Nestlé en Tony’s Chocolonely jagen mee initiatiefwet tegen kinderarbeid door Tweede Kamer


kindslavernij lust ik niet
Lezer en wereldwinkelier Katrien mailde me “geef ons, basis-vrijwilligers, positieve verhalen over de partners. Wij willen het publiek warm maken voor eerlijke handel, ook al is de realiteit veel ingewikkelder“.

Wel dan: een variant op het thema ‘positief politiek verhaal‘. 😉

In 2010 zamelden Oxfam-Wereldwinkels (OWW) 58.771 handtekeningen in voor de campagne ‘Kindslavernij lust ik niet‘ Het was een oproep aan de Vlaamse overheid om de ergste vormen van kinderarbeid in de cacaosector uit te bannen. Daarna verlegde men het geweer van schouder en geraakte het thema uit beeld bij OWW.

Maar kijk, gisteren wisten fairtradechocoladeproducent Tony’s Chocolonely, Nestlé* zowaar i.s.m. de Nederlandse PVDA middels een petitie de Nederlandse Tweede Kamer te overtuigen een initiatiefwet “zorgplicht kinderarbeid” aan te nemen.

Ik tekende als Belg met tienduizend mensen mee de petitie en kreeg bericht van initiatiefnemend politicus Roelof van Laar. Lees hieronder.

* opmerkelijk, want ik schreef begin 2014 nog over drie Malinese ex-kindslaven, die in California een rechtszaak inspanden tegen Nestlé, Cargill en Archer Daniels Midland (ADM).


Beste Steven,

Mede dankzij jouw steun heeft de Tweede Kamer vandaag mijn initiatiefwet zorgplicht kinderarbeid aangenomen. Ik ben je daarvoor erg dankbaar. De wet vraagt van alle bedrijven die in Nederland iets verkopen om te voorkomen dat er kinderarbeid in die producten of diensten zit. Dat is niet te veel gevraagd. Het is de hoogste tijd dat uitbuiting uit onze winkels verdwijnt.

Wereldwijd werken nog altijd 168 miljoen kinderen. In textiel, chocola, goud en vele andere producten zit vaak kinderarbeid. Er is geen enkele wet die bedrijven verbiedt om producten van kinderarbeid in Nederland te verkopen. Het bleek best ingewikkeld om zo’n wet te maken en er een meerderheid in de Kamer voor te krijgen, maar na drie jaar is het dan toch gelukt. Dit is een kantelpunt in de discussie over de internationale verantwoordelijkheid van bedrijven.

Meer dan tienduizend mensen tekenden net als jij de petitie om de wet aangenomen te krijgen. Ook kinderrechtenorganisaties als Save the Children en Unicef en bedrijven als Nestle en Tony’s Chocolonely steunen de wet. Het MVO platform stelde vanochtend: “PvdA-kamerlid Roelof Van Laar doorbreekt met zijn ‘Wet Zorgplicht Kinderarbeid’ het taboe op wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).” Toch stemden onder meer VVD en CDA tegen de wet. Zij willen bedrijven niet verplichten zich in te spannen tegen kinderarbeid.

De wet gaat nu naar de Eerste Kamer. We houden je op de hoogte, want misschien hebben we jouw hulp nog hard nodig om de senatoren te overtuigen!

Met vriendelijke groet,
Roelof van Laar

Advertenties

7 gedachtes over “Nestlé en Tony’s Chocolonely jagen mee initiatiefwet tegen kinderarbeid door Tweede Kamer

 1. … dikke merci van lezer en wereldwinkelier Katrien .

  Stel je voor: wij, basiswinkelier, houden een proefavond rond chocolade. Met verleidelijke hapjes, een mens is tenslotte meer dan een brein op pootjes haha

  Het NS zorgt voor een degelijk dossier “cacao”. Simpele uitleg en beeldmateriaal.
  Met korte info over hoe moeilijk het is traceerbare cacao te gebruiken . En het filmpje over kindslavernij in Ivoorkust dat indertijd veel indruk op me maakte.

  Dan kort dit nieuwe verhaal van Steven over initiatief in Nederland.
  De aanwezige lokale politici worden er op vriendelijke wijze bij betrokken . Zonder schreeuwen en verontwaardiging, dat filmpke spreekt voor zichzelf. En op lokaal niveau heb je contact met politici van diverse pluimage, meestal verstandige mensen met een open geest.

  Yes, ik zie het helemaal zitten !

  • dag Katrien, nu dat nog in de jaarplanning krijgen – maar met NL dat het goede voorbeeld geeft, moet dat ook lukken in Vlaanderen me dunkt – ik ga eens polsen bij mijn contacten in de nationale politiek: eigenlijk moeten zij het initiatief nemen hé 🙂

 2. Pingback: Duitsland heeft Fair Trade Marshall plan klaar voor Afrika – een uitdaging voor Oxfam’s informatieve en educatieve taak | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

 3. Pingback: gouden chocoladeformule Tony-Barry Groep: “winst maken slechts middel naar hoger doel” #PartnershipAfricaEU | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s