financiële dienstverlener Bloomberg zet weldra onverantwoordelijke bedrijven openbaar te kijk

alweer zo’n slim verpakte quasi-oprechte weldoener met gladde presentatie,’ dacht Marco Groot, toen hij voor het Financieel Dagblad (op FD.nl) de cijfers van Tony’s Chocolonely ging doorrekenen. Zijn conclusie klonk toch wel anders [1]:

Dit is geen kleffe stichting met schandalig overbetaalde bestuurders, maar een bedrijf dat zelf genoeg winst maakt om hard te groeien door veel te geven. Dat is niet alleen maatschappelijk ondernemen, het garandeert continuïteit. En dat is pas echt pure duurzame winst.

Volgens Marco Groot wordt de afkorting MVO vaak misbruikt als glijmiddel, maar volgens hem is de boodschap van Tony’s sterk en oprecht en hebben ze het mede daardoor voor mekaar gekregen de omzet meer dan hard te laten groeien.

In dezelfde trant kwam FD.nl gisteren ook met nieuws uit mei dit jaar, dat onterecht onder de radar bleef. Beursgenoteerde ondernemingen met benedengemiddelde prestaties inzake sociale en milieubeleidsvoering wacht vanaf half september een onaangename verrassing. Bloomberg, het bedrijf dat beleggers en media informeert over de bedrijfs- en financiële wereld, gaat het ontbreken van een duurzame strategie bij bedrijven systematisch en onderbouwd openbaar maken.

Dit besluit van Bloomberg i.s.m. RobecoSAM, het bedrijf dat de ondernemingen analyseert en beoordeelt, is slecht nieuws voor de duurzame kneusjes — zij staan opeens in de etalage — maar goed nieuws voor de institutionele beleggers en pensioenspaarders,

schrijft FD.nl [2].

Volgens FD.nl “zal duidelijk worden dat verantwoord beleggen een betere kwaliteit van de beleggingsportefeuille tot gevolg heeft.” […] “Voor alle stakeholders is het voordeel dat minder duurzame bedrijven beter hun best zullen doen.

Benieuwd hoe Bloomberg en RobecoSAM bijvoorbeeld het bedrijf FIFA en de staat Quatar tegen het licht gaan houden en beoordelen n.a.v. hun onheilig verbond t.g.v. het WK Voetbal in 2022 [3].

[1] http://fd.nl/beurs/1161357/pure-chocola of wanneer betaalmuur verschijnt: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:BWepJi8ScjIJ:fd.nl/beurs/1161357/pure-chocola+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=be
[2] http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:IB0LZPGrCOsJ:fd.nl/opinie/1161623/duurzaamheid-bedrijven-wordt-in-de-etalage-gezet+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=be
[3] http://www.dailymail.co.uk/news/article-3103286/Adidas-stripes-gravestones-McDonald-s-arches-whips-Internet-artists-attack-multi-nationals-sponsoring-2022-World-Cup-Qatar-FIFA-accused-corruption-bribery.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s