ComPani, de coöperatieve wereldwinkel 2.0

issuu.com/wereldwinkels/docs/ok-totaal-268-fair-nr19-09-2016

issuu.com/wereldwinkels/docs/ok-totaal-268-fair-nr19-09-2016
Bakkerij ComPani in Houthalen koppelt sinds eind 2015 de principes van eerlijke handel in het Zuiden met eerlijke handel hier bij ons. ”Lokale producten tegen een eerlijke prijs, zo simpel is het,“ legt voorzitter Herman Kappers uit. “Dat maakt ons brood ietsje duurder, maar lekkerder, want gemaakt met Belgische bloem, ambachtelijk gebakken met een langere rijstijd. We stellen ons ook niet concurrentieel op met de bakker om de hoek, want gemeenschap vormen vinden we belangrijk. Mijn fairtradeverhaal start in 1971 toen ik op huwelijksreis ging met de camionette van Oxfam om straattoneel te spelen aan de kust. Een jaar later openden we in Hasselt de eerste wereldwinkel van Limburg en verkochten er textiel van Tara, een coöperatie in India. Tijdens een inleefreis in India met vrijwilligers van de wereldwinkel
ontstond het plan om te beginnen met een eerlijke zorgbakkerij in Houthalen.”

ComPani, de coöperatieve fairtradezorgbakkerij uit Houthalen-Helchteren, staat deze maand in de FAIR, het nationale magazine van Oxfam-Wereldwinkels.

Eigenlijk is het mijn ambitie om u binnen niet al te lange tijd over twee bladzijden aan woord te kunnen laten in de FAIR,” zei ik Gilbert (= rechts op de foto) zaterdag, toen Anton me er op een koffie trakteerde.

ComPani is voor mij namelijk het slimme antwoord op slinkende omzet- alsmede impactcijfers van de Oxfam-Wereldwinkels.

Het pakje Bio Gold koffie is vlot meegenomen, bij het vers gebakken biobrood, samen met een pot huisgemaakte abrikozenconfituur op smaak gebracht met fairtradesuiker en een folder over een komende info-avond over armoede in Houthalen en de wereld.

Wereldwinkels 2.0: verder zónder Oxfam, maar mét lokale inbedding. Als het aan mij zou mogen liggen (= niet dus! 😉 ) stonden Herman en Gilbert met ComPani aan de wieg van een zich hervonden Vlaamse wereldwinkelbeweging.


Tijdens de Week van de Fair Trade 2015 mocht Gilbert Claes bij Radio 1 over ComPani gaan vertellen. Herbeluister het geluidsfragment op www.radio1.be.

Lees meer op de website van ComPani.

Advertenties

5 gedachtes over “ComPani, de coöperatieve wereldwinkel 2.0

 1. 2 bladzijden in de FAIR had inderdaad zeer mooi geweest. En de vaststelling: “ComPani is voor mij namelijk het slimme antwoord op slinkende omzet- alsmede impactcijfers van de Oxfam-Wereldwinkels” is misschien ook een feit. Zou pas een revolutie zijn!!! Het kan soms eenvoudig zijn, niet? Maar beweging in onze logge beweging krijgen is niet eenvoudig.
  Ik ga zeker deze week een langs bij ComPani tijdens onze vakantie in Limburg.
  Mia
  OWW Boortmeerbeek

 2. mag ik even verwijzen naar akker en ambach t in in de wijk Brugse Poort van Gent, beste steven een cooperatieve samenwerking met oww mariakerke zie www. akker en ambacht.be mvg tony ps: was je content over de film van tony’s chocolonely ?

  Tony Alleman, Rijakker 31, 9030 Mariakerke, 092278424,of 0487905412 , alleman@telenet.be

  OWW Mariakerke, Brugsesteenweg 526 ,9030 Mariakerke, , 093308684,of 0487907263 , mariakerke@oww.be; openingsuren kan je vinden op http://www.oxfamwereldwinkels.be/mariakerke Ook meewerken? Meld je aan als vrijwilliger bij Oxfam-Wereldwinkels. http://www.oxfamwereldwinkels.be/nl/aanmeldenalsvrijwilliger

  20 november : Superfoodproeverij in de vorm van een BRUNCH, 10-11 december : 26e GESCHENKENBEURS 10-18u Kasteeldomein Ter Beken , Beekstraat 1, Mariakerke 10 december : film : The land of the Enlightened, van Pieter Jan De Pue in de locatie van de Geschenkenbeurs. Bezoek ook eens onze nieuwe locatie: Meibloemstraat 86, Gent Open van maandag-zaterdag van 10-18u Buurtwinkel volgens LEFT-principe: Lokaal, Ecologisch en Fair Trade

  • Ja, een mooi initiatief Tony, ik wil er ook wel iets over op de blog zetten – kan je me een link bezorgen of een tekstje? De film met Tony’s, daarover zijn we zeer content. Al zit de meerwaarde er voor ons als OWW toch ook vooral in dat dit goed gekaderd werd binnen de opleiding economie aan de universiteit. Maar de film is zeker een aanrader, de studenten waren er van gepakt. Groeten uit Hasselt!

 3. Pingback: wereldwinkels 2.0: steeds meer vlaamse wereldwinkels (her)vinden zich (heruit) | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s