Fair Trade dagen in mei: Hasseltse chefs kruisen de pollepels met lokale en Oxfam Fair Trade-producten

Stad Hasselt viert in 2016 zijn 10-jarig bestaan als ‘FairTradeGemeente’. Het wil zoveel mogelijk Hasselaren inspireren om met fairtrade- en korteketenproducten aan de slag te gaan. In de Monoton Loft, Schippersstraat 19, vonden we het ideale decor voor de eerste Hasseltse Free Style Fair Trade Cooking.

FREE STYLE FAIR TRADE COOKING

Op maandag 9 mei gaven vijf Hasseltse chefs – en niet van de minste – het goede voorbeeld: ze kruisten de pollepels met elkaar en freewheelden met (h)eerlijke producten (zie foto onderaan artikel) uit het Noorden en het Zuiden. Giovani Oosters (Smaaksalon), Jan Wouters (de6zinnen), Marijke Welckenhuysen (Oats), Yousra Rifi (Aïchacreafoods) en Kathleen Decuyper van Horeservi (cateraar UHasselt) ontbonden al hun kookduivels – samen met Stefan Hendrickx van Unizo.

AMBASSADEURS

Deze chefs worden echte ambassadeurs van ‘Hasselt, (h)eerlijke stad’. Ook zij vinden het immers belangrijk dat de boeren uit zowel het Noorden als het Zuiden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Graag zullen zij de consument ook vertellen waar deze te vinden zijn.

SHOWCOOKING

De officiële aftrap voor een groot publiek geven ze tijdens AMUSE, het culinair parkfestival op Domein Kiewit. Dit jaar gaat dat door op zondag 5 juni. De chefs doen er aan showcooking met producten van de lokale standhouders. Dat gaat van walnotenolie van den Boogerd over de kazen van Karditsel tot de biojenevers van het Jessenhofke. En ook bij de Oxfam-Wereldwinkel zullen ze wellicht eens langslopen.

NUTTIGE BROCHURE

Een boekje met producten en adressen van producenten (onderaan te downloaden) laat hen de stap zetten naar het gebruik van deze producten in hun eigen restaurant. Via de webwinkel van Hartenboer of Puur Limburg kunnen ze direct een groot aantal producten van verschillende lokale boeren gelijktijdig bestellen. Zelfs de producten van de Oxfam Wereldwinkels zijn via die weg in één keer te bestellen.

FAIRE PRODUCTEN: HAALBARE KAART

Schepen van Ontwikkelingssamenwerking Joost Venken: “Uit het voorbeeld dat ze geven, blijkt duidelijk dat het een haalbare kaart is om steeds weer met eerlijke producten gevarieerde en lekkere gerechten op tafel te brengen. Ode ook aan de chefs die met deze producten werken: Marijke van Oats doet een beroep op de waren van De Wroeter en de Wereldwinkel, Giovani Oosters zet elke maand een ander Oxfam Fair Trade product in de kijker in het Smaaksalon enz.

BROCHURE: brochure met de leveranciers voor de Free style Fair Trade cooking

BRON: www.joostvenken.be/

producten Oxfam-Wereldwinkels en Hartenboer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s