drie suggesties voor Oxfam om het Duitse Fair Trade Marshall plan met Afrika te stofferen

Is het naïef te geloven dat we met het Duitse Fair Trade Marshall plan voor Afrika we-der-om een window of opportunity hebben, dan geven we er beter de brui aan. En dat gaan we niet doen.

Jazeker, Duits Minister voor ontwikkelingssamenwerking Gerd Muller presenteerde dit plan enkele weken geleden in Davos met de ondertoon: “wir schaffen ‘das’ vielleicht toch nicht“. De Afrikaanse vluchtelingenstroom zal immers niet ophouden Europa verder te destabiliseren totdat er bijvoorbeeld eerlijke handel komt met het continent. Zover is men in Duitsland dus al.

Ik denk dan:

“leuk, hiervoor kunnen we ons op de borst kloppen
en die meteen verder nat maken.”

John reageerde op Facebook:

Steven, helemaal mee dat we hierop moeten reageren, had de Davos-presentatie al eerder gezien… echter: veel vage beloftes of concepten: wat bedoelen ze met de faire handel, hoe moet de ondersteuning eruit zien, hoe willen ze de groei stimuleren… anderzijds wel een opportuniteit: onze stem laten horen om dit correct in te laten vullen. Ik agendeer een repliek, suggesties welkom!

drie Suggesties:

1. Het momentum is er om te tonen dat het Oxfam International/Deutschland menens is met ons internationaal handvest “Handel maar dan Eerlijk“.

2. Laat ons meteen de proef op de som nemen, of het ‘den Duits‘ ernst is: Kivu wil koffie branden in Afrika. Ecookim wil afgewerkte chocolade exporteren naar Europa. Laten we dit samen met Oxfam Deutschland en hun minister-met-de-naam-van-een-ex-topspits gaan realiseren. Wij kunnen hem alvast tegen 27 februari ons concreet stappenplan in die richting doormailen.

3. Want laten we inderdaad toch ook niet naïef zijn. Wie op dit niveau wil meespelen moet met concrete, gedragen voorstellen komen. Die hoeven écht niet enkel uit eigen hoed te komen. In 2006 brandde het van de inventieve voorstellen:

 1. een Fair Trade Fonds door cacaolanden:
  • Niek Koning (inmiddels op pensioen, maar hij stuurde me pas zijn nieuwe emailadres) bedacht tien jaar geleden met enkele collega’s een model grondstoffen-overeenkomst, ofwel een ‘Fair Trade Arrangement’. Het bestaat uit een ‘Fair Trade Fund’ dat door regeringen van ontwikkelingslanden in het leven is geroepen.
  • Hun systeem heeft als voordeel dat het zichzelf financiert en daardoor niet afhankelijk is van de welwillendheid van de consumerende landen.
  • De cacao-exporterende ontwikkelingslanden nemen dus zelf het initiatief voor een dergelijke overeenkomst, terwijl de kosten ervan door de geïndustrialiseerde landen worden betaald in de vorm van een prijs.
  • Het denk- en organisatorisch werk wordt aan Afrika overgelaten, terwijl westerse NGO’s dat mogen ondersteunen en omzetten middels succesvol lobbywerk.
  • We schrijven dit alles in de tegenwoordige tijd, maar van dit plan is nooit concreet werk gemaakt. Wat een gemiste kans!
 2. het Afrika-voorstel in de WTO rond grondstoffen:
  • Ontwikkeling is het doel: de Afrikaanse landen stippelen de route uit.
  • Een verbond van 41 Afrikaanse landen deed op 7 juni 2006 een voorstel in de WTO, voor het beheersen van de handel in agrarische grondstoffen. Het was een verfrissende kijk op hoe de armoede en de verbetering van de levensstandaard op het platteland aan te pakken in de context van de toenmalige Doha-agenda.
  • Deze Afrika groep onderkende vier vitale terreinen:
   1. De opheffing van tariefescalatie omdat dit ontwikkeling ontmoedigt.
   2. De aanvaarding van internationale systemen om het aanbod van grondstoffen te beheersen tot stabilisering van de prijzen.
   3. Het toestaan van het gebruik van exportbelasting en exportbeperkingen om de grondstoffenprijzen te stabiliseren.
   4. Het onderhandelen over concretere maatregelen om niet-tarief-belemmeringen die de grondstoffenhandel beïnvloeden, op te heffen.

Toch nog een vierde punt: erken het leiderschap, voorbij de slogans en goede wil, dat Barry Callebaut en Mondelēz tonen.

En tot slot, om onze goede wil te tonen:

VRAAG:

waarom zouden we een systeem met keurmerken organiseren, in plaats van ernaar te streven om veel minder slechte producten in de schappen te hebben?

ANTWOORD:

Fairtrade is one of the great co-operative innovations of our generation. And it comes down to a single fact. That even in a complex, unequal and stressful world, there is kindness in strangers and hope in co-operation.

OXFAM CHOCOLADE-AMBASSADRICES MEET LIMBURG AMBASSADRICE KIM CLIJSTERS @ CHOCOLADESALON BRUSSEL 09.02.2017

Advertenties

3 gedachtes over “drie suggesties voor Oxfam om het Duitse Fair Trade Marshall plan met Afrika te stofferen

 1. Pingback: Britten terug 💘 op Fairtrade en ik schreef Minister Gerd Müller > Re: Marshall Plan with Africa | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

 2. Pingback: Fair Forum 2017: een Fair Trade Fonds (d/v)oor cacaolanden | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

 3. Pingback: Ghana en Ivoorkust richten Cacao Prijsstabilisatie Fonds op – gezocht moedige NGO | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s