Limburgse Fair Trade Toffees 2017 voor El Parachutero, Arjan Goemans en wereldwinkels As en Opglabbeek

Met de zevende uitreiking van de FairtradeLimburg-toffee gaf deputé Frank Smeets maandagnamiddag weer enkele Limburgers de erkenning die ze verdienen, voor hun bijzondere bijdrage aan de promotie van fair trade in onze provincie.

In coöperatieve zorgbakkerij ComPani in Houthalen kwamen drie laureaten uit de bus: bakkerij El Parachutero uit Heusden, Arjan Goemans (docent aan PXL Education) en de samenwerking tussen de wereldwinkels van As en Opglabbeek.

El Parachutero: lokale bekenheid

Eén van de winnaars van dit jaar, El Parachutero, is ook een artisanaal broodatelier, met ontbijtrestaurant en saladebar. Johan Snyders en Marie Soors zijn inmiddels goed bekend voor hun handbereide hartige natuurbroodjes en kraakverse salades, gemaakt van lokale, seizoensgebonden producten. Waar mogelijk gebruiken ze Fairtrade-producten, zoals koffie, thee en fruitsappen van Oxfam-Wereldwinkel Hasselt of patisseriechocolade van Callebaut.

El Parachutero is ook een afhaalpunt voor de bio seizoensgroenten pakketten van bio Bernd. Met het ‘thuiskomertje’ neem je de niet opgegeten broodjes mee naar huis zodat er niks verspild wordt.

Wereldwinkels treden buiten eigen gemeentegrenzen

De vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels Opglabbeek-As verdienen de toffee voor hun blijvende inzet om fairtrade bij allerlei activiteiten en instanties te implementeren. In 2015 zijn beide winkels samengegaan. Op die manier werden de krachten gebundeld en het draagvlak vergroot. Door de goede samenwerking tussen de gemeentelijke diensten en de wereldwinkel As-Opglabbeek, wordt eerlijke handel nu ook buiten de eigen locaties/winkels verkondigd. Zo is er een structurele samenwerking gegroeid met de lokale UNIZO-afdeling, de gemeentelijke diensten vrije tijd, de uitbater van het Theatercafé van het Gemeenschapscentrum Opglabbeek, de scholen, de catechese-werkingen, de lokale adviesraden NZR Opglabbeek en ROSA As én met de omliggende gemeenten .

Arjan Goemans trekt al jaren aan de kar

Derde winnaar werd Arjan Goemans, lector Aardrijkskunde aan PXL Education. Hij trekt al vele jaren aan de fairtradekar op zijn school. In 2009 ontving het departement Onderwijs – als eerste op een Hogeschool in Vlaanderen – het label ‘Ik ben verkocht‘. Ieder jaar krijgen enkelen van zijn studenten de mogelijkheid om zich in te werken in het thema fair trade. In mei 2016 organiseerden een aantal van zijn oud-studenten in verschillende scholen de Oxfam-actie ‘Handel Nu!‘. De nationaal uitgereikte ‘Handel Nu!‘-award werd daarbij in de wacht gesleept door het Atheneum Tongeren, waar leerkracht Aardrijkskunde Jelle Lowet (oud-leerling van Arjan) de initiatiefnemer was. Nog een ex-studente, Maria-Anna Wirix, schopte het eerder al tot wereldwinkel-beroemdheid, door de cover van het FAIR-magazine van Oxfam WW te halen.

Helaas kon Arjan niet aanwezig zijn op de uitreiking. Ik had hem voorgedragen en dus kreeg ik de eer zijn welverdiende prijs pro forma in ontvangst te nemen 🙂

Proficiat aan alle winnaars maar zeker ook aan de andere genomineerden, die niet in de prijzen vielen.

Advertenties

5 gedachtes over “Limburgse Fair Trade Toffees 2017 voor El Parachutero, Arjan Goemans en wereldwinkels As en Opglabbeek

 1. met het idee van OWW Opglabbeek – As zijn we in Berlare ook bezig. We staan nog niet zo ver, maar alle voorbeelden van nieuwe samenwerking hebben we hier ook.¨ Gemeente, horeca, lokale handel, verenigingen … Dankzij Fair Trade Gemeente.
  De regiocoördinator komt volgende week langs . Kijken hoe dat kan evolueren, want we zijn een kleine groep en een fysieke winkel in stand houden vraagt veel energie. Energie die misschien op andere manieren beter kan ingezet worden .

  Ik veronderstel dat er overal Oxfammers ( winkeliers en betaalde krachten ) in dezelfde richting denken, maar hoe brengen we dat samen ?
  Fakkelproject ??? Gaan we in Antwerpen naartoe, hoog tijd om “uit ons kot te komen”

  Deze blog geeft ons in elk geval een welgekomen steuntje in de rug. En af en toe eens een sjot onder … , dat kan ook geen kwaad haha

  • Hoi Katrien, het knappe is dat As-Opglabbeek ook met Meeuwen een samenwerking heeft (daar is er ook geen WW meer, maar men wil wel blijven werken rond ons verhaal). Wat ik niet vermeldde in mijn stukje is dat de ambtenaren van As en Opglabbeek – zonder dat WWs ervan wisten – hun hadden genomineerd. Precies omdat ze als vrijwilligersgroepen samen naar oplossingen zochten en die vonden in hun samenwerkingsverband.

   Persoonlijk ben ik van mening dat het systeem van WW-groepen echt een heel goed alternatief kan zijn voor een fysieke wereldwinkel. Een winkel doen kan nl. soms ook het alibi zijn om niet uit zijn kot te komen. Nu weet ik dat dat niet bij jullie het geval is, maar misschien zijn er afspraken te maken om met een WW-groep aan te sluiten bij een andere WW-winkel in de buurt? Wetteren?

   • Ha boeiende denkpiste, merci.
    Ik heb Opglabbeek al gemaild, voor informatie en inspiratie.
    We zitten toevallig niet in dezelfde regiovergadering als onze dichtste collega’s, maar informeel brainstormen levert misschien meer op.

   • Ben benieuwd wat er uit de bus gaat komen! Soortgelijke vragen stellen zich overigens ook in onze winkel hoor. Ik ben en blijf heel erg gecharmeerd van het concept Compani (en niet enkel uit chauvinisme 🙂 )
    Ik ga mijn gedachten daarover binnenkort nog eens uiten op de blog. Over hoe OWW voor de keuze staat: mee en samen met de transitiebeweging of de boot met jong bloed in de rangen missen.

 2. Pingback: Compani, El Parachutero, de Wroeter, de IJsboetiek en de Bakkerijschool van Hasselt werken met Oxfam-biosuiker Manduvirá (Paraguay) | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s