wereldwinkels 2.0 surfen op de juiste golf – m.n. de zesde van Kondratieff

Dat een kat in het nauw vreemde sprongen maakt, las je hier gisteren ook weer. Nu moeten we het vooral niet té gek willen maken. En dus graai ik nog even in mijn archief, zoals ik beloofde.

De multinationals, de aanjagers van de globalisering, zagen op vijf jaar tijd hun winsten met een kwart dalen. The Economist schreef erover en Dirk Barrez wist daar ook te lezen dat multinationals trager groeien dan hun concurrenten die in de eigen regio zijn gebleven.

Daarvoor moest je geen profeet zijn. En tot daar dus het nieuwsje van de week.

Food ondernemer Wouter de Heij heeft ook geen glazen bol, maar zijn blog “Nu in 2016 begint de lente van de 6th Wave of Kondratieff” zal de al-dan-niet-boze-al-dan-niet-bange wereldwinkelier sowieso zeker wat milder stemmen.

Ik ga Wouter zijn blog niet leegzuigen, dus houd ik het even bij twee prenten.

Wouter: “Ik ‘voelde’ dat moment dat er een crisis zou aankomen rond 2010 (stom het was 2008) en dat het intellectueel en zakelijk interessant zou zijn om me alvast te gaan verdiepen in de onderwerpen en thema’s van de 6e golf. De activiteiten en projecten die we binnen TOP, Holland Food Ventures en Food4Innovations in de laatste tien jaar hebben ontwikkeld, passen binnen deze nieuw golf.”

Lees hier over de theorie achter de Kondratjevgolven. We lieten volgens dit (voorspellend) model de vijfde cyclus – die van de globalisering – reeds achter ons. We zitten in het begin van de zesde golf, die ondermeer zal worden gekenmerkt door tribalisme, maar ook goeie-buren-zijn. Lees: Transitiefenomenen als volks-tuinen, repaircafées en andere gemeenschapszin-bevorderende, zorgzame wijk-initiatieven zitten voortaan in de lift. Wie niet mee durft op die golf, wordt een soort van socio-economische outlaw. Klik en bestudeer de onderstaande prent.

de Kondratjevgolven dieper uitgespit

KLIK OM TE VERGROTEN: DE KONDRATJEVGOLVEN DIEPER UITGESPIT

Voor de fans van Oxfam-Wereldwinkel Hasselt. Kijk nog eens goed naar de eerste prent. Het is niet zomaar toeval dat onze wereldwinkel in 1973 (begin van de vijfde golf!) werd opgericht. En we nu effe in een dipje zitten. Ook onze toekomst laat zich lezen. Hooggestudeerd moet een mens echt niet zijn, om – in alle rust en sereniteit – met de juiste kaarten gaan in te zetten op betere tijden. Zeg nu zelf.

Maandag meer over de democratiserings- of samenwerkingscrisis waarin Oxfam-Wereldwinkels vandaag verkeert. Met dank aan Johan van WW Opglabbeek vond ik ook daar eenvoudige verklaringen en antwoorden voor u.

uitsmijter

1983: hebben wereldwinkel nog een toekomst?

koffieboon 1983_01+02

Advertenties

4 gedachtes over “wereldwinkels 2.0 surfen op de juiste golf – m.n. de zesde van Kondratieff

  1. Pingback: wereldwinkels 2.0 surfen op de juiste golf – m.n. de zesde van Kondratieff. Dat een kat in het nauw vreemde sprongen maakt … | The Blue Economy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s