gratuite beschuldigingen en spijkers met koppen samen in de afslag vandaag

WOENSDAGNAMIDDAG 15 MAART J.L. DOKEN OP HOGESCHOOL PXL EDUCATION 29 LEERKRACHTEN IN SPE IN DE COÖPERATIEVE LESPAKKETTEN VAN OXFAM-WERELDWINKELS. DIT BEELD TER ILLUSTRATIE VAN ONDERSTAAND VERHAAL

Afgelopen woensdag doken op PXL Education 29 leerkrachten in spe in onze coöperatieve lespakketten. Een fijne dag, al begon ik die met een verbale aanvaring op Twitter met onze vrienden van Vredeseilanden over hun vriendschap met Mars.

Aanleiding was mijn reactie op deze tweet van Luc @Bananas4All Hellebuyck.

Vredeseilanden voelde zich hiermee gratuit beschuldigd?

Serieus? Nogal wat NGO’s zijn toch tot de echokamers van vrienden als Mars verworden. Ze toeteren samen rond dat een cacao- dus chocoladetekort dreigt.

Als recept daarvoor wordt alles aangemoedigd en beleden, wat Niek Koning en Peter Robbins in hun basistekst [PDF] voor een propere cacaomarkt afschreven als “Inadequate strategies” (blz 6), m.n. Increase in productivity, diversification, new chain and marketing approaches, Fair trade and organic products, combating monopoly, Trade liberalisation. Kortom alles wat vanuit goede-bedoelingen-organisaties vandaag beleden wordt. Ga daar toch maar eens aanstaan.

Ondertussen krijgen cacaoboeren in West-Afrika hun cacao niet meer aan de chococamorra gesleten. Overaanbod. De prijzen storten in. De cacaoboeren en dus hun regeringen staan voor een ongeziene financiële catastrofe.

Hierover verkiest ‘men’ er het zwijgen op na te houden.

Dat is te verstaan. Mars en hun bevriende NGO’s hebben elkaar nodig om de schijn blijven op te houden, voor zolang het mag duren. Lees dit stuk proza op de website van Vredeseilanden, vanwaar onderstaand gratuit (ahum) citaat:

If you want to change how people shop and how people eat, then first thing you need to change the way they think. When consumers start asking for sustainable food sourcing, large corporations will change their practices to accommodate that demand.

Je moet misschien vrienden kunnen zijn, met wie je dat wilt.
Maar volksverlakkerij dient alvast de goede zaak niet.

Niek Koning bedacht tien jaar geleden met enkele collega’s een model grondstoffen-overeenkomst, ofwel een ‘Fair Trade Arrangement’. Het bestaat uit een ‘Fair Trade Fund’ dat door regeringen van ontwikkelingslanden in het leven is geroepen. Hun systeem heeft als voordeel dat het zichzelf financiert en daardoor niet afhankelijk is van de welwillendheid van de consumerende landen. Lees hierover deze blog.

Bloomberg publiceerde eergisteren een pakkend artikel: “Europe Is Waving Goodbye to Sugar Cane”. Een treffend verslag over het ordinaire in voegen tredend nieuwe suikerbeleid van de EU.

Quotes:

The European Union’s decision to remove limits on its own beet-sugar output from October means less demand for cane growers from Jamaica in the Caribbean, to the Pacific island of Fiji, and Swaziland in southern Africa.

“It’ll be very much a question of the survival of the fittest,” […] “Competition will become much fiercer and the price is going to go down.”

Aanjager achter die suikerhervorming: Mars. Ik deed het op deze blog twee jaar geleden al uit de doeken, maar ter herinnering:

Die suikerhervorming gaat volgens de Engelse overheid 6,5 miljoen mensen in de ACP-landen in de armoede storten. Zij betalen de prijs voor goedkope suiker voor de industrie. Men voorspelt een prijsdaling van meer dan 20%. Wellicht niet dat je reep Mars hiermee goedkoper zal worden. Fairtradekeurmerk of niet.

Mars’ calorierijke snackreep weegt 51 gram en bestaat voor 33 gram uit suiker. Aan het slopen van de suikerprijs is haar dan ook veel gelegen, uiteraard.

The Guardian noemde Mars toen als één van de drie grote lobbyisten, die Europa ervan overtuigden om hun suikerbeleid aan te passen. Fairtrade UK stuurde mét Mars – één dag voor die onthulling in The Guardian – een triomferend persbericht uit: de Mars-repen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland worden voortaan gemaakt met 100% fairtradecacao.

Ook over de aanstichters van die suiker-coup verkiest ‘men’ verder te zwijgen.

Zakenplatform Bloomberg formuleerde de uitkomst van dit zwijgen dus in een uitstekend stuk journalistiek. Ik ga voorstellen aan de heren profs het als basis te nemen voor onze tweede gastles van dit academiejaar (ma 24/04 e.k.) voor de studenten economie / handelswetenschappen aan UHasselt. We hebben dan als gastspreker o.m. Luis Ruizdias, voorzitter van de Raad Van Bestuur van de biosuikercoöperatie Manduvirá uit Paraguay, uitgenodigd.

IMPRESSIE STUDIEDAG COÖPERATIEF LEREN PXL EDUCATION

Advertenties

Een gedachte over “gratuite beschuldigingen en spijkers met koppen samen in de afslag vandaag

  1. Pingback: oogstschade na cycloon maakt van arme vanilleboeren Madagaskar gegoede burgers | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s