lidl Klantendienst – Inkoop

Ik stelde Lidl de vraag hoe dat precies zit met de controle op het terrein in Colombia en daarover helderheid te willen scheppen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Het keurmerk en de certificeerder in Colombia blijven helemaal doofstom op Twitter:

Dom dommer domst van mij.
(Begin van) Het antwoord stond al sinds augustus 2013 op mijn eigen blog.

Op 6 augustus was er toen een heftige documentaire te zien op ARTEplus7. De keurmerken Max Havelaar en Rainforest Alliance kregen er flink van langs. Labels komen hun afspraken niet na. De leveranciers – waarvan ze afhankelijk zijn, om hun faire of andere duurzame handel in hele grote volumes kunnen aan te slepen – blijken vaak ter kwader trouw.

Ik verzamelde hier de reacties van de geplaagde labels e.a.

In die van Rainforest Alliance vinden we helemaal onderaan het antwoord op de vraag die Luc en ik ons stelden. KLIK EN OPEN ONDERSTAANDE PRENT.

REACTIE IS NIET MEER BEREIKBAAR OP http://www.rainforest-alliance.org/arte-06august2013

REACTIE IS NIET MEER BEREIKBAAR OP http://www.rainforest-alliance.org/arte-06august2013

Bekijk de uitzending van ARTEPLUS7: “Le Business du commerce équitable”.


consumentenombudsdienst

Merkeigenaar FrieslandCampina suggereerde dat het drinken van een glas Appelsientje gelijkwaardig is aan een stuk fruit. Diëtist Rob van Berkel diende een klacht in bij de Nederlandse Reclame Code Commissie (RCC) en verder deden de sociale media hun werk. FrieslandCampina erkende dat het fout zat en paste zopas de verpakking van Appelsientje aan.

Uiteraard blijf ik in spanning uitkijken naar een antwoord op hoe dat nu precies zit met die Colombiaanse bananen van Lidl België. Ik heb hen gevraagd mijn vraag alsnog ernstiger te willen behandelen. Gebeuren er nu al dan niet audits door derden voor hun duurzame kikkerbananen.

FAIRTRADE-AWARD 2016 - GEWINNER DER KATEGORIE HANDEL: LIDL STIFTUNG

FAIRTRADE-AWARD 2016 – GEWINNER DER KATEGORIE HANDEL: LIDL STIFTUNG

Advertenties

2 gedachtes over “Lidl krijgt Duitse Fairtradeprijs en ik de wubbes

  1. Pingback: ¿ Lidl’s Colombian Rainforest Alliance bananas not audited ? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

  2. Pingback: ook Oxfam Duitsland hekelt Lidl om gekke kikker bananen politiek ism Rainforest Alliance | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s