premier Michel zoekt, FairTradeGemeente Hasselt víndt heilig verbond

Een plezante start van de Week van de Fair Trade in Hasselt, gisteren in de krant: vanaf deze week hun je bij de Minderbroeders en bij hun overburen, bakkerij Bakkersdochter, speculoos kopen, gemaakt met o.m. suiker van onze wereldwinkel, bloem van Pieter Coopmans (de Herckenrodeboer), honing van Marc Severi (de stadsimker), echte melkerijboter én dat op smaak gebracht met kruiden, aangepast naar het seizoen. Gebakken door Jacques Vanderstraeten (bekend van de Hotelschool, de Orde van de Speculaas en… deze blog 😉 ).

Deze ‘Paterkes speculoos’ is een initiatief van Jacques en zijn dochter Heleen, Rogier Rensen – bezieler van de cohesie in onze wijk – alsmede pater Karel Dewilde, pater Piet Nulmans, gardiaan Louis Spreuwers, Marleen Dullers en Jos Kuppers.

Vanuit de fairtradegedachte en het Franciscaans gedachtengoed is dit hun eerbetoon aan het Heilig Paterke van Hasselt – pater Valentinus – wiens troost en gezelschap, enkele deuren verder dan de wereldwinkel, ook vandaag nog door vele mensen wordt gezocht. Het artikel in het Belang van Limburg kun je hier terugvinden. Scan van het artikel, helemaal onderaan deze pagina.

Vorige week, zo meldde VRT NWS, sprak Premier Michel voor de VN: “Ik doe een dringende oproep voor een “heilig verbond” tussen Afrika en Europa“. De zegen van ons heilig Paterke daarvoor, heeft hij.

Wil onze eerste minister echter iets meer werelds betekenen voor de Afrikanen, dan mag hij zaterdag 13 oktober binnenlopen bij ons in de wereldwinkel om zijn lege pot choco in te komen ruilen. Hij mag vandaag al onze nationale Oxfam-petitie ondertekenen, want als Afrika ergens nood aan heeft, is het wel eerlijke handel. Met of zonder zegen van de Universele Kapitalistische Theologen.

Teken zelf hier de petitie: https://apps.oxfamwereldwinkels.be/petitie/

uitsmijter

In zijn boek “een Nieuw Verhaal van de Wereld” beschrijft Riccardo Petrella uitgebreid, wat hij noemt, de “Universele Kapitalistische Theologie“. Citaat: “Het verschil tussen de God van Abraham en de God van de Markt bestaat erin dat wij voor de eerste allemaal Zijn kinderen zijn en en waarde hebben in Zijn ogen, terwijl velen onder ons voor de God van de Markt een overtolligheid worden zodra wij niet langer rendabel zijn voor het kapitaal, een overtolligheid die alleen geld kost en dus geëlimineerd moet worden.” “Volgens het evangelie van de concurrentie bestaat de wereld niet uit rechten, maar uit veroveringen.

paterkes-speculoos-af

ARTIKEL UIT BELANG VAN LIMBURG OVER PATERKES SPECULOOS

Een gedachte over “premier Michel zoekt, FairTradeGemeente Hasselt víndt heilig verbond

  1. Pingback: Traidcraft failliet – want ook Robin Roth redt het niet | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s