Lidl en fairtradechocolade. Hoe eerlijk is dat? Reken mee.

U en ik staken al heel wat op van Norbert van ClearChox.nl Lees “tariefescalatie en chocolade uit Afrika: hoezitda?” [1] nog eens. Vandaag schuiven we wederom mee achter het telraam van Norbert.


Onderstaande verscheen eerder in een Facebookgroep [2]. Een duidelijkere openbare bron over wat de cacaoboer maximaal vangt binnen de prijsopbouw van een reep (discount-)huismerk-fairtradechocolade zul je op het internet niet vinden.

Wat de cacaoboer krijgt van Lidl is niet minder of meer dan andere FT-chocolades. Bij duurdere chocolade maakt de cacaoprijs slechts tot 3% van de verkoopprijs uit. Bij de goedkoopste chocolade maakt cacao tot een kwart van de verkoopprijs uit. Leerden we hier eerder in [3]. Vergeet dus die procentendans van keurmerken [4].

UPDATE: We verklaarden HIER eerder het prijsverschil tussen fairtradechocolades.


Lidl heeft fairtrade chocolade in de aanbieding. Hoe eerlijk is dat? Reken mee:

NOOT: geschreven op 13 mei, daags voor de Internationale Dag van de Fair Trade.

 1. Voor 70% cacao in een 100 gram reep is, na waste (vliezen, afval), 87,5 gram cacaobonen nodig geweest.

  De reep kost 0,79 EUR, dat is dus incl andere ingrediënten, incl. verpakking, incl marge voor de winkel, incl transport, incl. fabricage, incl transport Afrika naar Europa, incl. handel Afrika (opkoper), incl. 6% BTW.

  Dus excl 6% BTW is dat 0,745 EUR.

  AF: marge winkel 0,10 (veelal 33%, soms tot wel 50%, maar we zijn bij Lidl): 0,645 EUR blijft er over.

 2. We gebruiken wat cijfers van een groot merk (voor een reep van 180 gram). Lidl zal het niet veel goedkoper kunnen doen:

  Opslag en logistiek = 0,05; productie = 0,48; belastingen Afrikaans land + lokale logistiek = 0,11 en marge tussenhandel = 0,08 + Fair Trade fee = 0,03, overige grondstoffen (suiker, lecithine enz.) = 0,12. Dat is totaal 87 cent. Voor 100 gram is dat (dus): 0,48333 EUR

 3. Dus de prijs van de cacao in de Lidl-reep ligt rond de 16 cent. Voor 87,5 gram die ervoor nodig was.

  Dat is dus 1,82 EUR/kg. (= 2 USD/kg, Steven)

Dat (die prijs per kilo, Steven) zou de Afrikaanse cacaoboer dus hebben gekregen. Is dat veel? In Zuid-Amerika ligt het rond de 5 à 6 USD/kg.

In Ghana is de opbrengst van een boer 0,33 ton/hectare. (Gegevens COPAL.) Een gemiddelde boer heeft 4 hectare. Dus produceert hij 1.320 kg cacaobonen. Tegen die 1,82 EUR/kg = 2400 EUR = 2700 USD.

Het absolute bestaansminimum is door de VN gesteld op 1,25 USD p.p.p.d. Dus een klein gezinnetje van 6 personen (in Afrika heeft men al snel meer dan twee kinderen) heeft 2737 USD per jaar nodig om op het overlevingsminimum te blijven. Laat staan dat er investeringen kunnen worden gedaan.


De vaste lezers herinneren zich hoe ik Lidl zelf liet meerekenen aan hun pretprijs van 0,89 EUR voor dezelfde chocolade in hun Vlaamse winkels, oktober 2015. [5]

En weer heb ik een gratis tip voor ze: maak de komende Week van de Fair Trade (oktober) je fairtradechocolade EEN EURO DUURDER. Want cacao, zo leert de true cost-berekening, zou 4 tot 5 keer zo duur moeten zijn [6]. Leerrijk, toch!?

