Sint mogelijk voor de rechter met zijn Fairtradechocolade

Wereldwinkelproducten promoten doe ik graag en altijd fijn als veel volk ons dan heeft gezien. In het Hasseltse vind ik daar moeiteloos fijne partners voor. Maar ook deze week weer kreeg ik deze hartverscheurende vraag: “hoeveel van de prijs die wij voor een chocoladereep betalen gaat werkelijk naar de Fair Trade boeren?“. Slik.

Alleen maar lachende gezichten bij de intrede van de Sint in Hasselt (6/11). Alle kinderen kregen een chocoladen sint en piet uit de wereldwinkel. Met dank aan het Feestcomité en de stad Hasselt.

Wout kon er van zijn kant dan weer niet mee lachen dat Mathieu, na de Superprestige veldrijden in Zonhoven (16/10), de fermste mand met wereldwinkelproducten (een Limburgse traditie, ik houd van de koers) voor zijn neus wegkaapte. Met dank aan de organisatie en de gemeente Zonhoven.

De vraag over wat de cacaoboer verdient, heb ik overgemaakt aan ons nationaal secretariaat. Wat ik er zelf over denk, las je hier al eerder.

Wat de cacaoboer volgens industriewebsite confectionerynews.com verdient en zou moeten verdienen, laat ik u zelf uitpluizen langs deze twee links:

[1] http://www.confectionerynews.com/Commodities/Fairtrade-to-review-cocoa-premium-against-farmer-income-study

[2] http://www.confectionerynews.com/Commodities/Cocoa-premiums-sustain-poverty-should-be-far-higher-Cacao-for-Change

Beluister zeker het interview van confectionerynews.com met Marina Vanin, bazin van het cacaoprogramma van Fairtrade. Al kreeg ik het ervan op mijn zenuwen.

Meer valt er eigenlijk niet te zeggen over dit vooralsnog treurige dossier.

Samenvattend:

1. Volgens de World Cocoa Foundation meet een typische Afrikaanse cacaoboerderij twee tot vier hectaren in oppervlakte en halen ze daar jaarlijks tussen de 300 en 400 kg cacaobonen per hectare op.

2. Aan de huidige beursprijzen voor cacao levert dat theoretisch een $1,769 tot $4,718 op per jaar. Cacao die verkocht geraakt met een certificaat als UTZ (certificeert 20% van de wereldwijde cacao-oogst) of Fairtrade brengt in het geval van 1600 kg geteeld op 4 hectare hoogstens $5,198 op.

3. Maar zulke bedragen bereiken de boer geeneens. Taksen en allerhande handelaars nemen hun deel; En arbeid, transport, meststoffen en nieuw plantgoed kosten ook een flinke duit.

4. Voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen geldt in Vlaanderen de armoederisicodrempel van 2.255 euro ($2.517)… per maand. In Ivoorkust baart gemiddeld iedere vrouw 5 kinderen. Het gemiddeld gezinsinkomen van cacaoboeren wordt berekend op $1,25 per dag.

5. Het Fairtradekeurmerk zegt dat Fairtradecacao jaarlijks $36 extra oplevert aan gezinsinkomen. Ik bestempelde deze praktijken van de certificeerders als duurzame armoede. Ik toonde hoe alle keurmerken de boer laten opdraaien voor de certificatiekosten.

6. Fernando Morales-de la Cruz van Cacao for Change noemt dit op confectionerynews.com “a cruel form of poverty-light” en zegt er dat UTZ Certified, Fairtrade en Rainforest Alliance de armoede bestendigen. Volgens hem riskeren bedrijven die het Fairtrade logo voeren weldra rechtszaken, omdat niet kan aangetoond worden dat boeren daarmee uit de armoede worden getrokken. (Momenteel lopen er al rechtszaken als die van ex-kindslaven die Nestlé voor de rechter brachten, nvdr)

7. Morales-de la Cruz ziet een oplossing bestaan uit twee concrete daden:
a. certificaten moeten 30 keer hogere premies betalen per ton cacao (= + $4,500-$6,000). De cacaoprijzen verdrievoudigen op deze manier. (En komen daarmee op de hoogte van die uit begin jaren tachtig van vorige eeuw).
b. niet de bedrijven, maar de consument betaalt de meerkost.

8. De oprichter van Cacao for Change zegt dat er tegenwoordig geavanceerde systemen bestaan om cacao te traceren tot bij de individuele boeren. Zij zouden kunnen profiteren van de premies die betaald worden op niveau van de detailhandel.

9. Ongeveer 70% van de cacaoboeren maakt geen deel uit van een coöperatie of vereniging. Geen enkel keurmerk of welk industrie-initiatief heeft die mensen momenteel iets te bieden.

Morales-de la Cruz zegt dat als deze ‘ongeorganiseerde’ boeren zeker weten dat er toereikende premies aan hun zullen worden betaald, ze dit als een stimulans zullen zien om geloofwaardige coöperaties of verenigingen op te richten, waarlangs deze betalingen kunnen worden verdeeld.

10. Ik vind dit goede ideeën én een goede eerste stap richting “equal-pay-trade“. Mogelijk is daarvoor eerst nog een rechtszaak tegen de Sint nodig. Zouden we dat met de wereldwinkels aandurven?

HASSELTSE KINDEREN KREGEN FAIRTRADECHOCOLADE VAN DE SINT

HASSELTSE KINDEREN KREGEN FAIRTRADECHOCOLADE VAN DE SINT

Advertenties

9 gedachtes over “Sint mogelijk voor de rechter met zijn Fairtradechocolade

 1. ik citeer nog uit uw link naar ‘duurzame armoede’:

  Prosper earns around $45 a month, $10 less than some producers on the neighbouring private farm. Prosper says that non-Fairtrade firms can have lower running costs that allow them to channel more into wages.
  Fairtrade plantations can have higher costs because they have to spend to maintain their certification.

  M.a.w. een “fairtradewerknemer” verdient soms nog minder dan zijn “niet-fairtrade-collega” ….
  Ja, waar zijn we dan mee bezig als consument die ft koopt met ’t gedacht “dat dat beter is voor de boer/ arbeider”? …

 2. Pingback: cacaoprijs crasht: wie betaalt een behoorlijke schadepremie? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

 3. Pingback: Jonathan en zin in/van de wereldwinkel | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

 4. Pingback: wie redt Wereldwinkels en fairtradekeurmerkzegelbeweging uit neo-liberale klauwen? | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s