Colruyt één van de 8 Belgische SDG Voices – ook de stem van zijn armlastige cacaoboeren?

Acht duurzaamheidsambassadeurs zullen het komende jaar de Sustainable Development Goals (SDG’s) helpen bekend maken in opdracht van de Belgische overheid [1]. Onder hen Colruyt Group [2]. Die laatste gaat de SDG’s gebruiken om te rapporteren aan zijn stakeholders.

Dat klinkt beter dan wat Nestlé doet voor de Afrikaanse cacaoboeren. Volgens Foodlog geeft Nestlé om te nemen en zou dat eerbaar moeten heten [3].

Nu heb ik mijn best gedaan en al twee avonden bijgewoond van “Citizens for the Foodture” [4] [5], waar gewone stervelingen als ik – op intiatief van Vredeseilanden en Fairtrade Belgium – o.m. met de marketing- en duurzaamheidsexperten van Aldi, Lidl, Delhaize, Carrefour en Colruyt ideeën mogen uitwisselen. Maar geruster ben ik er niet op geworden, over dat het lot en de uitvoering van de SDG’s en eerlijke handel klaarblijkelijk in handen van zulke spelers zou moeten berusten.

Ja, de Belg spendeert ieder jaar meer aan Fairtrade, ook dit jaar, zo lezen we [6]. En het door o.m. Oxfam-Wereldwinkels, Vredeseilanden en Fairtrade Belgium betaalde MO.be [7] orakelt ook dit jaar weer kritiekloos over “Waarom de Week van de Fair Trade nodig is” [8].

In april dit jaar schreef Fernando Morales-de la Cruz op huffingtonpost.com [9]:

De economische impact van Fairtrade International, de grootste certificatie-organisatie, komt neer op minder dan US $ 0,04 per persoon per dag (berekend a.d.h.v. het nieuwste jaarverslag van Fairtrade International (2015-2016), en gelet op het feit dat de boeren gemiddeld vijf personen ten laste hebben).

Het marktaandeel van alleen die producten gecertificeerd door Fairtrade International, een organisatie gevestigd in Bonn, Duitsland, vertegenwoordigt meer dan US $ 8200000000 in de detailhandel op basis van hun laatste (2015/16) verslag. De economische impact op zij die gecertificeerd worden, komt neer op ongeveer US $ 155.000.000, minder dan US $ 0,04 per persoon per dag, een belachelijk bedrag dat niets aan de uitroeiing van de armoede zal bijdragen.

[…] gecertificeerde koffie, thee en cacao, op de markt gebracht met labels zoals Fairtrade, UTZ, Rainforest Alliance en 4C, zijn helemaal niet eerlijk voor producenten en werknemers in de landbouw, en nog minder voor hun families, volgens welk woordenboek, in welke taal, noch na welke serieuze economische analyse of nadere controle van hun economische en sociale gevolgen dan ook.

Het nettoresultaat van Fairtrade & certificeringen is de concentratie van miljarden dollars in de winst, toegevoegde waarde en belastingen voor de ontwikkelde landen en de armoede voor de meeste van zij die gecertificeerd worden. Het business model van Fairtrade en gecertificeerde koffie, thee en cacao […] bestendigt armoede. Hun mislukking als systemen om de armoede uit te roeien is onbetwistbaar.

Vraag is dus eigenlijk “WIE heeft een Week van de Fair Trade nodig?

Want van die eerste Foodture-sessie is me ook en vooral deze redenering van duurzaamheidsmarketeer Veerle Poppe van Colruyt Group bijgebleven: Vlaamse boerenbedrijven met wie Colruyt samenwerkt, daar loopt ze wel eens langs om een klapke te doen en ze durft garant te staan voor de mooie praatjes en plaatjes in de reclameboekskes van haar werkgever. Boeren met een bedrijf om en rond de evenaar krijgen geen bezoek van bijvoorbeeld Veerle en dus handelen retailers en certificeerders zonder gewetenswroeging in illusies [10].

Hierin niet gehinderd door MO.be, noch de beperkte schare lezers van deze schamele blog uiteraard.

En toch gaan we er weer een fijne Week van de Fair Trade van maken in Hasselt! 😉

[1] https://www.linkedin.com/groups/127527/127527-6188612349331632132
[2] https://www.youtube.com/watch?v=jvNqFPb_v9k&list=PLAswQEkha1vGc4Fsc2TlG3x_89yQdOGVv&index=2
[3] http://www.foodlog.nl/artikel/nestle-geeft-om-te-nemen/
[4] http://www.vilt.be/wat-maken-citizens-for-the-foodture-los-in-de-keten
[5] https://www.vredeseilanden.be/nl/nieuws/citizens-foodture-werken-eerste-voorstellen-uit
[6] http://www.vilt.be/belgische-consument-koopt-meer-fair-trade
[7] http://www.mo.be/leden
[8] http://www.mo.be/opinie/waarom-de-week-van-de-fair-trade-nodig
[9] http://www.huffingtonpost.com/-fernando-moralesde-la-cruz/reflections-on-national-c_b_12247982.html
[10] https://fairtradekookboek.wordpress.com/2016/06/22/colruyt-over-zijn-utz-cacao-reputatiebreuk-of-gewoon-deuk-in-een-pak-boter/

FAIR TRADE WEEK 2016

FAIR TRADE WEEK 2016

Advertenties

9 gedachtes over “Colruyt één van de 8 Belgische SDG Voices – ook de stem van zijn armlastige cacaoboeren?