[1] https://fairtradekookboek.wordpress.com/2015/09/14/tariefescalatie-en-chocolade-uit-afrika-hoezitda/
[2] https://www.facebook.com/groups/chocoladecollectief/permalink/1021720727913035/
[3] https://fairtradekookboek.wordpress.com/2016/04/19/chocoladecrisis-dit-voorjaar-al-een-feit-vooral-goedkoopste-chocolade-zal-duurder-moeten/
[4] https://fairtradekookboek.wordpress.com/2014/06/10/procentendans-it-takes-two-to-tango/
[5] https://fairtradekookboek.wordpress.com/2015/10/29/lidl-verklaart-fairtradechocolade-aan-0-89-cent-blijft-verder-doofstom-in-duurzaamheidsdiscussie/
[6] https://fairtradekookboek.wordpress.com/2016/06/23/meer-over-de-tonys-dupe-bij-aldinl-en-vergelijkt-bioplanet-weldra-cacao-met-citroenen/

8 gedachtes over “Lidl en fairtradechocolade. Hoe eerlijk is dat? Reken mee.

 1. Hier heb ik uiteraard niets aan toe te voegen. Jawel! Goed idee: Tijdens de Fairtradeweek alles een euro duurder maken. Doe maar twee euro. Die betalen we nu toch wel via ons belastinggeld om de economische vluchtelingen uit Afrika op te vangen et cetera.

 2. – dus 20% v/d prijs v/d ft chocoladereep van Lidl gaat naar de cacao(boer) (16ct van 0,79 €)
  – tot slechts 3% bij duurdere ft chocolade

  “Wat de cacaoboer krijgt van Lidl is niet minder of meer dan andere FT-chocolades.
  Bij duurdere chocolade maakt de cacaoprijs slechts tot 3% van de verkoopprijs uit.
  Bij de goedkoopste chocolade maakt cacao tot een kwart van de verkoopprijs uit.”

  – zegt dit artikel nu iets over de eerlijkheid van fair trade of van lidle (of van allebei)?
  – wie wint er nu eigenlijk bij de verkoop van die “duurdere” ft chocolade? (de cacaoboer dus alvast niet)

  • Het zegt iets over hoe handel werkt, Nick. En dat het probleem van de cacaoboer niet door de merken, winkels of consumenten zal worden opgelost, maar bij de cacaoboer thuis dient aangepakt te worden.

   Het aanbod sturen, een andere oplossing is er niet.

   En een eerlijke (cacao)prijs bestaat niet. Colruyt beschouwt zelfs wat het een betere prijs noemt als een bedrijfsgeheim, wanneer je dan vraagt welke de referntieprijs is om zulks te staven in zijn persbericht. Het grappige is dat het niet eens een geheim is. Het is gewoon niet bij hun opgekomen serieus over die uitspraak na te denken, vooraleer ze de wereld in te sturen. We komen er wel achter hoor, wat die betere prijs zou betekenen 😉

   Het begrip “Eerlijkheid” bestaat niet in de grote mensen-wereld. Het begint en eindigt met de leugentjes-om-slechtbegrepen-bestwil als die van Colruyt in haar persbericht.

   Misschien schrijft ik ipv een missie deze zomer beter mijn slotconclusies neer. Het begint hier te klinken als een plaat die blijft hangen.

