prijsbrekers liften marktaandeel fairtradecacao mee naar 6% in Duitsland & cacaoprijs stort in !?

De cacaoprijzen in West-Afrika storten in. Toch valt er weer veel te vieren. Behalve dus de oprichting van dat internationaal cacaoquotumsecretariaat, Wereldwinkels!

DE NASDAQ CACAOPRIJS VAN AFGELOPEN DRIE JAAR

DE NASDAQ CACAOPRIJS VAN AFGELOPEN DRIE JAAR

Ik beloofde me niet meer uit te laten over de geloofwaardigheid van het Fairtrade keurmerk als barometer voor de economische impact van Fair Trade. Maar bron van inspiratie tot interessantere nieuwsfeiten blijft het.

Duitse fabrikanten kochten ongeveer 27.000 ton Fairtrade cacao in 2016, het dubbele van het jaar daarvoor. Het marktaandeel van Fairtrade verhandelde cacao is er tot 6% aangegroeid, goed voor 5,4 miljoen US-Dollar aan cacaopremies.

De groei van de Fairtrademarkt wordt in Duitsland al verscheidene jaren op rij gerealiseerd door (hard-)discounters als Aldi Nord, Lidl of REWE.

Wie jammert dat de fair trade markt groeit en de wereldwinkels achterblijven, neemt dit toch best in acht. En ook wat volgt. Want welke eer valt met bovenstaande strategie effectief te behalen?

Opkopers van cacao in Ivoorkust betalen momenteel zwaar onder de door de overheid gegarandeerde minimumprijs. De magazijnen in de havens liggen overvol en vinden geen klanten, volgens de coöperatieven. De lage prijzen zorgen weer voor smokkel naar buurland Ghana, ’s werelds tweede producent, na Ivoorkust.

De cacao in die magazijnen is grotendeels in handen van binnenlandse bedrijven, die zich van exportrechten hebben verzekerd bij de veiling van de bonen, maar deze niet langer kunnen veroorloven om op te kopen en daarom zelfs helemaal gestopt zijn met de effectieve aankoop ervan, zeggen internationale exporteurs.

Per 1 oktober stelde de Ivoriaanse regering de cacaoprijs vast op een boerderijprijs van 1.100 CFA-frank ($ 1,78) per kilogram. De boeren, die hun waar al verkocht krijgen, verkopen die nu voor tussen de 800 en 1.000 CFA-frank / kg. In de oostelijke regio van Abengourou kopen Ghanese handelaars grote hoeveelheden bonen op tegen 1.000 CFA-frank / kg ($1 = 618.8500 CFA francs) om ze de grens over te smokkelen.

Ook de chocolademakers beleven desondanks turbulente tijden.

De Zwitserse chocolade gigant Barry Callebaut maakte zopas gewag van een dalende wereldwijde chocolademarkt.

Mondelēz International – en ik hap lucht – het bedrijf dat zijn Toblerone duurder maakte middels de repen lichter te maken door de kloofjes tussen de chocolade-pieken te vergroten en tussendoor een duopoly wist te vormen met de Fairtrade Foundation, gaat nog meer prijsverhogingen doorvoeren: “de prijs van cacao, die we importeren in het Verenigd Koninkrijk, is meer dan 50 procent gestegen sinds 2013,vertelt een woordvoerder van het bedrijf aan independent.co.uk. Heheh.

En zo komt de rekening altijd weer bij u en vooral de boeren te liggen.

Niek Koning rekende nochtans het begin van de oplossing al lang geleden voor.

En Janneke Donkerlo schreef dat om naar een knap duidend artikel op haar blog (klassieker!) – “Idealisme geen oplossing voor cacaoboeren” – met als Leidmotief het oprichten van een internationaal cacaoquotumsecretariaat.

Maar nog steeds geen NGO, regering of megabedrijf dat het wilt verstaan… Grrr.

Zal ik toch maar eens Barry bellen voor een afspraak dan?

Advertenties

3 gedachtes over “prijsbrekers liften marktaandeel fairtradecacao mee naar 6% in Duitsland & cacaoprijs stort in !?

 1. heel boeiend artikel, Steven, blij dat ik je blog ontdekt heb.

  Maar ook ontmoedigend voor een gewone wereldwinkelier als ik. Dit gaat nog een hele stap verder dan “ons nieuwe verhaal” en dat vind ik persoonlijk al onbruikbaar bij onze klanten. Hoe zie je de toekomst voor de (kleine) wereldwinkels en OWW in het geheel?

  • Dag Katrien, dank je wel voor je interesse in mijn blog. En voor de reactie.

   Het schrijven van OWW Brugge – ik vermoed dat je weet welk ik bedoel – heeft vele reacties opgeleverd in de trant van wat je hierboven aangeeft.

   Ik probeer dit van mijn kant uit mee te nemen naar het educatief beroepskrachtenoverleg en naar de WG Educatie. Hopelijk kan het ook als werkpunt opgepakt worden door de Bewegingscommissie, Mia, mocht je ook de commentaren bij de blogs lezen, wat denk je? 🙂

   Maar wellicht zag je ook op de achterzijde van de laatste WOW dat we in Hasselt met ons AKOT verhaal vooral gericht werken naar de doelgroepen, die hiermee overweg kunnen. Zoals de Universiteit. En vanaf volgend schooljaar ook 3e graad ASO, waar dit perfect past in de vakken economie. Volgens mij is dat de weg om te bewandelen.
   LINKJE: https://fairtradekookboek.wordpress.com/2016/09/28/week-van-de-fair-trade-2016-warme-samenwerking-tussen-oxfam-en-universiteit-hasselt/

   Klanten kunnen we vooral best spelenderwijs betrekken.
   LINKJE: https://fairtradekookboek.wordpress.com/2016/10/18/oxfam-jongeren-hasselt-vierden-wereldwinkeldag-met-oneerlijke-spel/

   Net als jongeren leren ook volwassenen spelenderwijs het makkelijkst!!

   Verder moeten we m.i. veel meer op getuigenissen van partners kunnen inzetten. Hopelijk krijgen we eind april weer bezoek van Manduvira!

   Enkele mensen met wie ik mijn jonge jaren beleefde, zijn inmiddels meer dan geslaagde ondernemers in de marketing- en publiciteitswereld. We zouden met OWW veel van hen kunnen leren. Daarover blog ik toevallig morgen 🙂

   Blijven reageren en ervoor gaan hoor. Ik heb veel vertrouwen in onze nieuwe RvB.

   Steven

 2. Pingback: Britten terug 💘 op Fairtrade en ik schreef Minister Gerd Müller > Re: Marshall Plan with Africa | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s