Britten terug 💘 op Fairtrade en ik schreef Minister Gerd Müller > Re: Marshall Plan with Africa

KLIK OM TE OPENEN IN LEESBARE WEERGAVE

KLIK PRENT OM MIJN BRIEF AAN DER GERD LEESBAAR WEER TE GEVEN [ of open als PDF ]Britten zetten meer Fairtrade om

Terwijl Aldi en Action in België het Fairtradekeurmerk een omzetgroei van 23% bezorgden (en 47%, voor eerlijke chocolade) blijken voor het eerst sinds 2013 ook de Britten weer meer besteed te hebben aan Fairtradeproducten, m.n. 2% (£1.64 miljard) op jaarbasis. De verhoogde populariteit van bananen en koffie compenseert de achteruitgang van thee, cacao en suiker.

FT-koffie groeide er met 8%. Starbucks lanceerde in 2016 een eigen Fairtradekoffie via zijn Seattle Best Coffee label, waarmee het kantoren en bedrijven toelevert. Lidl begon – na een jaar onderbreking – terug eerlijke koffie te verkopen.

FT-cacao blijft in het Verenigd Koninkrijk – in tegenstelling tot in Duitsland en België – achteruitboeren. Dit noopte de Britse tak van het internationale Fairtradekeurmerk eind vorig jaar een niet-onbesproken synergie te vormen met Mondeléz.

De Vlaamse Cathy Pieters is directeur van Cocoa Life, het programma van Mondeléz, dat over vijf jaar 200.000 cacaoboeren en hun families uit de armoede moet hebben geholpen m.m.v. de Fairtrade Foundation.

Afgelopen vrijdag was ze in Amsterdam voor Chocoa, het jaarlijkse Chocolade Festival, waar een internationale conferentie over de problemen rond de cacaoproductie doorging.

Er klonk weinig wervends door in de woorden die het Algemeen Dagblad optekende uit haar mond.

Jammer, want een triest artikel op de website van de BBC sloot diezelfde dag af met een pakkende boodschap, over het noodlot dat de cacaoboeren in Ivoorkust momenteel treft.

The country’s never seen a cocoa crisis like this before and if it’s not sorted out soon there are fears it could push cocoa prices down even further, putting pressure on the lives of millions of people.

Boer George haalde in oktober zijn cacao-oogst binnen maar zag daar nog geen rotte cent voor. Overstocks doen de internationale cacaoprijzen in elkaar stuiken. Niemand die zelfs maar een bod doet op de cacao van deze nieuwe hongerlijder. Nog iemand een lulverhaal over een nakend cacaotekort?

Maar dan dit citaat-als-een-bom uit dat BBC-artikel:

Ivory Coast’s Coffee-Cocoa Council has a special cocoa stabilisation fund stored in Ivorian bank accounts designed to smooth out price problems like this, as well as a reserve fund at the Central Bank of West African States.

Neither, however, has been touched. Farmers claim that that means they’re empty.

The Council insists they’re not and has ordered an ordered an audit to prove it.

Niek Koning, Afrika roept u!

En dus heb ik gisterenavond – na veel te veel koffie en verjaardagskoek – de Duitse Minister Gerd Müller over zijn Marshallplan met Afrika gemaild.

Waar bij ik erop reken dat hij vorige week op sueddeutsche.de las over “Warum Kakao billig ist – Schokolade aber trotzdem teuer” :

  • Der Weltmarktpreis für Kakaobohnen ist in den vergangenen Wochen geradezu eingebrochen.
  • Die Bauern in Westafrika leiden enorm unter den Verlusten, die Verbraucher hier profitieren nicht.
  • Bereits seit Jahren liegt die Teuerung bei Schokolade deutlich über der allgemeinen Inflation.

Re: Marshall Plan with Africa

LEES MIJN MAIL AAN GERD MÜLLER IN PDF: https://fairtradekookboek.files.wordpress.com/2017/02/re-marshall-plan-with-africa.pdf
BIJLAGE 1 bij de mail: https://fairtradekookboek.files.wordpress.com/2017/02/konik_robbins.pdf
BIJLAGE 2 bij de mail: https://fairtradekookboek.files.wordpress.com/2017/02/16500iied.pdf

LEES OOK mijn drie suggesties voor Oxfam om het Duitse Fair Trade Marshall plan met Afrika te stofferen. Ik ben niet Oxfam, natuurlijk 😉

Advertenties

Een gedachte over “Britten terug 💘 op Fairtrade en ik schreef Minister Gerd Müller > Re: Marshall Plan with Africa

  1. Pingback: Bun­des­mi­nis­ter Mül­ler van start in Ivoorkust, met zijn ca­cao- en koffie­-Marshall Plan | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s