wereldwinkels 2.0: steeds meer vlaamse wereldwinkels (her)vinden zich (heruit)

Missie geslaagd,” vinden veel Nederlandse wereldwinkels en ze sluiten hun deuren, want nu ligt er ook in de Action fairtradechocolade; weliswaar met Max Havelaar cacao ingekocht aan dezelfde (!) bedelprijzen als welke andere chocolade dan ook. In Vlaanderen hervinden de wereldwinkels zich, door zichzelf heruit te vinden. Moet ook kunnen in Nederland toch?

Vlaamse wereldwinkels hervinden zich, door zichzelf heruit te vinden

Ook in Vlaanderen sputtert het huidige verkoopsmodel van de wereldwinkels. Maar in tegenstelling tot in NL zoeken en vinden zij zinvolle alternatieve modellen, die het blijven mogelijk maken én verkoop én verhaal te blijven doen.
Want “missie geslaagd“? Bijlange na nog niet. DRIEWERF HELAAS!

gezocht en gevonden

Ik riep ComPani tot “Wereldwinkel 2.0” uit en kreeg enkele mailtjes, met links naar gelijk(w)aardige initiatieven aan de andere kant van het land. Oók bevestigingen / aanmoedigingen, dat wereldwinkels zich in-der-daad best met dergelijke concepten in de markt / het middenveld zetten. Eerder vandaag nog, dan te wachten tot 2020.

Eerst enkele gemeenten waar men de schotten tussen mensen met een handicap en anderen weghaalt. En waar wereldwinkelvrijwilligers mee verantwoordelijkheid nemen. Veel mensen met een fysieke/mentale handicap zijn immers perfect in staat om op hun eigen tempo mee te draaien in een gewoon economisch proces. Als ze maar de middelen en kansen krijgen, net zoals de Oxfam partners in het Zuiden.

De krachten bundelen met andere bewegingen is wellicht ook een ideetje voor wereldwinkels, die kampen met een kleiner en ouder wordende groep vrijwilligers.

duowinkel – Brasschaat

De wereldwinkel zit samen met de Rotonde, een instelling voor mensen met een (fysieke/mentale) handicap, onder één dak. De winkel bevindt zich vlak aan de instelling. Oxfam kan er zijn Wereldwinkelproducten verkopen naast die van het Sterrenhuiswinkeltje, dat artisanale producten verkoopt die gemaakt zijn door de residenten van De Rotonde.

SAMEN MET WILLY TALBOOM, VRIJWILLIGER VAN DE BRASSCHAATSE WERELDWINKEL, BRENGEN INGE POCKELE EN STEVEN REYNAERT VAN DE ROTONDE DE WINKEL IN ORDE - bron en foto:   http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20131112_00834850

SAMEN MET WILLY TALBOOM, VRIJWILLIGER VAN DE BRASSCHAATSE WERELDWINKEL, BRENGEN INGE POCKELE EN STEVEN REYNAERT VAN DE ROTONDE DE WINKEL IN ORDE – bron en foto: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20131112_00834850

OWW Neerpelt en VZW De Vliegden

OWW Neerpelt werkt al jaar en dag samen met VZW De Vliegden. Ze runnen samen een wereldwinkel, waarin Oxfam producten naast de producten van de sociale werkplaats liggen. In hoofdzaak baten de mensen van De Vliegden de wereldwinkel uit.

De Drie Wijzen – Kuurne

… is het samenwerkingsproject van vzw Oxfam Wereldwinkel Kuurne, vzw Groep Ubuntu en vzw BIK.

Via activiteiten, een belevingswinkel, sensibilisering, vorming en tewerkstelling wil men alternatieven bieden voor het socio-economisch model dat mensen uitsluit. Duurzaam ondernemen, kansen geven tot emancipatie en het realiseren van eerlijke economische verhoudingen tussen Noord en Zuid staan er centraal.

De Drie Wijzen is een hedendaagse belevingswinkel in het hart van Kuurne. Je kan er terecht voor duurzame, kwaliteitsvolle geschenken en een ruim assortiment van fairtradeproducten. Je bent er welkom voor een babbel of een drankje in het ‘worldcafé’, met gratis draadloos internet en openbare computers.

Iedere woensdag, donderdag en vrijdag kan je er over de middag genieten van verse soep met brood.

PIK DE TAART OM DE WEBSITE VAN DE 3 WIJZEN TE BEZOEKEN

PIK DE TAART OM DE WEBSITE VAN DE 3 WIJZEN TE BEZOEKEN

Akker & Ambacht – Gent

… is een CVBA-so, i.s.m. Oxfam-Wereldwinkel Mariakerke als stichtend vennoot.