 3. het kind wordt best niet met het badwater weggegooid
  het systeem met labels/ certificering is niet verkeerd
  maar het mag niet (eindeloos) worden uitgehold (en verdund), het moet serieuze standaarden (blijven) respecteren
  Max Havelaar is goed gestart destijds maar wat er momenteel allemaal met FT aan de hand is, ik weet het niet, in mijn ogen is ’t gene zuivere koffie

  en als er organisaties zijn die beter doen dan FT, dat zij dan communiceren wat waar en hoe(veel)

  zoals je eerder opmerkte: Colruyt verkoopt ook Oxfam koffie en chocolade, (bij mijn weten zijn zij de enige supermarktketen die dat doet)

 4. Interessante rekensommen! Twee kleine bemerkingen:
  Je doet alsof de prijs per kilo cacao pure winst is voor de cacaoboer die hij kan gebruiken voor zijn familie. EIgenlijk moet van die prijs nog heel wat afgetrokken worden: onderhoud plantages, werktuigen, eventuele dagarbeid in drukke periodes, transportkosten, enz. Hoeveel houdt de boer uiteindelijk over?
  Ten tweede maak je een fout bij het omrekenen naar de armoedegrens van 1,25 USD per dag persoon. Je stelt direct dat dit PPP is, wat staat voor purchasing power parity, en dat betekent dan weer dat je de armoedegrens moet omrekenen naar de lokale koopkracht. Met 1,25 dollar in Washington kan je immers minder kopen dan in Abidjan. 50% minder om precies te zijn, volgens de tabellen van de WB (zie http://data.worldbank.org/indicator/PA.NUS.PPPC.RF?locations=CI). Dat wil dus zeggen dat voor een huishouden met 6 personen 1.369 USD de grens is (als is een gemiddeld huishouden op het platteland wel groter…).

  Dit betekent natuurlijk niet dat 1,25 USD per dag een leefbaar loon is en cacaoboeren toelaat om zowel in duurzame productie als in een beter leven te investeren. Ik ben het overigens volledig met je eens dat chocolade een pak duurder mag zijn. Zolang die extra prijs maar in de juiste zakken terechtkomt…

  • Hartelijk dank Wim! Heel belangrijke opmerkingen.

   Zo stond het ooit in ons OWW-magazine
   KNIPSEL UIT FAIRTRADEMAGAZINE OXFAM

   Vandaag zag ik in een recente presentatie van Divine Chocolate op onderstaande slide, dat een gemiddelde cacaoboer in Ghana 943 euro zou verdienen. Ik heb nog steeds niet precies weten achterhalen waar (en hoeveel) naar inkomen Divine Chocolate het verschil maakt.

   En verder over cijfers…
   In Ivoorkust en Ghana verdienen de boeren volgens de Cacaobarometer minder dan (de opgelegde armoedegrens van) 2 dollar per dag. Een boer uit Ivoorkust verdient 0,5 dollar en een boer uit Ghana verdient 0,84 dollar per dag.

   Volgens die bron hebben in Ivoorkust de cacaoboeren gemiddeld 3,5 hectare grond vergeleken met 2,6 hectare grond waarover ze in Ghana gemiddeld zouden beschikken. Van de 3,5 hectare grond in Ivoorkust wordt er 90% gebruikt voor de cacaobonen, in Ghana is dit dan weer 78% van de 2,6 hectare grond.

   Als men de helft van de winsten uit chocolade van de grote chocoladebedrijven en -verwerkers zou verdelen onder de 5,5 miljoen arme cacaoboeren in de wereld, dan zouden deze laatsten hun jaarlijks inkomen met 325 euro zien stijgen. Dat is een stijging van hun inkomen met 31%. Maar het zou de boeren nog steeds naar slechts 40% van de 2 dollar per dag – waar de absolute armoedegrens ligt – optillen.

   Ter informatie: de premies die keurmerken als UTZ, Max Havelaar en Rainforest Alliance betalen aan de arme cacaoboeren schroeven het inkomen van die boeren met hoogstens 10 procent op.

   Hartelijke groeten uit BELGIUM 😉

   Steven

   CHARLOTTE BORGER, COMMUNICATIONS DIRECTOR, DIVINE CHOCOLATE
   PPT CHARLOTTE BORGER, COMMUNICATIONS DIRECTOR, DIVINE CHOCOLATE

 5. Pingback: Lidl en zijn fairtradechocolade: Wim met enkele bemerkingen bij Norbert’s rekenoefening | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s