‘Vlaamse appels en quinoa eten leidt tot enorme economische schade (elders)’

Door geen inheemse appels maar Pink Lady’s te verbruiken, gooien we onze eigen ruiten in,” stelt student politieke wetenschappen Wouter Torbeyns op deMorgen. [1]

Het aanvoeren van fruit leidt tot enorm veel schade. Schepen en vliegtuigen produceren 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Onze eigen appels eten, kan helpen om dat probleem op te lossen, en er zijn weinig redenen om het niet te doen,” aldus Torbeyns.

En op Facebook haalde ik van hem dit raak geformuleerde citaat nog aan.

Mooi allemaal, maar het raakt kant noch wal eigenlijk. Limburgse fruitboeren zijn als de gek om kunnen uit te voeren tot in China en Rusland toe. En waarom zouden buitenlandse producenten in de ban moeten, terwijl Vlaamse boeren hun collega’s aan de andere kant van de wereld in de wind zetten?

Men neme nogmaals het citaat van Krijn Poppe, dat ik gisteren op de blog gebruikte, als antwoord op het artikel over ‘Fair trade voor onze eigen boeren‘, in de Standaard afgelopen maandag. [2]

Momenteel storten de tot voor kort mooie (zeer hoge, m.n. tot 13 euro de kilo) prijzen voor quinoa uit de Andes in elkaar omdat o.m. Limburgse boeren ook quinoa beginnen te verbouwen en de markt overspoelen met teveel aanbod. [3]

Landbouweconoom Krijn Poppe:

De prijzen van quinoa uit de Andes namen de afgelopen jaren een hoge vlucht. Hoge prijzen lokten meer aanbod uit. En zodoende daalden tussen september 2014 en augustus 2015 de prijzen met 40%. De prijzen liggen nu op $2 per kg, waar een fair trade prijs toch zeker $2.60 zou moeten zijn. En er wordt gevreesd dat de prijzen nog verder zullen zakken, want Europese en Amerikaanse boeren zouden nog op behoorlijke voorraden zitten. Lonen in de producerende regio’s in Peru en Bolivia zijn inmiddels met 5% gedaald en de voedselconsumptie met 10%. Moderne telers in het Europese en Amerikaanse laagland met hun machines zijn veel efficiënter dan de Peruanen en Bolivianen.

[1] http://www.demorgen.be/opinie/pink-lady-de-rotte-appel-van-de-vrijhandel-bccdef02/2aAaio/
[2] https://fairtradekookboek.wordpress.com/2016/06/08/fair-trade-voor-eigen-boeren-begint-met-collectief-minder-maken/
[3] http://www.hbvl.be/cnt/dmf20150508_01670975/limburgers-telen-zelf-quinoa

08.05.2015: RIEMSTSE BOER EERSTE LIMBURGER DIE ZELF QUINOA TEELT

08.05.2015 BELANG VAN LIMBURG: RIEMSTSE BOER TEELT ZELF QUINOA

10 gedachtes over “‘Vlaamse appels en quinoa eten leidt tot enorme economische schade (elders)’

  1. heb je het artikel/de artikels van Krijn gelezen? http://kjpoppe.blogspot.be/2016/06/gierstmelde-revisited.html

    Maar dat doet er hier feitelijk niet toe. Ik vind het zwans proberen appels van op een ander tegen te houden maar zelf wel de wereldmarkt op te trekken met eigen appels. En als anderen onze appelboeren geen conurrentie mogen aandoen, waarom omgekeerd dan wel?

    Die argumentatie omtrent voedselkilometers is kul. Gaan we ook de lovemiles of studietrips van de universitairen op het boekje zetten? Mij goed hoor, ik vlieg niet. Maar eet wel graag quinoa uit de Andes.

  2. dat de armere boeren in de Andes hun quinoa liever verkopen als er zo veel geld voor geboden wordt (inmiddels werd) is normaal; ooit verkochten onze arme boeren ook liever hun eieren en boter dan ze zelf op te eten (om het geld) maar dat kwam hun gezondheid (en die van hun kinderen) niet echt ten goede

    laat die quinoa uit de Andes gerust een luxe etiketje krijgen met dito prijskaartje zodat die prijs weer wat kan stijgen (omdat het luxe en schaars is)
    en laat die Limburgse boer quinoa telen voor de consument die gewoon quinoa wil (bvb de industrie die dat nu omwille van de hype en masse in van alles en nog wat gaat verwerken .. koekjes, brood, enz.) omdat het plots een hype is ..; binnen vijf zes jaar is’t wel weer wat anders

  3. Op het principe kan je zeker niks tegen hebben, Nick – alleen zie je hoe ‘lastig’ het is om iets de doen voor ‘de boeren’. Dat is geen hechte groep met gelijklopende of – beter gezegd – dezelfde belangen, het zijn elkaars concurrenten. Concurrenten die zelden met dezelfde middelen in het strijdperk treden. En voedselkilometers… da’s een gedrocht van een idee – dit is een van mijn tien favoriete teksten op het internet : https://www.oxfordenergy.org/publications/food-miles-or-poverty-eradication-the-moral-duty-to-eat-african-strawberries-at-christmas/
    Al eet ik zelf – zoals dezer dagen weer – de aardbeien enkel uit de eigen hof🙂

  4. als ik hier boontjes uit Senegal in de supermarkt zie liggen voor een habbekrats, dan laat ik ze toch liggen …
    ’t is niet ok dat dat luchttransport zo goedkoop is (30 jaar geleden kostte een vliegticket van A’dam naar Colombo evenveel als nu; mijn huishuur en groenten daarentegen …)
    of dat mensen worden weggejaagd van hunne grond om er dan sojaboontjes te gaan op kweken voor “het Westen”
    of dat lokale vissers in Somalia gene vis ni meer vinden omdat de regering (!?) de visrechten verkoopt aan grote “Westerse” luxe vissersboten die met de laatste technische snufjes de zaak daar vakkundig leegvissen
    enz
    http://www.amusingplanet.com/2013/08/the-greenhouses-of-almeria.html

  5. Wederom correct, Nick, maar wat is er duurzaam aan de laptop waarop ik tik? Made in ergens in Azië, met goedkope grondstoffen, gedolven in landen die daarvoor in oorlog worden gehouden. Geef me dan maar fairtradesluimererwten. En ja, die bestaan, maar ook die staan nu in de bloei in onzen hof🙂 Merci, voor uw reacties hé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s