dat het wel degelijk steeds beter gaat met onze wereld, ook in Afrika

Week van de Fair Trade in België met als centrale vraag: “How long would you work for 67 cent?”

Ondertussen tikt de klok des voorspoeds lustig verder aan een ritme, waarbij elke seconde er wereldwijd vijf personen bijkomen die zich voortaan tot de middenklasse mogen rekenen. Daartoe behoor je met een dagelijks inkomen tussen 11 dollar en 110 dollar, aldus nieuwe cijfers van het Brookings Institute. De wereldwijde middenklasse zou inmiddels 3,59 miljard inwoners tellen en eind volgend decennium voorspelt men dat dit zou oplopen tot 5,3 miljard mensen.

Gisteren reageerde Wim vanuit Burkina Faso, op de blog met schone woorden van Elza van de wereldwinkel in Voeren. Ik publiceerde uit haar maandelijkse nieuwsbrief voor de vrijwilligers, met de kop “We moeten af van dat gepraat over dat het al maar slechter wordt op aarde. Het is niet waar en het werkt ontmoedigend.

Wim treedt Elza volkomen bij:

Erg late reactie, maar wil toch even meegeven dat het wel degelijk steeds beter gaat met onze wereld, zowel wat gezondheidszorg, onderwijs, emancipatie en geweld betreft. En dat in grote mate dankzij straffe evoluties in Azië (waaronder India), maar ook in Afrika gaat het steeds beter. En dat dit wetenschappelijk onderbouwd is, blijkt uit het werk van Hans Rosling. Zijn boek “Feitenkennis: 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt” is echt een aanrader (net als zijn Ted-lectures).
Dit wil niet zeggen dat er geen problemen zijn! Te veel mensen leven nog in (extreme) armoede en er komen enorme uitdagingen op ons af (denk maar aan de klimaatverandering), maar toch maken we vooruitgang. Laat dat een extra motivatie zijn om onze inspanningen voort te zetten!

Bedankt Wim en Elza.

uitsmijter

Mooi nieuws uit Nederland. Antonie Fountain, oprichter en directeur van het VOICE Network, staat op nr 77 van de Duurzame 100. Trouw stelde voor de tiende keer een ranglijst op van groenste denkers en doeners in Nederland.

En mooi is ook het één-tweetje met woorden van lof, tussen Christiaan Prins (Head of Global External Affairs – Barry Callebaut) en Cathy Pieters (directeur van het CocoaLife programma van Mondolez):

Jawohl, es geht voran.

2 gedachtes over “dat het wel degelijk steeds beter gaat met onze wereld, ook in Afrika

  1. Fijn dat jullie voor optimisme kiezen. Er is vooruitgang èn bovendien is dat deels de verdienste van organisaties zoals Oxfam. Dezer dagen wordt het vooruitgangsdenken vaak gekaapt door meer rechts geörienteerde denkers die vooral willen aantonen dat het kapitalisme het beste systeem is, of dat we klimaatverandering wel onder controle zullen krijgen met behulp van nieuwe technologie. Het is echter de niet-aflatende inzet van o.a. NGO’s om de effecten van bovenstaande te corrigeren, die maakt dat het de goede kant opgaat.
    Bonuspunten voor de verwijzing naar Fehlfarben.

  2. Oh wow, dit artikel is gewoon al een jaar oud. Ik kijk ook nog eens.
    Dit is mijn hoofd en dit is mijn handpalm, samen vormen ze eventjes een paar.
    Hoe is dat nu mogelijk dat het blog niet meer bestaat? Waarschijnlijk door mensen zoals ik die het niet genoeg volgen.
    Maar allé nu Steven. Dan heeft een mens eens tijd, tussen de pompoenen en de andere pompoenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s