naar aanleiding van de recente persbelangstelling voor Tony’s Chocolonely

Zo boekt Tony’s Chocolonely een fenomenale omzetgroei: https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/172937/tony-s-chocolonely-omzetgroei

Tochtoch, het waakvlammetje van deze blog dooft verder langzaam uit. Vragen, als welke ik hieronder beantwoord, blijven alsnog even komen, dus bij deze.

Naar aanleiding van de persbelangstelling voor Tony’s Chocolonely en vragen in de wereldwinkelbeweging schreef de nationale Oxfam-medewerker Bart Van Besien volgende artikel —
https://www.oxfamwereldwinkels.be/nl/slavernij-mijn-chocolade-lust-ik-niet-w%C3%A9l-sterke-boerenco%C3%B6peraties

In NL schreef onderzoeksjournalist Janneke Donkerlo over dit onderwerp op 27/01 – kritischer – in een opiniestuk op Trouw.nl:
De directeuren van Tony’s komen van Heineken en Sara Lee: hardcore marketeers. Hun voorlichting en bewustwording staan ten dienste van het verdienmodel, niet andersom.” —
https://www.trouw.nl/opinie/blijf-ook-kritisch-op-bedrijven-als-tony-s-chocolonely~aadd824c/
(als alternatief, kreeg ik deze link bezorgd: https://pastebin.com/m6xki0vi)

Uiterst lezenswaardig verder – ook uit de pen van Janneke (in co-productie met Niek Koning, landbouweconoom op Wageningen Universiteit) – over wat moet gebeuren “om de misstanden in de cacaosector echt aan te pakken” (04/2017):
http://www.donkerlo.nl/index.php/artikel/chocola_met_goed_gevoel

De webwinkel Clearchox.nl verkoopt nogal wat (vooral kleinschalig geproduceerde bio-)chocolades, gemaakt in de cacaoproducerende landen zelf, zoals de nieuwe lijn “Made In Africa“. (Ik bestelde ze online en aan deze beleefden we thuis alvast veel genot — https://clearchox.com/en/product/mia-cranberry-hazelnut-65/)

Mede-vennoot en -oprichter Norbert Mergen staat in Nederland bekend om zijn ongezouten mening over het verdienmodel van de meest gangbare chocoladevarianten (zoals ook die van Tony’s Chocolonely, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste chocolademerk in NL) en heeft een eigen mening over “werkelijk eerlijke cacao- en chocoladeprijzen” —
https://clearchox.com/de-waarde-van-goedkope-chocolade/

En nu we het toch hebben over chocolade Made in Africa. Dat gebeurt ook al enige tijd grootschaliger, met het oog op het ontwikkelen van een eigen chocolademarkt in bijv. Ivoorkust zelf. Bekijk de video achter deze link. En verder leesvoer in de artikelen onderaan die pagina —
http://www.dw.com/en/chocolate-made-in-africa/av-37774152

Als voorlopig slotakkoord deze link naar de website van OWW:
https://www.oxfamwereldwinkels.be/nl/de-chocoladeketen-van-oxfam

ACHT REDENEN OM OXFAM-CHOCOLADE TE WILLEN

We doen binnenkort definitief de blogdeur dicht, met een interessant interview.


plannetje: omdat ik nu al verloren loop, in het woud van bladwijzers bij elkaar gespaard in Opera, overweeg ik om deze blog verder te blijven gebruiken voor het sec delen van links, zonder commentaar. Beetje zoals volgt. Mogelijk thematisch, waarbij de pagina’s zo nu en dan een update krijgen. Ik denk er nog even over na.

3 gedachtes over “naar aanleiding van de recente persbelangstelling voor Tony’s Chocolonely

  1. Pingback: links naar (vooral goed) fair/trade-nieuws #01 | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s