 1. […] gecertificeerde koffie, thee en cacao, op de markt gebracht met labels zoals Fairtrade, UTZ, Rainforest Alliance en 4C, zijn helemaal niet eerlijk voor producenten en werknemers in de landbouw, en nog minder voor hun families, volgens welk woordenboek, in welke taal, noch na welke serieuze economische analyse of nadere controle van hun economische en sociale gevolgen dan ook.

  Het nettoresultaat van Fairtrade & certificeringen is de concentratie van miljarden dollars winst toegevoegde waarde en belastingen voor de ontwikkelde landen, en armoede voor de meeste van hen die gecertificeerd worden. Het business model van Fairtrade en gecertificeerde koffie, thee en cacao […] bestendigt armoede. Hun mislukking als systeem om de armoede uit te roeien is onbetwistbaar.

  Vraag is dus eigenlijk “WIE heeft een Week van de Fair Trade nodig?”

  Antwoord: Niet alleen in Hasselt, maar in heel Vlaanderen wordt het een fijne Week van de Fair Trade!!!

  Mijn vraag: Waarom begrijp ik niets van dat blinde struisvogeloptimisme? Die (karakter)eigenschap die in staat stelt om totaal de feiten negerend verder te gaan met het bestendigen van tegengestelde resultaten.
  Of is het doel hier bewust miljarden genereren voor de ontwikkelde landen en armoede voor de producenten bestendigen?

 2. Dag Nick, om fair trade uit de hoek van het – zoals je dat plastisch weet te beschrijven – blinde struisvogeloptimisme te kunnen halen, hebben we cijfers nodig. En mensen die iets met die cijfers willen doen. Ik graaf ze op – wie doet dat nog in ons taalgebied? – beschouw het weer als een stap vooruit, dat we binnen de universiteit in Hasselt hierop mensen beginnen kunnen aan te spreken. Dus ja, we gaan er een fijne Week van de Fair Trade van maken in Hasselt. In alle bescheidenheid.

  • ft zelf zie ik gewoon als een modern bedrijf dat wel weet waar het mee bezig is …
   mijn term struisvogeloptimisme slaat op de schare goedbedoelende vrijwilligers die helpen een systeem te bestendigen dat meer kwaad dan goed doet, die blijkbaar niet willen zien dat ft er totaal niet in slaagt doelen te bereiken waar het zogezegd voor staat

   een cijfer: van de 80ct die de klant extra betaalt voor een reep ft chocolade gaat 0,0004ct naar de boer, da’s geen 4 ct hé, ook geen 4/10 ct het is 4/100 ct of 4/10.000 € (of kan ik niet rekenen? is mogelijk)

   • maar als ik wel kan rekenen: wanneer klanten € 8000,00 extra premie hebben betaald omdat een reep ft gelabeld is (10.000 repen gekocht) gaat er € 4,00 naar de boer/ producent … Nou moe!

   • Dank voor de link, Nick. Kende ‘m. Heb het nooit zelf nageplozen op die manier. Waarom kom je het dinsdag niet nog eens vragen aan Tony’s HJ Beltman, himself, wanneer we de fllm spelen in Hasselt? Dan kunnen de studenten economie er zich eens aanzetten misschien. Al ging het deze week bij hen over machtsconcentratie. Wellicht is daarmee de kous af?

    Ik rekende btw ook al eens uit “Mars berooft rietsuikerboeren van inkomen, maar gunt cacaoboer faire bonus van 0,002 dollarcent“.

    Of Ft, het label, begrijpt en weet waarmee het bezig is? Ik durf het echt betwijfelen. Ik heb dat gevoel ook niet bij de regering Michel of bij dat Eandis-dossier en ik had dat gevoel ook niet tijdens die 2 avonden van Citizens for the Foodture.

    Madécasse, te koop in Dille & Kamille: de vrijwilliger en wie mij kent, weet dat dit mijn standaard is. Maar ik ben verder niemand, zulle.

 3. ik zou wel willen komen … en eindelijk die film zien,
  heb toch steeds meer bewondering voor die Tony … die Mr Teun van de Keuken doet m.i. zijn uiterste best om te weten waar hij mee bezig is en maakt de geïnteresseerde graag deelgenoot (en voor jou geldt hetzelfde, dus niet te bescheiden …) 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s