Traidcraft en de rand van Robin Roth’s nieuwe fairtradetoverhoed

Vandaag komen de Vlaamse wereldwinkeliers samen in Mechelen, voor hun jaarlijkse Fair Forum, het traditionele startschot van een nieuw werkjaar.

Vorige week zaterdag was Andy Redfern, voormalig directeur van Traidcraft, op de AV van zijn ex-broodheer. Hij reflecteert erover in deze nieuwe blog: “Traidcraft – another year of change“.

In oktober 2016 verkaste Robin Roth van GEPA naar Traidcraft. Daar werd hij de nieuwe CEO van de Britse fairtradepionier in crisi.

Andy Redfern schreef toen in deze blogpost (ongevraagd) de vier cruciale punten uit, waar zijn inziens de nieuwe CEO onmiddellijk werk van diende te maken. Onbetaalbaar advies van een man die weet waarover hij het heeft.

Wat onthield ik uit Andy’s nieuwste traktaat (sinds lang, by the way)?

  1. de cijfers zijn nog steeds niet goed (zeg maar slecht)
  2. er is nog steeds geld om mits een goed plan uit het dal te klimmen
  3. er werd een plan voorgesteld

Wat toverde Robin Roth uit zijn hoed? Een nieuw merk van chocolade en koffie met de naam “Eat Your Hat“. De gimmick is dat we onze hoed gaan opeten als Traidcraft een product kan maken dat voldoet aan

  • eerlijke handel (i.e. ‘a great producer story‘),
  • bio,
  • veggie (soms veganistisch),
  • hoge kwaliteit,
  • lekker,
  • in volledig biologisch afbreekbare verpakking.

Dit alles komt tegen een prijs: waar hun huidige Organic Dark Chocolate momenteel gaat aan £2.50 / 100 gram, zal de Eat Your Hat-variant te koop zijn aan £3.50 voor een reep van 90g. Afgerond 3,8 euro. Dat komt dicht bij de stelling van Norbert van Clearchox over een eerlijke chocoladeprijs: “Er is geen goede chocoladereep onder de prijs van vier euro per honderd gram.

Toch formuleerde ik deze korte bedenking op Andy zijn blog.

Dear Andy, thanks for these reflections.

“£3.50 for a 90g bar of chocolate”

That’s nearly the price of Madécasse bars. Madécasse’s 75 g chocolate tablets retail for $5.99 range in the US (and 4,5 euro in Belgium, where I live).

By producing in Madagascar, Madécasse keeps the economic benefits in Africa.

Traidcraft’s idea is that we will eat our hat if they can create a fair trade, organic, veggie (sometimes vegan), high quality, great tasting product in fully biodegradable packaging.

No mentioning of _better producer prices_ or creating more shared value for _farmers_. Will people buy into that? I will eat…

Want hoe zit dat met de rand van Robin Roth’s hoed? Norbert rekende ons namelijk ook voor hoe je tot een echte eerlijke chocoladeprijs – made in Equador* – komt:
(* noot: Traidcraft koopt naast Ivoorkust vooral cacao aan in Peru, Bolivia en de Dominicaanse Republiek):

In een 70%-reep dus al $ 1,40 aan cacao. Daar komen de kosten van andere ingrediënten (minimaal cacaoboter en panela/oersuiker) bij. […] De fabriek rekent $ 15/kg. Dus nu al, zonder transport, bedraagt de prijs meer dan $ 2/100 gram. Behalve de $ 1,40 per reep aan cacaokosten, moeten de bonen naar de fabriek worden getransporteerd, moeten repen worden verpakt (folie, drukwerk), moet de chococola in opslag worden gehouden, later verscheept naar Europa, zijn er importheffingen en tenslotte nog de marges voor de producent en de importeur-distributeur (20-30%). En transport naar de winkel. De winkelier verdubbelt de prijs of iets daaronder. En zo komt goede chocolade voor rond de 4 euro/100 gram in het schap. Voor minder kan het niet: of er schort iets aan de kwaliteit en/of de boer krijgt een te lage prijs.

Zeer benieuwd dus of ook Robin Roth die 1,4 dollar uit zijn hoed tovert voor de cacaoboer. Want vóór alles – zo lees ik de nieuwste uitgave [download hier de PDF] van de auteurs van de Cacaobarometer – moet het gaan om de prijs van de cacao. In het voorbeeld van Norbert: $ 5,55 per kilo (biokwaliteit).

Bij zijn aanstelling tot nieuwe CEO van Traidcraft somde ik velerlei redenen op waarom Roth up-to-the-job is.

Robin mag me dus weer verrassen, zoals in zijn tijd bij GEPA. Gaat de Britse consument één pond (ongeveer een euro) extra willen deponeren in de collectebus van het in crisis verkerende Traidcraft? Zonder dat dit leidt tot investeren in werkgelegenheid en betere grondstoffenprijzen in de landen waar fair trade zegde iets extra’s te willen betekenen?

Ik heb weinig ondernemersbloed, geen glazen bol noch hoed maar verwed mijn wandelpet erop dat etc…

Een gedachte over “Traidcraft en de rand van Robin Roth’s nieuwe fairtradetoverhoed

  1. Pingback: Traidcraft failliet – want ook Robin Roth redt het niet | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s