Alexander De Croo > niet goed bezig, Steven (!)(?)

In oktober 2015 nodigden we, i.s.m. onze vrienden van Universiteit Hasselt, minister Alexander De Croo uit om te komen spreken over de SDG’s tijdens de Week van de Fair Trade. En het moet gezegd, hij kwam zeer beslagen over.

Ondertussen heeft onze educatieve samenwerking met UHasselt – met veel dank aan prof-Open VLD-senator Lode Vereeck en diens collega prof Tom Kuppens – een structureler karakter gekregen. Je las hier al over deze samenwerking in mei 2016, in oktober 2016 en binnenkort wellicht, n.a.v. het bezoek van Luis Ruiz Diaz, voorzitter van de RvB van de biosuikercoöperatie Manduvirá uit Paraguay.

Maar euh, op MO.be citeert Gie Goris uit de nieuwjaarstoespraak t.g.v. de receptie van BTC, de Belgische Technische Cooperatie of de belangrijkste uitvoerende arm van het Belgische ontwikkelingsbeleid:

De Croo: ‘Mijn core business is het verschil maken op het terrein in het Zuiden, niet binnen scholen in België. En om te bouwen aan meer wereldburgerschap in België moet meer innovatief ingezet worden. Ik heb soms de indruk dat de TED talks van Hans Rosling zaliger meer mensen bereikt en veranderd hebben dan alle sensibiliseringswerk dat hier ooit in elkaar getimmerd wordt.’

Slik. Moet ik de eer aan mezelf houden en gaan uitkijken naar een andere baan?

OXFAM-LOGO OP DE SPEELPLAATS VAN ATHENEUM TONGEREN

OXFAM-LOGO OP DE SPEELPLAATS VAN ATHENEUM TONGEREN

Advertenties

24 gedachtes over “Alexander De Croo > niet goed bezig, Steven (!)(?)

 1. TED talks, dat is misschien iets voor brutale vrijwilligers ? Die kunnen hun job niet verliezen haha

  Benieuwd naar het project aan de universiteit van Hasselt.
  Zo ziet mijn ideale OWW eruit: mensen zoals Steven, die contact leggen met onderzoekers en voedingsdeskundigen. Het Nationaal Secretariaat in Gent dat daar uit leert, ook al botst het soms.
  NS dat de vrijwilligers sterke verhalen biedt, en een paar goeie producten OFT.
  Als illustratie wat FT zou kunnen bereiken, maar ook om een soort TED talk op te leuken.
  Pittige Fairtrade@home …

  Oehoe ? Leest daar iemand mee in Gent ?

 2. Dag Katrien, we hebben veel sterke verhalen en producten. Maar ik heb geleerd van enkele kennissen (zeer succesvolle ondernemers in de publiciteitswereld) dat hoe / die adequaat te communiceren een vak op zich is. Gisterenavond organiseerden onze vrijwilligers hun maandelijks verkopersoverleg met een héél knap en boeiend vormingsmoment over de lederwaren in onze winkel. Moest iedereen mee zijn, ze zouden onze winkel bij wijze van spreken platlopen. Maar hoe krijg je zulks gecommuniceerd? Daarvoor zijn er dus specialisten. Misschien hebben we wel teveel goede verhalen, die we moeten/willen doen.

 3. Of uiteindelijk natuurlijk: Fair Trade leder in de gewone sjakossenwinkel.

  Den dikke met de sigaar opbergen en proberen samenwerken met de gewone kleinhandel ?
  Daar zitten ook mensen met eerlijke intenties in, anders houd je dat niet vol.

  • ja klopt, Katrien – very old skool en ook denigrerend (de meeste van mijn (ex-)vrienden/kennissen zijn zelfstandigen en kleine werkgevers) – in Hasselt is er zich een spannend plan aan het ontwikkelen vanuit het Fair Trade Innovatie Lab – zo gauw ik daar mag over communiceren, doe ik dat – FTG 3.0 😉

 4. Hebben jullie de CHOCOLADESPECIAL al gelezen die sinds januari op de publieke website van Oxfam Wereldwinkels staat ? Persoonlijk ben ik daar heel blij mee, je kan er zo mee aan de slag voor eender welke groep .

  Hopelijk is de inhoud OK, daar heb ik als “basiswinkelier” geen kijk op.
  Beetje chauvinistisch maar wel terecht hoop ik, nu Oxfam Fairtrade uit het mass balance-moeras naar boven is gekropen. Dat was een moeilijke klus die blijkbaar een paar jaar heeft geduurd.

  Open communicatie had kritische vrijwilligers heel wat ergernis kunnen besparen.

 5. Hallo Katrien, een overzichtlijke, goed geschreven/gedocumenteerde chocobrochure, die iedere wereldwinkelier moet gelezen hebben. Die verder voor de goede verstaander leest als een niet zelf-kritische reclamefolder en vandaar ook de uithaal van De Croo op het educatief werk van NGO’s (hoor ik in de coulissen).

