Eerlijk-zijn betekent maar twee dingen: dat je je aan de wet houdt en dat je niet liegt.

Ik kreeg van Jos enkele links doorgestuurd over Chocolatemakers. Voor Nederlanders is de nieuwswaarde er al vanaf, maar voor de Vlaamsche wereldwinkeliers is het toch relevant, nu we de assortimentsdiscussie gaan verderzetten. Waarover Jos verder geen punt wilt maken, met me dit te bezorgen.

Chocolatemakers (een klein Amsterdams bedrijf dat biologische kwaliteitschocolade maakt) schrijft over Fair Trade: “Je zou verwachten dat een eerlijke prijs ervoor zorgt dat een cacaoboer in staat moet zijn om in zijn primaire levensonderhoud te kunnen voorzien (oftewel eten, onderdak, scholing en een deel plantage onderhoud). De realiteit staat hier helaas nog zeer ver vanaf.

Lees zeker deze link door, waar het gaat over die prijs. Niemand heeft het er nog graag over (behalve Norbert). Maar ook onze vriend Luis uit Paraguay wees ons tijdens zijn beklijvende gastcollege aan UHasselt op het belang van een serieuse prijs. “A GOOD FAIR AND REASONABLE PRICE,” zo heb ik het honderden keren horen zeggen in onze allereerste voorstellingsvideo van de wereldwinkels, een kwarteeuw geleden. Het tekstje van Jos:

De Chocolatemakers zijn momenteel flink aan het groeien. Ze openen volgend jaar een nieuwe fabriek in Amsterdam en eentje in Peru. Door een groot deel van het verwerkingsproces in Peru te voltooien, verbeteren ze de conditie van de grond op de plantages en verhogen de cacaoboeren hun opbrengst.

Een super initiatief en een stap naar een cacao industrie waar boeren een zogenoemd ‘living income’ verdienen.
Meer lezen? Bekijk hier het artikel in het Parool.

http://www.parool.nl/amsterdam/chocolatemakers-in-noord-groeit-uit-zijn-jasje~a4480884/


Na publicatie van dit artikel is er enige kritiek geuit, hieronder de reactie van Chocolatemakers op hun blog.

lees: http://www.chocolatemakers.nl/chocolatemakers/fairtrade-een-eerlijke-prijs/

Op Foodlog schreef Janneke in antwoord op mijn gespeeld-getreiter:

Fair trade/ eerlijke handel staat voor een vage notie over een rechtvaardige samenleving zonder concrete uitwerking. Eerlijk-zijn betekent maar twee dingen: dat je je aan de wet houdt en dat je niet liegt. Eea markttechnisch goed regelen (bijvoorbeeld via een cacao-quotum) en heldere afspraken over ontwikkelingshulp tussen donoren en ontvangende landen, zet volgens mij meer zoden aan de dijk.

Met enige slechte wil:

  • fair trade biedt eerlijk prijzen, zolang het niet liegt over het feit of een cacaoboer hiermee in staat is om in zijn primaire levensonderhoud te kunnen voorzien.
  • zwijgen over oplossingen – die zoden aan de dijk zetten – is eerlijk, als je de wet van de crimineel ongereguleerde markt ondergaat of braaf naleeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s