Vlaamse gemeenten kiezen voor fair trade, Waalse voor TTIP/CETA-vrij

Bekijk deze kaart van ATTAC France met de steden en regio’s in Europa die zich – symbolisch weliswaar – TTIP/CETA-vrij verklaarden en zie hoe BXL en het gebied onder de taalgrens donkerrood van oppositie kleurt en dat boven de taalgrens welhaast oneuropees witter-dan-wit *.

MERK HOE DE VERZETSGRENS DWARS DOOR BELGIE LOOPT

MERK HOE DE VERZETSGRENS DWARS DOOR BELGIE LOOPT

Als één van de weinige Vlaamse gemeenten verklaarde de gemeenteraad van Halle zich in een motie ‘TTIP -vrij’. De meerderheid (CD&V, SP.a en Open VLD) & de oppositiepartijen Groen en Union Des Francofones stemden voor. N-VA gaf met Marc Demesmaeker heel wat tegengas en stemde tegen.

* Wallonië scoort dan weer oneuropees zwak kwa aantal FairTradeGemeenten, berichtte ik in juni 2015. Met 154 deelnemende gemeenten leverden de Vlamingen toen één op de 10 FairTradeGemeenten (FTG) in de Europese Unie. Brussel en Wallonië kwamen samen tot 13 lokale FTG…


Hoe mogen we dat kaartje van ATTAC dan verder nog interpreteren?

– Mijn duurbaar België is wereldrecordhouder zonder regering zitten. Dus ja, de Walen durven het gerust nog een tijdje uitzingen met hun verzet.

waarbij Vlamingen vooral niet uit het oog moeten willen verliezen:

– N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover zei onlangs dat zijn partij de Vlaamse onafhankelijkheid zou eisen, mocht N-VA bij de volgende verkiezingen een meerderheid met het Vlaams Belang kunnen vormen. Zover is het cijfermatig lang nog niet, maar politiek bruin – beide partijen staan bekend als slippendragers van het groot kapitaal – ruikt beneden de taalgrens wel steeds zwaarder aangebrand.

Moeilijker hoeven we het misschien niet te maken.


Bij dit studiodebat op Terzake heb ik gisteren wel even zitten gniffelen. We lijken vanuit Hasselt zowaar van eerlijke handel een (inter)nationaal thema te maken, door onze samenwerking met UHasselt. Of zou de woordkeuze van prof/politicus Lode Vereeck dezelfde geweest zijn, zonder dat hij ons was tegengekomen 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s