chocoladecrisis dit voorjaar al een feit – vooral goedkoopste chocolade zal duurder moeten

De cacao-oogst in Ivoorkust daalt met 24% en de cacao moet 4 tot 5 maal duurder worden. Een Ivoriaans recept voor mogelijk toch een stevig chocoladetekort.


[ 1 ] Boeren en handelshuizen in Ivoorkust voorspellen een daling met 24 procent van de cacao-oogst van dit jaar. Dit als gevolg van een gebrek aan regen en harde wind. Deze heeft de grootte en kwaliteit van de bonen negatief beïnvloed. En Ivoorkust is de grootste cacaoproducent van de wereld…

De industrie heeft geen geld over voor deze bonen. Als gevolg daarvan zijn tussen vorige week maandag en donderdag slechts 5.000 ton bonen aangekomen in de havens van Abidjan en San Pedro. Over het geheel van dezelfde week vorig jaar was dat nog 22.000 ton.

Volgens exporteurs kan het aantal bonen dat verwerkt en uitgevoerd zal worden, terugvallen tot de helft ten opzichte van de periode april-juni vorig seizoen, toen zo’n 300.000 ton werd aan- en afgevoerd.

[ 2 ] Uitgerekend deze week rekent de organisatie True Price ons voor dat die cacao uit Ivoorkust sowieso 4 tot 5 maal duurder moet worden. De meeste kosten van die hogere prijs zitten in te lage beloningen voor arbeid. Gecertificeerde teelt levert dan weer ruim 30% meer bonen op.

True Price denkt dat het prijsmodel een goede indicatie biedt voor marktpartijen die de cacaoteelt willen verduurzamen en willen zorgen voor menswaardiger arbeidsomstandigheden, aldus Foodlog.nl

[ 3 ] Vorig jaar rond deze tijd schreef ik nog dat de Ecobank adviseerde de helft van de cacaobomen in Ivoorkust in de fik te steken, voor een verdubbeling van de cacaoprijs. Nu steekt El Niño een voorzienig handje toe.

If production fell, prices would actually go up. I know a trader who says that the solution for farmers to get better prices would be to burn half of the cocoa trees. It’s certainly extreme, but the reality is that if you did that, prices would double.
Edward George (Acting Head of Soft Commodities Research, Ecobank)

Helaas, op korte termijn zullen het de kleine cacaoboeren zijn, die met hun kwasi waardeloze partijen miezerige cacaobonen zullen blijven zitten.

[ 4 ] Ik citeerde april vorig jaar ook de auteurs van de Cacaobarometer in de Tijd:
Om boeren echt uit de problemen te helpen zijn andere maatregelen nodig als productiviteitsverhoging of schaalvergroting. Het prijsmechanisme moet veranderen, chocola moet duurder worden.

De snoepfabrikanten zullen dit graag gelezen hebben. De website de.chclt.net schreef al in 2013 een uiterst inzichtelijk artikel rond de vraag: Wie hängen Kakaopreis und Schokoladenpreis zusammen?

Samengevat: “Schokolade ist nicht teuer. Aber gute Schokolade ist nicht billig.” Edoch. “Je teurer die Schokolade, desto unauffälliger die Kakaokosten.

Auf Niederländisch: Hoe goedkoper de chocolade, hoe relatief groter het aandeel dat betaald werd voor de cacao. Hoe duurder een reep, hoe meer van het gevraagde bedrag op gaat aan ‘handel’/’verhaal’, niét aan verloning van de boer. Janneke Donkerlo heeft dit goed gedocumenteerd a.d.h.v. wat Tony’s Chocolonely betaalt aan ‘hun’ cacaoboeren [ 5 ].

De bevindingen op de.chclt.net:

  • Bij de goedkoopste chocolade maakt cacao tot een kwart van de verkoopprijs uit.
  • De duurste cacao ter wereld is vier tot vijf keer duurder dan de goedkoopste.
  • De goedkoopste chocolade (€ 0,39 / 100g) is vijftig keer goedkoper dan de duurste chocolade (20 € / 100g).
  • Dus, ondanks hogere kosten voor duurdere cacao, maakt bij duurdere chocolade de cacaoprijs slechts tot 3% van de verkoopprijs uit.

Elke reep is dus anders. Maar afgerond en gemiddeld ontvangt de boer nu ongeveer 5-6 cent per euro, die de consument uitgeeft aan chocolade. Hoe duurder de chocolade, hoe meer ruimte om de stijgende cacaoprijs te absorberen. Verder zijn er nog wel wat nuances te maken. Die lees je achter de link verder onderaan.

Randnotiz – auch der hier vereinfacht unterstellte “Kakaopreis” ist noch nicht annähernd der Betrag, der schließlich bei Kakaobauern in den Erzeugerländern ankommt. Je nach Herkunftsland berücksichtigt er typischerweise überproportional weitere Zwischenhandelsstufen bis hin zu mafiös beschriebenen Strukturen.

bronnen

[ 1 ] http://www.reuters.com/article/us-cocoa-ivorycoast-idUSKCN0XC1G9

[ 2 ] http://www.foodlog.nl/artikel//cacao-moet-4-tot-5-maal-duurder-worden/

[ 3 ] https://fairtradekookboek.wordpress.com/2015/04/10/ecobank-helft-cacaobomen-ivoorkust-moet-in-de-fik-voor-een-verdubbeling-van-de-cacaoprijzen/

[ 4 ] http://de.chclt.net/kakaopreis-und-schokoladenpreis/

[ 5 ] http://www.nrcreader.nl/artikel/7554/ongelijk-verdeeld

chocodollars

3 gedachtes over “chocoladecrisis dit voorjaar al een feit – vooral goedkoopste chocolade zal duurder moeten

  1. Pingback: Lidl verklaart fairtradechocolade aan 0.89 cent – blijft verder doofstom in duurzaamheidsdiscussie | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

  2. Pingback: 72% pure fairtrade biochocolade aan 1,19 euro voor 100 gram, hoe doe je dat, mevrouw Aldi? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

  3. Pingback: Lidl en fairtradechocolade. Hoe eerlijk is dat? Reken mee. | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s