Foodlog reacties bij Tony’s Chocolonely, met zijn eerste traceerbare fairtradechocolade

Op Foodlog kwamen twee reacties op het bericht over Tony’s Chocolonely met zijn eerste traceerbare fairtrade chocolade, i.s.m. Barry Callebaut [1]. Ze lijken me allebei interessant om te behandelen, t.g.v. de filmavond op UHasselt in oktober [2].

De tweede, is een korte van een verbolgen klinkende Wim Rabbie, jarenlang handelaar geweest van biologische grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie:

Primeur?! Alle gecertificeerde biologische chocolade is al decennia’s lang traceerbaar!
Ze blijven wel degelijk mixen. Alleen Ivorycoast is kennelijk traceerbaar maar Ghana niet en trouwens de suiker al helemaal niet, wat zo wie zo meer dan 50% van de reep is.

De eerste, van een verbaasde Norbert Mergen van ClearChox.nl, met o.m.:

Tja. Het blijft verbazingwekkend. Er is al heel lang traceerbare chocolade. Bij ClearChox, bijvoorbeeld, maar ook El Sauco en High Five Company verkopen chocolades van mooie merken. Stuk voor stuk “ver boven fair trade”.

Niet lang geleden stond er in Trouw een interview met de huidige directeur die zijn handen in onschuld wilde wassen door te stellen dat in Ghana de prijs wordt bepaald door de grote bedrijven en dat ze daar niets aan konden doen. Hallo! Tony wordt gemaakt door een van die grote bedrijven! Hoezo niets er aan kunnen doen? De journalist vroeg niet door maar noteerde de reclameboodschap.
(In Ghana bestaat sinds de Britse tijd een overheidsinstituut COCOBOD dat jaarlijks de cacaoprijs bepaalt. Dat gaat in overleg met de grote spelers: Barry Callebaut, Cargill, Nestlé e.d.)

[1] http://www.foodlog.nl/artikel/de-eerste-traceerbaar-eerlijke-chocolade/
[2] https://fairtradekookboek.wordpress.com/2016/07/21/tonys-chocolonely-komt-naar-hasselt-met-eerste-traceerbare-fairtrade-chocolade/

Advertenties

2 gedachtes over “Foodlog reacties bij Tony’s Chocolonely, met zijn eerste traceerbare fairtradechocolade

  1. Tony Chocolonely is niet biologisch hé, (en Clearchox biedt veel merken aan maar geen enkel ft vermoed ik) dus misschien hebben ze zo toch nog de eerste traceerbare ft chocolade …
    het zegt waarschijnlijk weer meer over ft dan over wat anders
    en dat Tony de koning v/d marketing is wisten we al (ze doen het toch maar weeral: een gigantische tank met hún logo enz. binnen bij Barry Callebaut …)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s