Fyffes and The Perils of Global Supply Chains

De directeur van het controversiële [1] Fyffes komt spreken op het ‘Challenge to Change’ event van Max Havelaar NL, 27 oktober. Dat gaat over ‘20 jaar Fairtrade bananen‘. Het riep enkele vragen bij mij op.

Want de Britse algemene vakbond ‘GMB’ liet in februari dit voorjaar weten dat Fyffes “geen respect heeft voor nationale of internationale wetgeving met betrekking tot de rechten van werknemers en daarvoor op het matje zou moeten worden geroepen“. [2] Volgens GMB en NGO ‘Banana Link’ is er geen plaats voor Fyffes binnen het Ethical Trading Initiative. ETI is een alliantie van bedrijven, vakbonden en vrijwilligersorganisaties, die in partnerschap werken om het leven van werknemers te verbeteren, over de hele wereld.

Ik vroeg dus om een reactie bij Max Havelaar Nederland, en kreeg die per mail van Jochum Veerman. En ook bij Ethical Trade Initiative (ETI) klopte ik aan. Zij onderzoeken of Fyffes wel lid kan blijven van deze prestigieuse club. Hieronder kan je de beide antwoorden lezen, waarbij ladies first.

reactie Jane Moyo, Ethical Trade Initiative

Hi Stephen

Because discussions are ongoing and we are following a specific process, this is all we can currently confirm:

“ETI is aware of concerns raised about alleged anti-union activities in Fyffes operations in Honduras.

“This is a serious allegation and a formal complaint has been raised with ETI. After an initial attempt to enable engagement between the parties, we are now reviewing the evidence submitted as part of our internal complaints procedure and will be making recommendations for action based on our conclusions.

As in all disputes, our primary concern is for any workers involved, whether their rights have been affected, and if so what redress is required."

Hope this helps,

Jane

Jane Moyo
Acting Communications Manager

reactie Jochum Veerman, Max Havelaar

Beste Steven,

Dank voor je mail. Inderdaad komt Fyffes spreken op ons event en inderdaad lag het bedrijf onder vuur. Wij schrokken daar toen ook van en hebben onze achterban toen laten weten dat we hopen dat Fyffes snel maatregelen neemt om de situatie te verbeteren.

Fyffes levert ook bananen met Fairtrade keurmerk. Die waren geen onderdeel van de negatieve berichtgeving. Deze bananen voldoen aan de internationale Fairtrade standaarden. De bananenplantages waar de bananen met Fairtrade keurmerk vandaan komen worden streng gecontroleerd door de onafhankelijke controleur FLO-CERT.

Wij proberen als Stichting Max Havelaar het volume Fairtrade gecertificeerde bananen van Fyffes te verhogen. Onderzoeken zoals die van Banana Link zijn belangrijk voor ons. Wij kunnen die gebruiken om bedrijven te laten zien hoe belangrijk het is om eerlijke en duurzame standaarden in hun keten te implementeren. Verandering ontstaat in het beste geval in de dynamiek van organisaties die de problemen agenderen (in deze case Banana Link) en organisaties die om tafel gaan om een oplossing te vinden (bijvoorbeeld wij als keurmerk). De route die wij dus kiezen is die van dialoog en samenwerking. Een presentatie op een door ons georganiseerd event met als titel ‘Challenge to Change’ past in die strategie. We horen graag waar Fyffes staat en hoe we volgende stappen kunnen zetten naar meer eerlijke en duurzame bananen.

Een kleine correctie: ze zijn geen hoofdspreker, maar één van de sprekers.

Ik hoop dat je verder kunt met dit antwoord.

Hartelijke groet,

Jochum Veerman
Stichting Max Havelaar

Hans-Willem van der Waal [3], van fairtradebananenpionier AgroFair, liet me weten dat hij op het seminar aanwezig zal zijn. Voor een eventuele officiële reactie vanuit zijn hoek is het wachten tot dan.

Wel stuurde hij me de link naar een recent artikel op ethicalperformance.com waarin Anexco, een dochteronderneming van Fyffes, meer dan een beetje geprezen wordt omwille van zijn “Valuing the Workforce to Improve Performance” [4]. Dat roept dan weer nieuwe vragen op.

Jane van ETI daarover:

Different farm and different countries but I know what you mean. The perils of global supply chains I fear.

En daarover ook nog even aangeklopt bij Oxfam Duitsland:

To be continued…

[1] https://fairtradekookboek.wordpress.com/2016/10/11/fyffes-hoofdspreker-20-jaar-max-havelaar-bananen-ondanks-met-voeten-treden-rechten-fruitarbeiders/
[2] http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/08/die-miljoenen-van-ploumen-moeten-naar-moderniserin-1506223-a1121696
[3] http://www.facing-finance.org/en/2016/03/deutsch-fyffes-plc-arbeitsrechtsverstoesse-und-einschuechterung-von-gewerkschaftlern-in-costa-rica-und-honduras/
[4] http://www.ethicalperformance.com/bestpractice/article/195

http://www.agrofair.nl/

AGROFAIR: TWINTIG JAAR GELEDEN INTRODUCEERDEN ZIJ DE OKÉ-BANAAN – http://www.agrofair.nl/

Advertenties

Een gedachte over “Fyffes and The Perils of Global Supply Chains

  1. Pingback: Fyffes hoofdspreker 20 jaar Max Havelaar bananen, ondanks met voeten treden rechten fruitarbeiders | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s