  Ik ben benieuwd wat Nick ervan gaat vinden.

  Eieren worden er niet in gebroken voor een echte eerlijke chocoladehandel. De fairtradeVOORHOEDEchocolades als die van El Ceibo of Madécasse blijven we negeren, net zoals Fairtrade Belgium. Wanneer er zelf geen geld wordt aan verdiend, bestaat zelforganisatie in het zuiden klaarblijkelijk niet. Maar ik koop mijn chocolade nu zelf bij hen via het internet. Duurdere chocolade, ja, maar ik ben voor N-Z Equal Pay Trade.

  Je geeft me alvast de inspiratie om te bloggen over wat er helemaal aan ontbreekt in die brochure: een ode aan de vrijwilligers (DE VRIJWILLIGERS) die EISTEN dat dat hele mass balance verhaal binnen OWW zou worden herschreven.

  Die ode aan jullie wil ik best schrijven. Zoals steeds: ter persoonijke titel uiteraard en in mijn vrije tijd. (btw Ik ben overigens aan het nadenken om te gaan publiceren via Slideshare. In de groepen waarvoor ik spreek, slaan mijn presentaties altijd goed aan, al zeg ik het zelf. Maar het verhaal bij de slides zit dan in mijn hoofd. En dat uitschrijven kost veel tijd. Maar ik denk er over na.)

  Dus verwacht binnenkort de uitleg over waarom vandaag in die brochure te lezen (zie PDF) staat

  “Oxfam-Wereldwinkels eist een maximale traceerbaarheid in haar eigen chocoladeketen; wij willen weten van welke coöperaties de cacaobonen in Oxfam Fair Trade-chocolade vandaan komen en we willen die gekende bonen in de hele keten kunnen volgen, door de bonen in een aparte keten te laten verwerken.”

  en dat enkele jaren geleden nog heette op onze website (en wat ik hier overnam)

  “Vergelijk met energie uit windmolens: een consument die zijn energieleverancier betaalt voor groene energie, weet dat er uit zijn stopcontact thuis niet precies die door windmolens opgewekte stroom komt. Maar hij kan er wel op rekenen dat de hoeveelheid energie die hij gebruikt op een groene manier opgewekt is. Dus: of een consument nu fairtradechocolade koopt uit ‘mass balance’ of fairtradechocolade die volledig traceerbaar is, de impact in het Zuiden blijft dezelfde.”

  Dat laatste afgeschreven van de website van Fairtrade Belgium.

 6. Ha ja die windmolens, zwijg me daar van. Toen heb ik voor de eerste keer een boze mail gestuurd naar het Nationaal Secretariaat. Zonder goed te weten tot wie ik me moest richten.

  A.S. heeft me toen opgebeld en een half uur gediscuteerd. Tot mijn grote verbazing, want ik ben maar een gewone vrijwilliger uit een klein winkeltje. En normaal nog een rustige ook, maar ai wat was ik boos toen. En blij dat er aan gewerkt is, we zullen met velen tegelijk geprotesteerd hebben zonder het van elkaar te weten.

  Misschien is dit nog steeds teveel vanuit het Noorden bekeken. Maar hoe moet je hier anders FT bekend maken ? OWW geeft ons wel verhalen en kennis uit de praktijk.

  • Haha, een gewone vrijwilliger enz. Jullie zijn de bestaansreden van de wereldwinkels hoor, Katrien.

   Het verdienmodel van de #alsfairgelabeldehandel leidt tot dit fenomeen:
   http://www.gondola.be/nl/news/food-retail/fairtrade-groeit-dankzij-aldi-action

   Een tekening hoeven we daar niet bij te maken. Als dit haar einddoel is, mag de wereldwinkelbeweging met een gerust hart en met een feestelijke optocht door de Dorpsstraat haar winkels sluiten.

   Toch zie ik dit voor de moment niet goedschiks gebeuren. Kwaadschiks anderzijds.

   Laat ons dus binnen de beweging op basis van feiten (én geluiden uit het zuiden!) die discussie met elkaar eindelijk eens gaan voeren, denk ik dan.

   Maar let wel, het is niet aan mij om zulks te willen doordrukken. Ik ben een halftijds-betaalde werknemer, die in een plaatselijke winkel gewoon probeert zijn werk te doen, in alle eer en geweten, en zich daarom objectief en vanuit velerlei bronnen MOET informeren. Anders heb ik wat mezelf betreft niet eens het recht voor andermans kinderen verhalen te gaan staan vertellen. Ik ben van opleiding onderwijzer en heb geen eed van een Griekse wijsgeer of zo moeten afleggen, maar hecht wel aan de deontologie, die hoedanook bij onderwijs en opvoeding komt te kijken.

