Krijn Poppe geeft gratis basisles wereldeconomie op Foodlog.nl

Mensen, jullie lezen toch ook nog voldoende mee op Foodlog.nl?

Krijn Poppe op Foodlog in een draad in gang gezet door Jan Douwe van der Ploeg:

Ik las afgelopen maand Sven Beckert’s boek Empire of Cotton (ook in het Nederlands vertaald) waarin wordt uitgelegd hoe de eerste industriele revolutie het systeem van spinnen en weven van katoen verplaatste van de boeren naar de fabriek, waarna de natie-staat werd uitgebouwd om dit met instituties (van arbeidsrecht tot kanalen) te ondersteunen, en de natiestaat ook zo machtig werd dat het mogelijk was die in te zetten voor kolonisatie en zo ook de boeren in het Zuiden in de mondiale economie op te nemen, het thuis spinnen en weven aldaar onprofijtelijk te maken en boeren afhankelijk van de mondiale economie te maken.
Een mooi boek dat laat zien hoe de political economy werkt. (Wat te lezen na Jan Douwe: Sven Beckert). En hoe dus ondernemerslandbouw de boerenlandbouw verdringt.

Dat roept allereerst de vraag op of dat erg is. Soms wel omdat arme boeren er niet op vooruitgaan of worden gemarginaliseerd en vooral de anderen in het systeem er aan verdienen. Voor Nederland denk ik dat de boeren die er nu zijn en de boerenzoons die wat anders zijn gaan doen gezamelijk beter af zijn dat de vorige generatie boeren in de jaren 50. In ieder geval in materiele welvaart. Maar natuurlijk waren er veranderingskosten.

Ten tweede roept het de vraag op wat je moet doen om die boerenlandbouw te beschermen tegen de verdringing door de kapitalistische ondernemerslandbouw -als je dat wilt. Dat lijkt me nog niet zo simpel en ik las in de discussie hier ook nog niet direct het ei van Columbus. Ingrijpen in financieringsverhoudingen? Bepaald bedrijfssysteem subdieren? Specialisatie verbieden en mensen verplichten 3 gewassen te telen? Schaalvergroting verbieden? Het lijkt me allemaal niet erg effectief.

Misschien moet je wel concluderen dat boerenlandbouw in ons ondernemersklimaat waarin boeren geintegreerd zijn in internationale ketens geen kans heeft en vooral een daad van verzet of wanhoop of emancipatie is in regio’s waar toetreding erg gemakkelijk is (zoals Italie) en de arbeid niet welkom is in de industrie of dienstensector door hoge werkeloosheid.

MEER GRATIS LES LANDBOUWECONOMIE OP KJ'S SLIDESHARE

MEER GRATIS LES INTERNATIONALE LANDBOUWECONOMIE OP KJ’S SLIDESHARE

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s