Afrika heeft geen hulp maar Fair Trade nodig, zegt Ghana’s president Mahama op VN-top

Afrika heeft uw sympathie of ontwikkelingssamenwerking niet nodig. Afrika heeft een eerlijke kans nodig om handel te drijven met de rest van de wereld.

“Africa does not need your sympathy or Overseas Development Assistance. Africa needs a fair chance to trade with the rest of the world.”

Dit waren zopas de woorden van de Ghanese president, John Dramani Mahama, op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (United Nations General Assembly, UNGA). [1]

Vijftig jaar geleden stelde de toenmalige president van Tanzania, Julius Nyerere, al: “Take every penny that you have set aside for aid in Tanzania and spend it in the UK explaining to people the facts and causes of poverty”. Reeds in de vroege jaren 1960 erkende de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling dat armen in de wereld het best worden geholpen door internationale handel i.p.v. liefdadigheid. Nyerere zou toen de slogan “Not Aid, but Trade” bedacht hebben. [2]

Mahama zei dat Afrika een continent in opkomst is en dat het eerlijke handel nodig heeft en niet de gebruikelijke ontwikkelingshulp.

Volgens de president is een van de onderliggende factoren achter de migratiecrisis, die het continent treft en Europa verontrust, het gebrek aan eerlijkheid in de handel. Dit zijn volgens hem de krachten die veel jongeren in Afrika bezuiden de Sahara ‘groenere weiden over zee‘ doen opzoeken.

Sommigen van de jonge Afrikanen die de woestijn en de Middellandse Zee oversteken vanuit mijn land zijn jonge pluimveehouders of andere ondernemers, die hun winkels verkopen om de reis naar Europa te maken, omdat ze niet meer kunnen concurreren met de tonnen van bevroren kip, die gedumpt worden op de Afrikaanse markten, of de slechte economische omgevingsfactoren waarmee ze worden geconfronteerd,” zei Mahama nog.

We hebben de middelen in deze wereld om ieder mens een fatsoenlijk leven te garanderen,” zo stelde hij en wees er daarbij op dat Afrika opgewassen is tegen de taak om voor zichzelf te zorgen.

Hij herinnerde het publiek eraan hoe de Europese Unie, in een poging om ongereguleerde migratie te beteugelen, een noodfonds van 1,8 miljard euro heeft voorzien in Valetta (Malta). Hij voegde er echter krachtdadig aan toe, dat Afrika rijkelijk bedeeld is van land, natuurlijke hulpbronnen en jeugdige arbeidskrachten. Wat er werkelijk nodig is, is het ‘resetten‘ van de handelsbetrekkingen, om Afrika toe te laten te concurreren met het westen.

Het volledig afbouwen van subsidies aan boeren in de geavanceerde wereld zou een gelijk speelveld voor Afrikaanse boeren creëren, om te kunnen concurreren op de wereldmarkt. Het verwijderen van de handelsbelemmeringen voor Afrikaanse producten zou de Afrikaanse landbouw de kans op een eerlijke concurrentiestrijd geven.

Removing subsidies to farmers of the advanced world would create an even playing field for African farmers to compete. Removing revenue and non-revenue barriers to African produce would give African agriculture a fighting chance.

We kunnen veel bereiken door samenwerking met de rest van de wereld en toch moeten we ons realiseren dat veel rust in onze eigen capaciteit te realiseren als Afrikanen,” stelde Mahama.

Na zijn presentatie deelde de president een video op zijn Facebook pagina, waarin te zien is hoe hij felicitaties in ontvangst neemt van de VN-medewerkers, die volgens hem onder de indruk waren van de inhoud van zijn presentatie [3].

[1] https://youtu.be/hIwTvRLZt1A?t=8m19s en http://www.un.org/en/ga/
[2] http://luuk-zonneveld.net/4-SusDev-art-apr05.pdf en http://www.mo.be/artikel/afrika-moet-greep-krijgen-op-zijn-eigen-rijkdommen
[3] https://www.facebook.com/JDMahama/videos/1339627299381756/

JOHN DRAMANI MAHAMA: "#SPECIAL MOMENTS AT 71ST #UN GENERAL ASSEMBLY"

JOHN DRAMANI MAHAMA: “#SPECIAL MOMENTS AT 71ST #UN GENERAL ASSEMBLY”

Advertenties

2 gedachtes over “Afrika heeft geen hulp maar Fair Trade nodig, zegt Ghana’s president Mahama op VN-top

 1. Ha Steven,

  Ik broed al maanden op een blog over landbouw en handel.

  Volgens mij zou elk land producten van eigen bodem moeten eten en de eigen boeren moeten beschermen tegen importen dmv hoge tariefmuren. En dan alleen het surplus exporteren naar landen die bepaalde producten niet zelf kunnen maken. Zoals wij mango’s importeren, want die groeien hier niet.

  Iedereen roept dat een dergelijk protectionisme niet mag van de WTO maar dat is voor zover ik weet onzin. Juist voor landbouw maakt de WTO een uitzondering, mits bescherming van de boeren geen marktverstoring veroorzaakt, zoals in het geval van exportsubsidies waarmee het ene land de productiemogelijkheden van het andere land om zeep helpt (dat wat wij nu dus doen in het westen, maar daar hoor je de WTO niet over, heel vreemd).

  Dit productiesysteem voor eigen gebruik, is volgens mij uiteindelijk gemiddeld het beste voor iedereen, dan kan elk land ook zelf bepalen hoever ze willen gaan met bijvoorbeeld dierenwelzijn. Er zijn nu EU wetten die een ondergrens van dierenwelzijn bepalen, maar er zijn tal van voorbeelden dat individuele landen strengere regels hanteren, bijv. mbt biologisch of bepaalde bestrijdingsmiddelen enz.

  Ik heb geen idee welke gevolgen dit systeem zal hebben voor de wereldeconomie. Ik denk eigenlijk dat niemand dat kan berekenen. Misschien moet ik Louise Fresco eens om een reactie vragen.

  Overigens vind ik dat iedereen die vanaf nu nog het woord ‘eerlijk’ gebruikt, zijn mond moet spoelen. Afijn, je kent mijn allergie op dit punt 🙂

  Keep up the good work! Janneke

  >

 2. Pingback: Week van de Fair Trade 2016: warme samenwerking tussen Oxfam en universiteit Hasselt | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s