   En nu ga ik naar de koers kijken 🙂

 7. Moeilijk hé diep graven en toch mensen aansporen met een simpel verhaal …
  De uiteindelijke boodschap is wellicht minder, beter, duurder . Dat hoort niemand graag.
  bdw ik ben van opleiding archeoloog, diep graven is mijn favoriete bezigheid haha

  Veel plezier met de koers, mijn man is er met de fiets naartoe. Kan ik wat in den hof gaan scharrelen, zonder computer …

 8. Belcolade werkt met halffabrikaten om zijn eindproducten te maken … ik ben nu op zoek naar wat dat juist zijn …
  http://www.dibebo.nl/?nl_de-grootste-cacaohaven-ter-wereld,60

  “In hun fabriek in Erembodegem vindt de industriële verwerking plaats van halffabricaten tot Belgische chocolade.”
  en verderop: “De bio- en fairtradecouverture wordt door Belcolade aangeleverd bij Klingele, een chocoladebedrijf (KMO) dat de grondstof verwerkt tot chocoladetabletten.”
  Belcolade maakt dus blokken chocolade van halffabrikaten (cacaomassa?) en kmo Klingele vormt die om tot verpakte repen.
  Maar de halffabrikaten?? Die worden gemaakt door Tradin? Waar? (NL vermoed ik)

  Serieus companike trouwens dat TRADIN, ge kunt kiezen welk ft logootje ge wilt: FT, UTZ, RFA …
  http://www.tradinorganic.com/organic-ingredients

  maakt deel uit van de Sunopta company (Canada, VS)
  http://www.sunopta.com/raw-materials/
  https://en.wikipedia.org/wiki/SunOpta
  Ik krijg d’n indruk dat er in het bio ngo landschap ook serieuze schaalvergrotingssynergieën plaatsvinden …

  OWW vermeldt ook bij al die partners “(…) beschikt over alle noodzakelijke certificeringen om bio- en fairtradeproducten traceerbaar te produceren.”
  Mijn vertaling: Het klopt allemaal. Zw op w op papier, met stempels en al wat ge wilt. Geen zorgen.

  Zoals ik het nu begrijp koopt oww dus halffabrikaten aan bij/ via TRADIN, geeft die door aan Belcolade en vervolgens Klingele. (Ik mis de directe link met de producent/ boer/ coöperatieve)

  “De fairtradechocolade komt in tanks (vloeibaar) toe bij Althaea.” Waarvandaan? (Barry C.?)

  OWW heeft het in de brochure vaak over de boeren-producenten-coöperaties, maar ik mis de link tussen die partij en de halffabrikaten-basisgrondstof voor de Belgische verwerkers. Daar zou ik graag meer over vernemen zo die link er is.

  Nu krijg ik de indruk van één OWW dat een boel werk verricht aan de basis bij boeren in het Z en een ander OWW dat geld wil generen door producten te verkopen waarbij (in ’t geval van chocolade) met grote partijen/ jongens/ bedrijven wordt gewerkt (voorheen Barry C, nu Sunopta company).

 9. Sunopta is beursgenoteerd op de Nasdaq
  http://www.nasdaq.com/symbol/stkl
  aandelen zijn ’t afgelopen jaar al meer dan verdubbeld in waarde
  de nieuwe ceo komt van Diamondfoods inc.(Amerk. specialist van chips en borrelnootjes)
  market cap 626 miljoen dollar
  hoofdaandeelhouder is Tourbillon Capital Partners L. P., a $3.7 billion New York hedge fund

  Ontario-based SunOpta hired financial and legal advisers in June to explore strategic alternatives, bowing to pressure from top shareholder Tourbillon Capital Partners LP.
  http://www.nasdaq.com/article/sunopta-appoints-diamond-foods-executive-david-colo-as-ceo-20170206-00521
  om u maar te zeggen, dat ge als bedrijf niet zomaar doet wat ge wilt met zo’n klepper als hoofdaandeelhouder …

  Read more: http://www.nasdaq.com/article/sunopta-appoints-diamond-foods-executive-david-colo-as-ceo-20170206-00521#ixzz4ZjZD1pBv
  hieronder de lijst van wat die nog allemaal in portefeuille hebben:
  https://www.holdingschannel.com/all/stocks-held-by-tourbillon-capital-partners-l-p/

  de grote jongens dus …
  daar haalt oww zijn halffabrikaten voor zijn chocolade …

 10. Hallo speurneuzen, op de website staat er veel te lezen over Ecookim, onder andere http://bit.ly/2mzrIDB .
  In het fimpje wordt gezegd dat ze via Dutch Cocoa traceerbare cacao van Ecookim aankopen.
  Tradin is dan de vermaler die halffabricaten levert aan Belcolade. Kan alles zo aan elkaar hangen ?

