willen keurmerken echt leefbaar inkomen voor boeren, moeten hun chocoladewikkels wijzen op noodzakelijke politieke keuzes

Pasen: chocoladebedrijven draaien flinke omzetten, maar zonder marktordening profiteren de meeste cacaoboeren daar weinig van.

Vandaag een gastblog, waar ik zéér trots op ben. Van onderzoekend journalist Janneke Donkerlo, in co-productie met Niek Koning (landbouweconoom in Wageningen). Twee mensen die niet om den brode, noch andere belangen, het thema van eerlijke handel in de chocolade na aan het hart ligt. En vanuit die insteek de absoluut noodzakelijke objectiviteit – elders wel eens zoek – weten te bewaren.

NRC Handelsblad kon dit stuk niet plaatsen. Ze vonden het wel erg goed. Wel dan!

Chocola met goed gevoel

Pasen is in zicht en de winkels liggen weer vol met chocolade-eitjes. Chocoladebedrijven draaien flinke omzetten, maar zonder marktordening profiteren de meeste cacaoboeren daar weinig van.
Co-productie met Niek Koning (landbouweconoom in Wageningen)
13 april 2017

De meeste cacaobonen wordt geteeld in de Afrikaanse landen Ghana, Ivoorkust, Nigeria en Kameroen door boeren met kleine stukjes grond. Die kunnen alleen door het kappen van maagdelijk bos een paar jaar een aardige boterham verdienen. Om ook op de langere termijn lonend te kunnen werken moeten ze echter duurzame landbouwmethodes toepassen zoals schaduwbeplanting, onderhoud van de bomen, bemesting en gewasbescherming. De investeringen die ze daarvoor moeten doen zijn alleen haalbaar als hun economische randvoorwaarden voldoende gunstig zijn en zij een prijs krijgen die voldoende stabiel en kostendekkend is. En daar ontbreekt het aan. Dat maakt dat reeds ontgonnen grond wordt uitgeput en cacaoboeren deels afhankelijk zijn van kinderarbeid en onderbetaalde migranten.

Cacaoteelt lonend maken

Keurmerken en programma’s als CocoaAction of Sustainable Cocoa Initiative zijn onvoldoende. De premies die het Max Havelaar keurmerk bovenop de normale prijs betaalt, kunnen uit concurrentieoverwegingen niet te hoog zijn. Bovendien gaat een deel op aan de kosten van certificering.
Om de cacaoteelt lonend te maken, moeten de cacao-producerende landen zélf hun verantwoordelijkheid nemen voor basisvoorzieningen als landrechten, kredietverlening en wegen. Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. De economie van arme landen moet zich kunnen ontwikkelen, zodat er meer banen komen en keuterboertjes alternatieven krijgen. Daarnaast moet er iets gebeuren om de internationale cacaoprijzen stabiel en lonend te maken. Dat gebeurt niet vanzelf. Een paar decennia geleden werd de mondiale cacaomarkt met een Internationale Cacao-Overeenkomst gestabiliseerd door buffervoorraden en handelsquota. De internationale cacaoprijzen waren toen veel hoger dan nu. Dat wil niet zeggen dat het systeem perfect was. Regeringen van cacaolanden roomden een te groot deel van de prijs af om hun schatkist te spekken. Nieuwe cacaolanden kregen te weinig quota en er ontstond een ‘zwarte markt’, waarbij cacaobonen in landen terechtkwamen die niet bij de overeenkomst waren aangesloten.

Cacao-overeenkomst

Deze gebreken hadden gecorrigeerd moeten worden. De chocolade-industrie wilde echter goedkope cacaobonen, en onze politici hadden zich bekeerd tot het vrije marktdenken. In de jaren tachtig lieten de rijke landen de toenmalige cacao-overeenkomst onderuit gaan waardoor de wereldmarktprijs instortte. Pas na de eeuwwisseling trad enig prijsherstel op, maar dat bleef beperkt en de prijzen bleven erg instabiel. Ondertussen werden arme landen steeds meer gedwongen om hun grenzen te openen voor goedkope producten uit rijke landen en opkomende Aziatische economieën. Mede daardoor zijn de Afrikaanse landbouw en industrie in het slop geraakt, en zijn kleine boeren eenzijdig afhankelijk gebleven van exportgewassen als cacao. Dat moet anders.

