Week van het “quis CustodiEt ipsos cusTodes?” Akkoord

Aflopende week was in België vooral die van CETA en dus Paul Magnette, die van Mattetaartenbakkers tot opiniemakers overuren achter het klavier wist te laten draaien, door zijn verzet tegen vrijhandel met Canada vol te houden. Het klinkt her en der vervaarlijk dat dit zal leiden tot een Europese crisis. Hier de link naar een bericht op mijn Facebookmuur, waar ik enkele meningen verzamelde.

Anderen beweren dat Magnette, met zijn verzet tegen CETA, de democratie een dienst bewijst. Maar een kat vind haar jongen niet meer, tussen al die meningen (over handelsakkoorden allerhande), die hij hiermee eindelijk wat leven inblaast.

Feiten of fictie of domweg enkel voer voor specialisten? Ik ben toch de weg kwijt. Dit heet politiek natuurlijk, en dus democratie. Maar we blijven best even zuinig en zorgvuldig met de argumenten binnen ons publiek debat, dan hardnekkig in het verzet tegen import van chloorkip en Geraardbergse taartjes made in Washington.

Donderdag 20 oktober was het overigens precies 20 jaar geleden dat de Witte Mars plaatsvond, in volle nasleep van de Dutroux-affaire. Het werd dus ook weer even de week van Hasselaar Paul Marchal, vader van An. De kinderen van de basisschool waar Paul directeur is, maakten er een prachtige herdenking van.

Advertenties

5 gedachtes over “Week van het “quis CustodiEt ipsos cusTodes?” Akkoord

 1. Ook Latijn gedaan, Steven?

  Wat mij in positieve zin opvalt, is dat zelfs de populaire media de moeite doen om dit onderwerp enigszins begrijpelijk te maken voor hun lezers. Ik las in Het Laatste Nieuws verdorie over internationaal recht en marktfalingen, weliswaar niet onder die noemers, maar daar kwam het wel op neer. Ondanks dat het nu gemakkelijk zou zijn om te verzanden in communautaire moddercatch, heeft men het in de media (maar ook bij de koffiemachine op het werk) echt over de inhoud van de zaak. Ja, soms met enige hysterie, maar het is die kritische ongerustheid die me net vertrouwen inboezemt, dat mensen nog wakker liggen van hun rechten en mogelijkheden als consument. Dat ze niet in slaap gewiegd zijn. Ik, en het merendeel onder ons, weet niet het fijne van deze zaak. Maar toch: we zijn weer even op onze hoede en dat vind ik op zich een fijn gegeven.

  Hoe Europa hiermee om gaat gaan, qua preventie van dit soort dissidentie in de toekomst, dat is dan weer voer voor donderwolkjes boven mijn hoofd…

  • Neen, geen Latijn gedaan, maar ik vond geen andere spreuk waar ik zo snel CETA kon in blokletteren – en die nog relevant is bij het thema ook — want zich verschuilen, zoals nu gebeurt, achter het mandaat dat de kiezer zou gegeven hebben aan de verkozenen des volks, is mss juist naar de letter, maar niet naar de geest van democratie.

   • Maar is het niet net democratisch dat het debat nu tenminste gevoerd wordt, in plaats van het volledig achter gesloten deuren te voeren? In dat opzicht vind ik niet dat Magnette zijn mandaat heeft misbruikt.

    Of bedoel je dat de andere partijen ondemocratisch zijn?

 2. Bepaalde partijen, die de staatshervorming ooit hebben doorgeduwd, moeten goed nadenken waar ze mee bezig zijn. Het gaat momenteel erg hard in Europa. Erg hard richting foert met de EU. Grieken, Russen, Hongaren,… en nu weer de Walen schofferen is een zeer ZEER gevaarlijk spel.

  Als die partijen schrik hebben voor de gevolgen van links populisme (zoals ze het toch wegzetten), laat ze dan een referendum organiseren.

  Want politiek opbod en (soms geveinsde, komt me voor) dovemansgesprekken: kijk over het Kanaal naar wat dat soort slimmigheid heeft geleid. Bewijs dan dat Belgen een volksraadpleging kunnen organiseren op basis van het edele, tegensprekelijke debat, waar we naast Mattetaarten ook goed in zijn.

  • Je hebt gelijk dat je je zorgen maakt om de eenheid van europa. De steeds luidere roep om meer soevereniteit van de individuele staat ondermijnt immers niet enkel onze slagkracht, maar ook de broodnodige checks and balances wat de -vaak kortzichtige en egoistische- beslissingen van zo’n staat betreft. Ik zie een anti-democratische tendens op micro-en macroniveau.

   En inderdaad, je hebt gelijk als je zegt dat er meer informerend debat moet komen. Want nu zag ik gisteren toch op vtm dat de teneur was dat wij een modderfiguur slaan dankzij de wereldvreemde Walen. Daar was ik erg door geschrokken. De kloof tussen beidd landsdelen is zo diep, daar kijk ik met lede ogen naar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s