  Coopasa is geen handelspartner voor OWW maar een ontwikkelingspartner die ze steunen om bij Ecookim te kunnen aansluiten. Maar nog niks van aankopen want ze zijn nog niet FT .
  Mooi recent verhaal over Ecookim http://bit.ly/2lJqQPa

  Ik ga ervan uit dat Oxfam niet gaat “stoefen” met die traceerbaarheid als het niet waar is. Waarom niet gewoon vragen aan Marijke Moyson ? Kennen jij die, Steven ?

  Ik vrees dat er op’ t moment zo weinig middelen zijn dat ze in 2016 maar 1 ontwikkelingspartner hebben kunnen begeleiden: Coopasa.

  Dat allemaal uitpluizen, fijn dat jullie dat doen. Voor mij goed voor een paar dagen. Hopelijk gaan jullie ermee door want ik lees het graag.
  Mijn probleem is dat we van plan zijn meer vormings- en proefavonden te doen, en ik vind de chocoladespecial daar heel geschikt voor. Maar idd. Steven, als je gaat spreken wil je wel dat het verhaal klopt.
  Langs de andere kant: één sterk dossier om aan te tonen dat Oxfam de lat hoger wil leggen is voor mij genoeg. Niks mis met toegeven dat het een moeilijk verhaal is en dat Oxfam een heel kleine speler is. Dan kan je meteen meegeven dat de importregels niet deugen, of wat mij betreft over El Ceibo praten.
  Maar beetje realistisch blijven ook hé, stap voor stap werkt altijd best.

  En als wij niet in een klein dorp maar in een redelijke stad woonden gingen wij zeker door met een combinatie van vormingsavonden én winkelwerking. Die combinatie werkt het best denk ik, ook als je op termijn andere vormen van eerlijke handel wil zien ontstaan.
  Allez, dat is mijn gedacht maar hé, als gewone vrijwilliger ; )

  • Zeker een correcte houding die je aanneemt, Katrien.

   Vraag is echter ook: hoe slagen we – op basis op van wat we zeggen en vooral ook niet kwijt willen in zulke publicaties – een tegengewicht te vormen naar verhalen als het deze: http://www.ad.nl/buitenland/noodklok-klinkt-in-chocoladewereld~a2bd7eb7/

   Wat geraken we m.a.w. vooruit met gemeengoed als
   “Wat broodnodig is, zijn moedige mededingingswetten die voldoende competitie garanderen. Een eerlijk handelsbeleid dat – met de juiste regulering – zorgt voor meer concurrentie, zodat afspraken tussen de grote kopstukken onhoudbaar worden. En dan hebben we er alle vertrouwen in dat, eens die Ivoriaanse cacaoboer zelf over een billijke prijs voor zijn cacao kan onderhandelen, de cacaostiel opnieuw financieel aantrekkelijk wordt.”

   Ik zie het plan om daartoe te komen niet. Als even gewone sterveling 🙂

 11. “Zo lag de minimumprijs voor Fairtrade cacao jarenlang onder de reguliere marktprijs.” maar er is de ft premie natuurlijk: $ 200/ ton (= +- 10% extra bovenop de prijs/ ton)

  ik kan maar niet begrijpen waarom we die boeren niet gelijk het dubbele kunnen geven van wat ze nu krijgen, welk verschil kan dat nu maken in de prijs van een reep (nu is het aandeel voor de boer een goeie 3% … dus op een reep van 2€ is er een dikke 6ct voor de boer, waarom geen 12ct, welk verschil maakt dat nu voor al die dikke sigaren bedrijven en hun miljarden???)


  Toen wij van Chocoweb bij onze Ecuadoriaanse leveranciers het over fairtrade hadden, haalde men de schouders op: “Van fairtrade is hier nog nooit iemand beter geworden.”
  https://clearchox.com/o-jee-de-prijs-van-cacao-stijgt/

 12. dit loopt de spuigaten uit, dus voor mij laatste reactie op deze post.
  Fijn dat jullie dat allemaal uitzoeken, hopelijk kan het project met de universiteit Hasselt hier toe bijdragen.
  Maar hoe geraken jullie aan een draagvlak ? Met de megafoon op de markt ? Politici zijn heus wat gewend en de markt staat al vol toeteraars.
  Oxfam wil de vrijwilligers meekrijgen om rond het politieke verhaal van eerlijke handelsregels te ageren. Maar dat dossier van 2014 was in onbegrijpelijke taal opgesteld, en achter “De Rode Vaan” loopt er nog weinig volk .

  Dankzij de blog van Steven en het hanteerbare chocoladedossier van Oxfam wil ik daar hier bij ons met plezier een vormingsavond over geven. Met een reep uit de Action, één van Oxfam en één van El Ceibo als ik weet hoe ik eraan geraak. Degenslikken gaat mij net iets te ver haha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s