Fairtrade gemeentes

Momenteel spannen veel lokale politici zich in om hun gemeentes tot ‘Fairtrade gemeentes’ te bestempelen. Maar dat stelt alleen iets voor als ze ook proberen de handelspolitieke opstelling van hun landelijke partijvertegenwoordigers te beïnvloeden. Bijna alle partijen steunen nu de Economische Partnerschapsovereenkomsten waarmee Europa arme landen dwingt hun grenzen te openen voor onze producten. Ook de keurmerkenorganisaties moeten het roer omgooien: als zij hun zelfverklaarde doelen serieus nemen, dan zouden ze aan hun consumenten moeten uitleggen dat ordening van de internationale cacaomarkt nodig is.

Een nieuwe ordening

Een ordening kan op verschillende manieren. Zo kunnen de cacaolanden afspreken om het resterende regenwoud grotendeels voor ontginning voor cacao te sluiten. Tegelijkertijd kunnen ze een exportbelasting invoeren om een gemeenschappelijke cacao-organisatie te financieren. Die kan met een deel van de opbrengst slechte cacao uit de markt kopen en zo de wereldmarktprijs verhogen. Met een ander deel kan ze uitgeputte en door ziektes aangetaste cacaoplantages laten rooien. Met een derde deel kan ze cacaoboeren in staat stellen om boerenbonden te versterken. Als de markt weer in evenwicht is kan de exportbelasting grotendeels worden teruggegeven aan de boeren, mits die aan bepaalde sociale en duurzaamheidscriteria voldoen. Terwijl boerenbonden en regeringen onderhandelen over hoeveel van de internationale cacaoprijs de regering maximaal mag inhouden voor de schatkist, blijft de gemeenschappelijke cacao-organisatie een voorraadbeleid voeren om de wereldmarkt te stabiliseren, en wordt nieuw overaanbod voorkomen door verhandelbare exportquota.

Goed gevoel

Iets in deze sfeer moet gebeuren om de misstanden in de cacaosector echt aan te pakken. Als het de keurmerken echt te doen is om duurzame cacao en een leefbaar inkomen voor de boeren, dan moeten ze hun chocoladewikkels gebruiken om consumenten te wijzen op de politieke keuzes die gemaakt moeten worden. Dat was ook de oorspronkelijke bedoeling van de verkoop van fair trade producten: in 1970 begonnen de wereldwinkels rietsuiker te verkopen om consumenten op de noodzaak van een eerlijke internationale marktordening te wijzen. Het latere idee dat de handel in fair trade producten zélf de oplossing zou zijn is onrealistisch. Deze vorm van commercie verkoopt consumenten een goed gevoel, maar daarvan kunnen cacaoboeren niet leven.


Gerelateerd door Janneke Donkerlo

Geld is niet het probleem. Wat dan wel? Over kinderarbeid en de aanpak daarvan.

Ongelijk verdeeld. Over de impact die Tony’s Chocolonely heeft op het inkomen van boeren in Afrika.

Duurzame cacao is louter business. Over de inspanningen van multinational Mars om de cacaoproductie op peil te houden. 

Max Havelaar runnen als een bedrijf, dat gaat fout. Over de verwording van een goed-doel tot bedrijfsmodel.

Fairtrade chocola met bittere smaak. Over de ontmaskering van Faitrade claims.

UPDATE:

http://www.donkerlo.nl/index.php/blog/je_moet_het_in_je_pens_voelen

http://www.donkerlo.nl/index.php/blog/cruijffiaanse_uitleg_van_tonys_chocolonely

KLIK & LEES OVER VERDUURZAAMDE ARMOEDE ONDER FAIRTRADEVLAG IN DUMPWINKEL ACTION

Advertenties

12 gedachtes over “willen keurmerken echt leefbaar inkomen voor boeren, moeten hun chocoladewikkels wijzen op noodzakelijke politieke keuzes

  1. Uitstekend artikel, graag willen we eens verder praten met (een van) beiden. Wij van ClearChox maken heldere keuzes en verhandelen geen cacao waarvan de herkomst onduidelijk is en/of waarbij de boeren geen werkelijk eerlijke prijs voor hun product krijgen

    • Wij checken dat plaatsen dat op de website. Maar nog niet alles is gedaan. Dat wil zeggen: bij B is het okay, maar staat niet op de site. Er is één tijd. Binnenkort komen we met hele mooie direct trade chocolade uit Mexico en ook uit India Tree to bar.. En dan blijven de “oude dingen” liggen. Misschien moeten we een oproep doen voor vrijwilligerswerk 😉

  2. Pingback: auteurs Cacao Barometer 2017 beluister(d)en onze mening over hoe de boerenprijs te verhogen | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

  3. Pingback: Ghana en Ivoorkust richten Cacao Prijsstabilisatie Fonds op – gezocht moedige NGO | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s