Fairtradesuiker uit Swaziland: is (was) dit nu Fair Trade, en hoe besluit (besloot) je dat?

20 JANUARI 2017

20 JANUARI 2017

Harry van den Burg koppelde op Foodlog aan met een vraag, bij mijn bericht over Lidl’s Fairtradesuiker uit Swaziland.

Zoals je gisteren hier kon lezen, is Lidl’s Fairtradesuikerleverancier uit Swaziland inmiddels letterlijk van de Fairtradekaart verdwenen. Ik googlede even wat zeer recente informatie over het waarom daarvan bij elkaar:
1. Swaziland: Sugar Workers Pay the Cost of King Mswati’s Greed
2. There’s nothing sweet about the Swazi sugar sector

Harry is een Nederlandse ondernemer en consultant in Swaziland. Hij had onderstaande vragen voor me, maar ik durf aannemen dat NGO’s Foodlog op de voet volgen en dat Max Havelaar Nederland Harry van antwoord zal dienen. Ja, naïef, ik weet het. Dus stuur ik hen straks een mail met vraag naar enige duiding.

Harry’s vragen

Nogal off-topic, omdat het hier over bio gaat en niet over fair trade, maar toch even een vraagje bij Steven’s (#13) suikerverhaal.

Hoe wordt “Fair trade” gemeten? Wat is fair en wat niet? De situatie in Swaziland (waar ik woon, dus buiten de Randstad, #Wouter Klootwijk….) geeft misschien wat complicaties.

Er zijn hier drie suikerfabrieken, plannen voor een vierde zijn onlangs op een laag pitje gezet, maar nu met de EPA getekend zou dat misschien weer naar voren kunnen. In tegenstelling tot de eerste drie, die allemaal 100% grootkapitaal zijn, zou die vierde opgezet worden door en voor onafhankelijke boeren. De suikerindustrie is inderdaad van levensbelang voor economie van dit kleine ontwikkelingsland.

Maar: ik schat dat zo’n 75% of meer van het rietareaal van het ouderwetse gangbare plantagemodel is. Niet met slaven en zo natuurlijk, maar puur grootkapitaal. Wel met veel en goede werkgelegenheid, secundaire arbeidsvoorwaarden en sociale voorzieningen, die in vrijwel elke andere bedrijfstak maar matigjes zijn. Maar, geen kleine boeren. Die zijn er dan wel op de overige 25% van het areaal, die dan vanwege de kosten-efficiëntie en het irrigatiesysteem verenigd zijn in coöperaties of “associations”. Deze bedrijven worden echter landbouwkundig helemaal gerund zoals de groten, compleet met voorlichters betaald door de suikerindustrie. Dat moet ook wel, want er is dezelfde sucrose-prijs voor iedereen, dus de kosten moeten ook zoveel mogelijk gelijk zijn. En iedereen levert gewoon aan de dichtsbijzijnde fabriek.

De verkoop is centraal in handen van de Swaziland Sugar Association, die alle suiker van alle drie fabrieken verkoopt. De boeren en de fabrieken zijn hierin 50/50 vertegenwoordigd. Er is dus geen schijn van kans om na te trekken welke 1-ton baal met suiker nu van welke producent af komt.

Is dit nu Fair Trade, en hoe besluit je dat? Let wel, ik heb niet de intentie om wat dan ook in twijfel te trekken of zwart te maken, ik wil het alleen wat beter begrijpen.

Ik heb Harry de gegooglede links doorgestuurd en ben benieuwd naar zijn reactie.

Het Fairtradekeurmerk boert ondertussen goed. In België. Zo wist de pers gisteren.

7 gedachtes over “Fairtradesuiker uit Swaziland: is (was) dit nu Fair Trade, en hoe besluit (besloot) je dat?

   • ik bedoel idd dat het mij niet zou verbazen dat het aantal (producten met) ft logootjes toeneemt (wat anderen gewoon ft producten zullen noemen)
    De LIDL Fairglobe Bitter-Schokolade is daar een mooie illustratie van
    zodat ge idd kunt beweren:” de omzet van ft producten stijgt”
    maar betekent dat dan ook iets (voor bvb boeren/ producenten van grondstoffen in het Zuiden)?

    dat er steeds meer producten een ft logo krijgen is trouwens wel zeker (Mars, Starbucks, Aldichocolade, … enz.)

 1. en om te antwoorden op Harry:
  “Er is dus geen schijn van kans om na te trekken welke 1-ton baal met suiker nu van welke producent af komt. Is dit nu Fair Trade, en hoe besluit je dat? ”

  Mass balance man, gewoon mass balance, je hoeft niks na te trekken, je vermeldt gewoon de toverformule: “verhandeld in overeenstemming met de ft voorwaarden” en klaar is Kees.
  Halleluja!

 2. Pingback: @fairtrade-deutschland: ich habe eine neue frage über Lidl Fairglobe Bitter-Schokolade | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s