in Zwitserland dragen faire bananen deze week een strik

Gisteren in de Standaard [1] kwam – oh wonder – de 34% [2] ook ter sprake. Ik heb de redactie gevraagd hoe dit cijfer zich verhoudt tot andere initiatieven als Rainforest Alliance. Deze laatste is dominant op onze markt voor duurzame bananen. Ook Lidl kiest standaard voor dit label. Waarom zou de Standaard – i.p.v. citeren uit rapporten – niet eens wat aan journalistiek gaan doen en vragen aan Lidl en anderen waarom zij dit label prefereren boven Fairtrade: Prijs, kwaliteit, imago?

De Fairtrade-premie voor bananen gaat vooral naar betere huisvesting, scholing en niet naar loon. ‘Maar het loon van de boer moet omhoog. Dat is onze ambitie tegen 2020,’ bevestigt Raf Van Den Bruel van Fairtrade Belgium in de Standaard.

In 1996 importeerde AgroFair de eerste Fairtradebananen ooit naar de Europese markt. Het bedrijf uit Barendrecht werkt ook vandaag nog met kleine producenten en durft in een artikel op agf.nl spreken van “een gegarandeerde eerlijke prijs ‘right from the producer‘” [3]. Bijzonder aan AgroFair is dat 35 procent van de onderneming in handen is van de boeren zelf.

Twintig jaar later, aldus dat artikel, was het deze week de 1000e week dat er Fairtradebananen worden geleverd aan Coop Zwitserland. Het symbolische jubileumpalet kreeg een feestelijke strik. Zie foto onderaan.

Coop Zwitserland [4] voert sinds 1997 Fairtrade bananen van AgroFair in het assortiment. In het Alpenland draagt meer dan 1 op 2 verkochte bananen het Max Havelaar keurmerk. Precies door het engagement van de twee coöperatieve supermarktketens Migros en Coop. [5]

[1] http://www.standaard.be/cnt/dmf20160520_02299936 (of deze PDF)
[2] https://fairtradekookboek.wordpress.com/2016/05/20/bananenboer-lidl-verdient-34-meer-met-fairtrade-dan-met-rainforest-alliance/
[3] http://www.agf.nl/artikel/141325/1.000-weken-Fairtrade-bananen-in-Zwitserland
[4] http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/09/27/coop-wereldkampioen-duurzaamheid
[5] http://dev.emgmagazines.be/storechecknl/fairtradebananen-geen-liefdadigheid-wel-business-met-een-missie/

Advertenties

Een gedachte over “in Zwitserland dragen faire bananen deze week een strik

  1. In 1986 importeerde Wereldwinkel dus al FT bananen uit het toen door de VS geboycotte Sandinistisch Nicaragua. Naast de bananen, een kanjer van een politiek statement. Dat is de Wereldwinkel die ik mis!
    (Maar je, die bestaat ook niet meer na de fusie met Oxfam enz.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s