Deze samenwerking met burgers uit de buurt resulteerde in een winkel, die producten van meerdere producenten – van bij de hobby-, stads- en/of professionele boer – op wandelafstand van de verbruiker verkoopt. Als de waren van overzee moeten komen, dan zijn ze sowieso Fairtrade. Verder verkoopt men ook ambachtelijk vervaardigde producten, zij het eten, drinken, kleren, potten en pannen, sieraden en zeepjes,…

Deze buurtwinkel Akker & Ambacht is geïntegreerd in de werking van ‘De Koer‘ (LINK). Die verbouwt de oude feestzaal De Meiboem om tot een nieuw “artistiek en sociaal” buurtcentrum aan de Brugse Poort in Gent.

TIK OP HET RAAM OM DE WEBSITE VAN DE WINKEL TE OPENEN

TIK OP HET RAAM OM DE WEBSITE VAN DE WINKEL TE OPENEN

wereldwinkel i.s.m. kringwinkel – Nazareth

In maart 2014 opende wereldwinkel Nazareth in de Kringwinkel een voedingsafdeling. Sindsdien kent de wereldwinkel er een gestage groei en dragen ze bijv. in belangrijke mate bij tot het nog steeds groeiende succes van de geschenkenbeurs van OWW De Pinte-Nazareth.

De kringwinkel is zes dagen op zeven open en door het gebruik van hetzelfde kassasysteem kan de wereldwinkel er draaien met een beperkte (maar zeer enthousiaste) groep vrijwilligers. Crafts vind je er om evidente redenen niet.

WERELDWINKEL EN KRINGWINKEL NAZARETH DELEN DE KASSA

WERELDWINKEL EN KRINGWINKEL NAZARETH DELEN DE KASSA

De Tievishoeve – Opglabbeek

… is een boerderijwinkel in mijn buurgemeente Opglabbeek, waar je kan genieten van ambachtelijk vers bereid ijs van BIO-melk en waar je gezellig kunt grasduinen in de winkel, tussen tal van aparte delicatessen en zoetigheden.

Wat is het verband met wereldwinkels 2.0?

In de zomer van 2008 blogde ik n.a.v. een melkactie van Oxfam Sol op Pukkelpop:
Na de actie van de Belgian Dairy Board in Hasselt op 30 mei (wereldmelkdag) hadden Johan Janssen (BDB) en ik een klapke. Ondertussen zijn de goede voornemens waarover toen gewag werd gemaakt zich aan het vertalen in een welgemeende, langdurige samenwerking. Onderstaand persbericht [LINK] is er al een eerste gevolg van.
Geloof me: hier is iets strafs aan het groeien…

Ik trok – zoals wel vaker – wat al te enthousiast van leer. Over het avontuur dat ik met Johan van BDB beleelfde later misschien nog wel eens wat meer.

Johan Janssen nam het melkveebedrijf Tievishoeve over van zijn schoonouders. Halfweg vorig decennium bereikte de melkprijs een dieptepunt en de woede van de melkboeren het kookpunt. Na vruchteloze pogingen aansluiting te vinden met de fairtrade-goe-gemeente schakelde Johan – leider van het boerenprotest aan onze kant van het land – om naar de biologische melkveehouderij. Een gedeelte van de melk wordt ter plaatse verwerkt tot hoeveijs en aangeboden in de boerderijwinkel of op het terras. De boederijwinkel biedt ook fruitmanden en groentemanden aan op maat en je kan er zelfs op boerderijvakantie gaan en logeren in één van de twee vakantieappartementen.

De link met “wereldwinkel 2.0” zal nu wel duidelijk zijn: ga je de boot in, wacht niet op de reddingsboei (die je toch niet zal toegeworpen worden), maar hervind jezelf door je zelf heruit te vinden.


ComPani – Houthalen-Helchteren

Nogmaals ComPani als afsluiter, want inspirator voor dit overzicht. Zondag suggereerde ik al dat het model van deze coöperatieve fairtradezorgbakkerij een slim antwoord kan zijn op achterblijvende verkoopscijfers in nogal wat Oxfam-Wereldwinkels. Mooi om met u te kunnen delen, dat die laatste plaatselijk dus niet bij de pakken blijven zitten!

KLIK EN OPEN DE NIEUWE FAIR VAN OXFAM-WERELDWINKELS

KLIK EN OPEN DE NIEUWE FAIR VAN OXFAM-WERELDWINKELS

Een gedachte over “wereldwinkels 2.0: steeds meer vlaamse wereldwinkels (her)vinden zich (heruit)

  1. Pingback: Jonathan en zin in/van de wereldwinkel | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s